Matematik i tvåspråkig skola. Om tvåspråkighet, arbetsro och höga förväntningar.
Sammanfattning
Abstract
Syfte:
Syftet med studien är att undersöka skolmiljön och belysa faktorer i undervisning och skolmiljö som hjälper eleverna på en tvåspråkig skola att tillgodogöra sig matematikundervisningen. Studien avser att belysa vilken typ av undervisning skolan bedriver så att alla elever, även de svaga, får en god kunskapsutveckling i matematik.
Teori:
För att tolka empirin i undersökningen används ett sociokulturellt perspektiv på lärande. Det innebär att inlärning sker i ett sammanhang där kultur och kontext är centralt. För studien är språksituationen för tvåspråkiga med ett minoritetsspråk i Sverige intressant. Vidare beskrivs specialpedagogik och olika perspektiv på specialpedagogik.
Metod:
Studien har en etnografiskt inspirerad forskningsansats. Dataproduktionen görs genom deltagande observationer, intervjuer, informella samtal och dokumentanalys.
Resultat:
På skolan finns en gemensam syn på undervisning och vilken didaktik som ska vara rådande. Lärarna har höga förväntningar på eleverna och en övertygelse om att alla kan lära sig matematik. Studiero betonas i verksamhetsplanen för skolan och det ska nås genom gemensamt arbete kring förhållningssätt och regler. Lärarna menar att goda kunskaper i svenska är en förutsättning för god matematikutveckling och svenska är det genomgående använda undervisningsspråket trots att elever och lärare är tvåspråkiga.
Nyckelord: Matematik, tvåspråkighet, minoritetsspråk, etnografi, sociokulturell teori
Examinationsnivå
Student essay