Härligt trött eller helt dränerad? En jämförande undersökning av hur kvinnor och män konstrueras i ett antal personporträtt i Expressen, Friskispressen och Göteborgs-Posten 2015–2017
Sammanfattning
I den här uppsatsen är kartläggs med hjälp av semantisk kategorisering hur kvinnor och män konstrueras, utifrån adjektiv och andra personbeskrivande ord, i ett antal personporträtt som publicerats under 2015, 2016 och 2017 i kvällstidningen Expressen, träningsföreningen Friskis & Svettis medlemstidning Friskispressen och dagstidningen Göteborgs-Posten.
Resultatet visar att det finns skillnader mellan de tre delmaterialen, exempelvis i andelen beskrivande ord, där Expressen innehåller störst andel, 1,69%, medan Friskispressen innehåller 1,17% och Göteborgs-Posten innehåller 1,18%. Främst gäller dock skillnaderna vad som lyfts fram. I Expressen är det främst intervjupersonens känslor och karaktärsdrag som omtalas, medan Friskispressen lyfter personens psykiska egenskaper, men också de personens fysiska behov och tillstånd och arbete och fritidsaktiviteter. Göteborgs-Postens intervjupersoner beskrivs främst utifrån arbete och fysik.
De personporträtt som handlar om kvinnor i Expressen innehåller långt fler beskrivande ord som rör trygghet och relationer än de om män, och långt fler än både kvinnor och män i Friskispressen och Göteborgs-Posten. Vad gäller fördelning av de beskrivande orden mellan könen är de tre delmaterialen är relativt jämna.
Utifrån materialet går det inte att skönja några mönster vad gäller skillnader i antal beskrivande ord eller hur intervjupersonen beskrivs beroende av om det är en kvinnlig skribent och kvinnlig intervjuperson, kvinnlig skribent och manlig intervjuperson, manlig skribent och kvinnlig intervjuperson eller manlig skribent och manlig intervjuperson.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2017-09-04Författare
Viktor, Agnes
Nyckelord
Personporträtt
konstruktion
semantisk kategorisering
Serie/rapportnr.
Uppsats
Språk
swe