Röster från Värmland — hur företrädare för landsbygden ser på dess utmaningar
Sammanfattning
Syfte och frågeställning: Syftet är att belysa hur tjänstemän och politiker i Värmland bemöter utmaningar med landsbygdsutveckling och avfolkning av landsbygden. Vi ställer frågan: Vilken bild förmedlar tjänstemän och politiker om Värmlands landsbygdsutveckling och dess avfolkning?
Metod och material: Studien är kvalitativ och har genomförts med sex enskilda intervjuer, två fokusgruppsintervjuer samt tre mailintervjuer baserade på en subjektiv urvalsprocess. Det empiriska materialet har analyserats och kategoriserats för att presentera resultat och analys tematiskt där vi belyser viktiga uttalanden från informanternas svar.
Huvudresultat: Informanterna förmedlar bilden av att kommunerna i Värmland anpassar sig till marknadens logik där profilering och marknadsföring blir viktiga verktyg för att behålla invånare och turister. Andra viktiga faktorer är närheten till Norge och dess arbetsmarknad samt gränshandeln som genererar arbetstillfällen. På frågan om avfolkning är informanterna återhållsamma och istället framhäver man positiva aspekter med kommunen. Rikspolitiken upplevs som anpassad för städerna och är svår att applicera på mindre kommuner. Politiska beslut har länge tagits efter normen om täthet och det urbana livet. En politik som främst gynnar städernas utveckling. Strandskyddet är ett tydligt exempel på ett regelverk som är anpassat efter städernas premisser och blir problematiskt att tillämpa på Värmlands landsbygd.
Examinationsnivå
Student essay
Samlingar
Fil(er)
Datum
2017-09-01Författare
Börjesson, Filip
Ericson, Niclas
Nyckelord
avfolkning
landsbygdsutveckling
new public management
strandskydd
Språk
swe