I SEGREGATIONENS SPÅR - Tolkning och praktik av begreppen integration och segregation hos en grupp anställda vid ett allmännyttigt bostadsföretag
Abstract
Syftet med denna studie är att undersöka hur en grupp anställda vid ett allmännyttigt bostadsföretag i Göteborg, knutet till ett distrikt med högre andel arbetslösa, bidragsberoende och människor med utländsk bakgrund än kommungenomsnittet, tolkar och praktiserar frågor om integration och segregation. Studien utgår från tre frågeställningar: 1) Hur uppfattas och tolkas begreppen integration och segregation av en grupp anställda på bostadsföretaget Koltrasten?, 2) På vilket sätt arbetar de anställda för att främja integration och motverka segregation i området? och 3) Vilket ansvar anser de anställda att de och bolaget har (eller bör ha) när det gäller de boende och utvecklingen av bostadsområdet Violen?”
Totalt genomfördes fem intervjuer; en gruppintervju med tre av informanterna samt fyra individuella intervjuer. En semistrukturerad tematisk intervjuguide användes kopplad till frågeställningarna. Intervjuerna bearbetades/transkriberades och analyserades utifrån en diskursanalytisk ansats.
Genom de anställdas intervjusvar har fyra mindre diskurser identifierats: svenska språket, utbildning/arbete, boendekarriär och självsegregation, som både konstruerar en sorts verklighet om vad som är verkligt och sant såväl som orienterar deras handlande i vissa riktningar. Övergripande visar studien att de sociala och ekonomiska målen inom bostadsföretaget samverkar på flera nivåer och att de anställda uttrycker en viss ambivalens i vad deras roll egentligen innebär. Å ena sidan uttrycker de ett socialt ansvar för de boende och området i enlighet med ägardirektiven, å andra sidan ställer de krav på de boende och bostadssökande utifrån målen om affärsmässighet och normala avkastningskrav.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2016-09-08Author
Vukoja, Katarina
Keywords
integration
boendesegregation
allmännytta
bostadspolitik
förort
miljonprogrammet
Language
swe