Show simple item record

dc.contributor.authorMaley, Jennie
dc.date.accessioned2018-10-10T11:08:31Z
dc.date.available2018-10-10T11:08:31Z
dc.date.issued2018-10-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/57876
dc.descriptionTitel:Förändringar i livsmedelsval under en viktminskningsstudie med kostbehandling bland kvinnor med övervikt eller fetma efter graviditet Kurs: MED730, Självständigt arbete i klinisk nutrition, 30 hp Nivå: Avancerad nivå Termin/år: Vt/2017 Handledare: Ena Huseinovic Examinator: Frode Slinde Nyckelord: postpartum, livsmedelsval, övervikt, fetma, kostintervention, viktminskning Bakgrund: Övervikt och fetma är ett växande problem i världen och är riskfaktorer för sjukdomar såsom hjärt- kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Graviditet kan orsaka övervikt eftersom en del kvinnor har stor viktökning under graviditeten och behåller viktökningen efter förlossning. Interventioner som inkluderar kost och/eller fysisk aktivitet har testats för att åstadkomma viktminskning efter graviditet, med varierande resultat. Kosten är den viktigaste komponenten för viktminskning och kostkvalitet och val av livsmedel kan vara en viktig del av kosten. Syfte: Syftet med den här studien var att undersöka intaget av olika livsmedel hos kvinnor med övervikt eller fetma efter graviditet och analysera förändringar i livsmedelsval efter en 12 veckor kostintervention samt 1 års uppföljning. Metod: 110 kvinnor i Sverige med övervikt eller fetma efter graviditet randomiserades till en kostinterventiongrupp eller kontrollgrupp. Kostgruppen fick en 12 veckor lång intervention som fokuserade på fyra kostråd, baserade på Nordiska Näringsrekommendationerna 2012, som ämnade åstadkomma viktminskning och innefattade även strategier för beteendeförändring och genomfördes via ett möte med en dietist. Kostintaget hos båda grupperna uppskattades med hjälp av en 24-h intervju vid de tre tillfällena baslinje, 12 veckor och ett år. Kostintaget kategoriserades sedan i tio livsmedelsgrupper samt förändringar i intaget analyserades och jämfördes mellan grupperna. Resultat: Vid baslinjen bidrog potatis/spannmål, mjölkprodukter samt sötsaker och salta snacks med den största andelen energi av det totala dagliga energiintaget. Vid interventionens slut hade kostgruppen ökat sitt intag av grönsaker (P = 0,046) samt minskat sitt intag av sötsaker och salta snacks (P = 0,024) signifikant mer än kontrollgruppen. Vid uppföljningen efter ett år observerades inga skillnader i förändringar av livsmedelsval mellan grupperna, dock hade båda grupperna ett signifikant minskat intag av sötsaker och salta snacks jämfört med baslinjen. Konklusion: Resultatet i den här studien pekar på att en 12-veckors kostintervention kan åstadkomma förändring på kort sikt i livsmedelsval som stämmer överens med interventionens kostråd, men förändringarna är svåra att upprätthålla efter 1 år.sv
dc.description.abstractTitle:Changes in food choice during a weight loss trial with dietary treatment in postpartum women with overweight or obesity Course: MED730, Research thesis in Clinical Nutrition, 30 ECTS Level: Second Cycle Semester/year: St/2017 Supervisor: Ena Huseinovic Examiner: Frode Slinde Keywords: Postpartum, food choice, overweight, obesity, diet intervention, weight loss Background: Overweight and obesity are an escalating problem worldwide and are major risk factors of diseases like cardiovascular disease and diabetes mellitus type 2. Pregnancy can cause overweight as substantial weight might be gained during pregnancy or retained after delivery. Interventions including diet and/or exercise to achieve weight loss in postpartum women have been tried, with various results. The diet is the key component of weight loss and diet quality and food choice could be an important part of the diet. Objective: The aim of this study was to investigate food choice at baseline in postpartum women with overweight or obesity and changes in food choice after a 12 week diet intervention and at 1 year follow-up. Methods: In Sweden, 110 postpartum women with overweight or obesity were randomized to either Diet group or Control group at 6-15 weeks postpartum. The Diet group received a 12-week diet intervention focusing on 4 dietary principles, based on the Nordic Nutrition Recommendations, 2012, to produce weight loss and was provided by a face to face meeting with a dietitian and also addressed behavioral strategies. The dietary intake of both study groups was assessed with a 24-h recall at the 3 occasions; baseline, 12 weeks and 1 year follow-up. The dietary intake was categorized into 10 different food groups and the changes in intake were analyzed and compared between the two groups. Results: At baseline, potatoes/grains, dairy products and sweets/salty snacks were the major contributors to the energy intake of the women. At the end of the diet intervention the Diet group had increased the intake of vegetables (P = 0.046) and decreased the intake of sweets/salty snacks (P = 0.024) significantly more than the control group. After 1 year, no differences in changes in food choice were observed between the groups, however both groups had significantly decreased the intake of sweets/salty snacks compared to baseline. Conclusion: The results of this study indicates that a 12 week diet intervention can produce changes in food choice in line with the diet treatment in the short term, but are difficult to maintain after 1 year.sv
dc.language.isoengsv
dc.subjectPostpartumsv
dc.subjectfood choicesv
dc.subjectoverweightsv
dc.subjectobesitysv
dc.subjectdiet interventionsv
dc.subjectweight losssv
dc.subjectpostpartumsv
dc.subjectlivsmedelsvalsv
dc.subjectöverviktsv
dc.subjectfetmasv
dc.subjectkostinterventionsv
dc.subjectviktminskningsv
dc.titleChanges in food choice during a weight loss trial with dietary treatment in postpartum women with overweight or obesitysv
dc.title.alternativeFörändringar i livsmedelsval under en viktminskningsstudie med kostbehandling bland kvinnor med övervikt eller fetma efter graviditetsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokH1
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg / Institute of Medicineeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet / Institutionen för medicinswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record