Visa enkel post

dc.contributor.authorLind, Jenny
dc.date.accessioned2016-05-11T08:28:43Z
dc.date.available2016-05-11T08:28:43Z
dc.date.issued2016-05-11
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/43412
dc.description.abstractHem- och konsumentkunskap är ett utpräglat processämne med ett flertal praktiska förutsättningar som måste tillgodoses för att undervisning och bedömning ska kunna ske i enlighet med ämnets syfte, mål och karaktär. För att undersöka hur bedömning av praktiska kunskaper bedrivs idag, vilka förutsättningar som krävs för sådan bedömning i hem- och konsumentkunskap samt hur de förutsättningarna tillgodoses idag har en litteraturstudie genomförts i syfte att täcka in den kunskap som finns tillgänglig inom området. Studien fann att bedömning av praktiska kunskaper idag sker indirekt genom rapporter eller teoretiska förklaringar av praktiskt handlande, eller direkt i handling, främst genom observationer av handlandet, där det senare anses hålla högre validitet. Studien fann också att kvalitativ undervisning och bedömning, i enlighet med hem- och konsumentkunskapsämnets intentioner, karaktär och mål, kräver minst 120 minuter långa lektionspass och tillgång till ämnesspecifik sal och utrustning. Dock framhåller resultatet av studien att förutsättningarna för kvalitativ undervisning och bedömning varierar markant mellan skolor och slutsatsen som dras är att alla elever inte har samma möjlighet att nå och bedömas enligt de nationella målen. Den svenska hem- och konsumentkunskapsundervisningen och -bedömningen är således inte likvärdig och de praktiska förutsättningarna för ämnet bör ses över. Vidare forskning krävs vad gäller de praktiska förutsättningarna och deras inverkan på elevernas resultat.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT16-02sv
dc.subjectKunskap i handlingsv
dc.subjectlektionslängdsv
dc.subjectlokalsv
dc.subjectpraktiska förutsättningarsv
dc.subjectpraktiska kunskapersv
dc.subjectramfaktorersv
dc.titleLikvärdig bedömning utan likvärdiga förutsättningar? Hem- och konsumentkunskap som exempelsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post