Changes in food choice during a weight loss trial with dietary treatment in postpartum women with overweight or obesity
Förändringar i livsmedelsval under en viktminskningsstudie med kostbehandling bland kvinnor med övervikt eller fetma efter graviditet
Abstract
Title:Changes in food choice during a weight loss trial with dietary treatment in postpartum women with overweight or obesity Course: MED730, Research thesis in Clinical Nutrition, 30 ECTS
Level: Second Cycle
Semester/year: St/2017
Supervisor: Ena Huseinovic
Examiner: Frode Slinde
Keywords:
Postpartum, food choice, overweight, obesity, diet intervention,
weight loss
Background: Overweight and obesity are an escalating problem worldwide and are major risk factors
of diseases like cardiovascular disease and diabetes mellitus type 2. Pregnancy can
cause overweight as substantial weight might be gained during pregnancy or retained
after delivery. Interventions including diet and/or exercise to achieve weight loss in
postpartum women have been tried, with various results. The diet is the key component
of weight loss and diet quality and food choice could be an important part of the diet.
Objective: The aim of this study was to investigate food choice at baseline in postpartum women
with overweight or obesity and changes in food choice after a 12 week diet
intervention and at 1 year follow-up.
Methods: In Sweden, 110 postpartum women with overweight or obesity were randomized to
either Diet group or Control group at 6-15 weeks postpartum. The Diet group received
a 12-week diet intervention focusing on 4 dietary principles, based on the Nordic
Nutrition Recommendations, 2012, to produce weight loss and was provided by a face
to face meeting with a dietitian and also addressed behavioral strategies. The dietary
intake of both study groups was assessed with a 24-h recall at the 3 occasions; baseline,
12 weeks and 1 year follow-up. The dietary intake was categorized into 10 different
food groups and the changes in intake were analyzed and compared between the two
groups.
Results: At baseline, potatoes/grains, dairy products and sweets/salty snacks were the major
contributors to the energy intake of the women. At the end of the diet intervention the
Diet group had increased the intake of vegetables (P = 0.046) and decreased the intake
of sweets/salty snacks (P = 0.024) significantly more than the control group. After 1
year, no differences in changes in food choice were observed between the groups,
however both groups had significantly decreased the intake of sweets/salty snacks
compared to baseline.
Conclusion: The results of this study indicates that a 12 week diet intervention can produce changes
in food choice in line with the diet treatment in the short term, but are difficult to
maintain after 1 year.
Degree
Student essay
Other description
Titel:Förändringar i livsmedelsval under en viktminskningsstudie med
kostbehandling bland kvinnor med övervikt eller fetma efter graviditet
Kurs: MED730, Självständigt arbete i klinisk nutrition, 30 hp
Nivå: Avancerad nivå
Termin/år: Vt/2017
Handledare: Ena Huseinovic
Examinator: Frode Slinde
Nyckelord:
postpartum, livsmedelsval, övervikt, fetma, kostintervention,
viktminskning
Bakgrund: Övervikt och fetma är ett växande problem i världen och är riskfaktorer för sjukdomar
såsom hjärt- kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Graviditet kan orsaka övervikt eftersom
en del kvinnor har stor viktökning under graviditeten och behåller viktökningen efter
förlossning. Interventioner som inkluderar kost och/eller fysisk aktivitet har testats för
att åstadkomma viktminskning efter graviditet, med varierande resultat. Kosten är den
viktigaste komponenten för viktminskning och kostkvalitet och val av livsmedel kan
vara en viktig del av kosten.
Syfte: Syftet med den här studien var att undersöka intaget av olika livsmedel hos kvinnor
med övervikt eller fetma efter graviditet och analysera förändringar i livsmedelsval
efter en 12 veckor kostintervention samt 1 års uppföljning.
Metod: 110 kvinnor i Sverige med övervikt eller fetma efter graviditet randomiserades till en
kostinterventiongrupp eller kontrollgrupp. Kostgruppen fick en 12 veckor lång
intervention som fokuserade på fyra kostråd, baserade på Nordiska Näringsrekommendationerna
2012, som ämnade åstadkomma viktminskning och innefattade
även strategier för beteendeförändring och genomfördes via ett möte med en dietist.
Kostintaget hos båda grupperna uppskattades med hjälp av en 24-h intervju vid de tre
tillfällena baslinje, 12 veckor och ett år. Kostintaget kategoriserades sedan i tio
livsmedelsgrupper samt förändringar i intaget analyserades och jämfördes mellan
grupperna.
Resultat: Vid baslinjen bidrog potatis/spannmål, mjölkprodukter samt sötsaker och salta snacks
med den största andelen energi av det totala dagliga energiintaget. Vid interventionens
slut hade kostgruppen ökat sitt intag av grönsaker (P = 0,046) samt minskat sitt intag av
sötsaker och salta snacks (P = 0,024) signifikant mer än kontrollgruppen. Vid
uppföljningen efter ett år observerades inga skillnader i förändringar av livsmedelsval
mellan grupperna, dock hade båda grupperna ett signifikant minskat intag av sötsaker
och salta snacks jämfört med baslinjen.
Konklusion: Resultatet i den här studien pekar på att en 12-veckors kostintervention kan
åstadkomma förändring på kort sikt i livsmedelsval som stämmer överens med
interventionens kostråd, men förändringarna är svåra att upprätthålla efter 1 år.
Collections
View/ Open
Date
2018-10-10Author
Maley, Jennie
Keywords
Postpartum
food choice
overweight
obesity
diet intervention
weight loss
postpartum
livsmedelsval
övervikt
fetma
kostintervention
viktminskning
Language
eng