Visa enkel post

dc.contributor.authorEklund, Michaela
dc.contributor.authorWirtberg, Hanna
dc.date.accessioned2016-08-16T14:05:17Z
dc.date.available2016-08-16T14:05:17Z
dc.date.issued2016-08-16
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/45968
dc.description.abstractVi som hälsoutvecklare strävar efter en välmående befolkning men samtidigt vill vi ha en miljö som är välmående genom en hållbar matkonsumtion. Syftet med studien är att belysa studenters köttkonsumtion och vilka faktorer som påverkar deras livsmedelsval samt om det finns en vilja att förändra konsumtionen för miljöns och hälsans skull. En kvantitativ metod användes genom en enkätundersökning. Urvalet är från Karlstad Universitet och Borås Högskola. 108 respondenter besvarade enkäten med en fördelning mellan könen på 56 kvinnor och 52 män. Den insamlade data bearbetades och sammanställdes i statistikprogrammet SPSS. Det vanligaste köttslaget att konsumera var fågel medan det minst vanliga var olika typer av vilt. Den vanligaste konsumtionsfrekvensen är 2-3 ggr/vecka för nötkött, griskött och fågelkött. Det fanns könsskillnader i konsumtionsfrekvensen av kött då männen i högre utsträckning konsumerade kött. Smak var enligt respondenterna den viktigaste faktorn vid livsmedelsval medan miljömedvetenhet kom långt ner på listan. Livsmedelsval för hälsans skull kom på en tredjeplats. Majoriteten av respondenterna kunde inte tänka sig att öka eller minska köttkonsumtionen för miljön och hälsan. Att minska köttkonsumtionen var ett alternativ som nämndes men de dominerande svaren från respondenterna angående miljövänligt var istället närproducerat och ekologiskt. Slutsatsen är att fler kunde tänka sig att göra en förändring för hälsans skull än för miljöns skull.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT16-24sv
dc.subjectHållbar köttkonsumtionsv
dc.subjecthälsasv
dc.subjectmiljöbelastningsv
dc.subjectväxthusgasersv
dc.titleHållbar köttkonsumtion - För miljö och hälsasv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post