Visa enkel post

dc.contributor.authorJängnemyr, Gia
dc.date.accessioned2017-11-15T10:44:03Z
dc.date.available2017-11-15T10:44:03Z
dc.date.issued2017-11-15
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/54436
dc.description.abstractÄldre personer i eget boende som behöver hjälp att laga mat kan få bistånd på matlådor i stället. Vissa kommuner tillagar och distribuerar varm mat dagligen medan andra kommuner övergått till att leverera kyld mat från matservice företag, ofta en gång i veckan. Mat och måltider inom äldreomsorgen handlar främst om matens näringsinnehåll men det har inte varit samma fokus på att undersöka hur de äldre upplever sina måltider med matlådor. Syftet med denna kvalitativa intervjustudie var att beskriva hur äldre personer i eget boende upplever sina måltider med kyld matlåda med fokus på matens smak, måltidsvariation och måltidssituation. Intervjuer genomfördes med fyra äldre personer i eget boende, i åldern 82 - 96 år, två män och två kvinnor, i en utvald kommun i mellersta Sverige. Intervjumaterialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys med manifest analys och resulterade i tre kategorier: kylda matens smak, måltidsvariation och upplevelse av måltidssituation. Sammantaget finner de äldre den kylda maten, måltidsvariation och deras måltidssituation både tillfredsställande och otillfredsställande. Resultatet visade att de äldre vill ha möjlighet till större måltidsvariation och inte endast ha kylda matlådor som matval. De äldre i studien behöver fler sorters grönsaker, både kokta och färska till maten. Hälsa, konsistens, smak, utseende och fibrer var viktiga omdömen för grönsaker, potatis och potatismos. Social gemenskap efterfrågas och ett trevligt bemötande från personalen uppskattas.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesHT17-04sv
dc.subjectÄldresv
dc.subjectsmakupplevelsesv
dc.subjectmåltidsvariationsv
dc.subjectmåltidsupplevelsesv
dc.titleDe äldres upplevelse av kylda matens smak, måltidsvariation och måltidssituationsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post