Självuppskattad kunskap kring hörhjälpmedel bland omvårdnadspersonal på kommunala och privata äldreboenden i Göteborgs Stad
Self- rated knowledge about hearing aids and assistive listening devices among nursing staff in communal or private nursing homes in Gothenburg
Abstract
Bakgrund: Hörselnedsättning är en av de vanligast förekommande kroniska sjukdomar som drabbar äldre människor. I åldersgruppen 80+ har cirka 50 % en hörselnedsättning. Många av dessa individer bor på äldreboende. Därför är det viktigt att omvårdnadspersonalen på äldreboenden kan hantera hörhjälpmedel och har kunskap inom hörselområdet.
Syfte: Studiens syfte var att undersöka självskattade kunskapsnivåer om hantering av hörhjälpmedel hos omvårdnadspersonal på äldreboenden i Göteborgs stad samt om det fanns skillnader i självskattad kunskap mellan olika yrkesgrupper eller mellan personal från privat eller kommunalt äldreboenden.
Material och Metod: En egenproducerad, webbaserad enkät användes. Enkäten bestod av sammanlagt 24 frågor och påstående. I studien ingår 20 omvårdnadspersonal från äldrevården i Göteborgs stad.
Resultatet tyder på ett kunskapsbehov och bristande utbildning kring hörsel och hörhjälpmedel inom äldrevården i Göteborg. Studien visar att kommunens anställda hade högre utbildning, längre yrkeslivserfarenhet och högre poäng på självskattningsfrågorna än de privatanställda.
Slutsats: Den låga svarsfrekvensen på 10,6 % gör att inga slutsatser kan dras utifrån resultatet. Studien tyder på kunskapsbehov om hörsel och hörhjälpmedel inom äldrevården.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2016-06-09Author
Stadling, Daniel
Svensson, Rebecka
Keywords
hörapparat
hörhjälpmedel
hörsel
hörselnedsättning
kunskap
omvårdnadspersonal
äldreboende
Series/Report no.
Uppsats
Language
swe