ARBETSTERAPEUTENS PROFESSIONELLA RESONEMANG INOM RÄTTSPSYKIATRIN
Sammanfattning
Bakgrund
I det arbetsterapeutiska arbetet inom rättspsykiatrin fokuseras arbetet på att utföra arbetsterapeutiska interventioner för att förbereda patienten att återgå till samhället utanför rättspsykiatrin. Kunskapsläget kring denna praxis är i Sverige bristfällig.
Syfte
Att undersöka arbetsterapeuters professionella resonemang i sitt arbete med patienter på rättspsykiatriska verksamheter inom Västra Götalands regionen.
Metod
En kvalitativ studie där semistrukturerade intervjuer gjordes med arbetsterapeuter som arbetade inom rättspsykiatriska verksamheter i Västra Götalands regionen. Intervjuerna transkriberades, samt analyserades för att skapa underlag till studiens resultat.
Resultat
Analys av resultatet resulterade i fyra kategorier där ”Miljön som resurs och hinder” var en övergripande huvudkategori, följt av ”Det centrala patientmötet”, ”Att utöva arbetsterapi genom tvång”, samt det ”Teoretiska resonemanget”. Analysen resulterade i nio underkategorier.
Slutsats
Två huvudsakliga slutsatser framkom i studien; Att det förekom en stor variation i det teoretiska resonemanget bland deltagarna i studien, där bemötandet av patienten, deras egna förberedelser samt hantering av uppkomna problem hanterades på unika sätt. Vidare kom studien fram till att det professionella resonemanget försvårades pga. bristen av kognitiva hjälpmedel inom respektive verksamhet.
Examinationsnivå
Student essay
Samlingar
Fil(er)
Datum
2017-06-09Författare
Andersson, Robert
Christopher, Torrestedt
Nyckelord
Forensic Occupational Therapy
Språk
swe