Feedback i engelska Ur ett elevperspektiv - tio högstadieelever beskriver sin upplevelse av feedback
Sammanfattning
Syftet för denna studie är att belysa hur 10 elever upplever muntlig och skriftlig feedback, i engelska på högstadiet, samt hur olika typer av feedback påverkar elev/lärarrelationen. Det ämnas göras genom att ställa följande frågor: Hur kan elever uppleva muntlig feedback? Hur kan elever uppleva skriftlig feedback? Hur påverkar olika typer av feedback elev/lärarrelationen? Frågeställningarna har försökt att besvarats utifrån kvalitativa och semistrukturerade samtalsintervjuer. Det insamlade materialet har analyserats utifrån ett sociokulturellt och fenomenologiskt perspektiv.
Studiens resultat visar att elever, i engelska på högstadiet, upplever muntlig feedback som effektiv, då de känner att läraren bryr sig om dem mer än i skriftlig feedback. Om skriftlig feedback ska bli effektiv behöver den vara tydlig, personlig, beskrivande och längre. Studien visar även ett ojämnt resultat huruvida olika typer av feedback kan påverka elev/lärarrelationen. Hälften av eleverna upplevde inte att olika typer av feedback påverkade elev/lärarrelationen. De skiljde på sak och person medan den andra hälften upplevde att ton, engagemang och bemötande kunde påverka elev/lärarrelationen både positivt och negativt. Vid negativ ton kunde eleverna känna sig illa omtyckta av läraren och den didaktiska konsekvensen kunde då bli att eleven blev mindre motiverad i form av tappat intresse för ämnet.
Undersökningens resultat skulle kunna hjälpa andra engelsklärare, i synnerhet nyexaminerade, att få insyn i elevens perspektiv av feedback i engelska.
Examinationsnivå
Student essay