• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Varför äter ungdomar så lite frukt?

Sammanfattning
Ungdomar i Sverige äter för lite frukt och endast en tiondel av alla gymnasieelever kommer upp i frukt- och grönsaksrekommendationen om 500 gram per dag. Medan intaget av grönsaker bland ungdomar ökat något de senaste åren så gäller det inte för fruktintaget. Tidigare studier visar att tjejer äter mer frukt än killar och att anledningar till ett lågt fruktintag bland annat kan bero på socioekonomiska faktorer, samt en begränsad tillgänglighet i hemmet. Syftet med den här studien är att kartlägga möjliga orsaker till gymnasieelevers låga intag av frukt. Elever på en gymnasieskola i Västra Sverige fick fylla i en enkät som berörde ämnen som attityder och uppfattningar kring frukt, subjektiva normer samt tillgänglighet. Enkäten utformades med stöd av den beteendeteoretiska modellen The Theory of Planned Behaviour. Efter analysering av svaren skildrades samband mellan attityder och uppfattningar kring frukt, subjektiva normer, upplevd kontroll och fruktintag. Resultatet visar att tillgänglighet av frukt i hemmet verkar påverka attityden till frukt, att eleverna verkar äta mer frukt om de tror att deras kompisar gör det och att olika uppfattningar kring frukt kan påverka attityden till frukt samt fruktkonsumtion på skilda vis. Att anse att frukt är nyttigt verkar inte spela någon roll för varken konsumtion av eller attityd till frukt, medan att uppfatta att frukt är besvärligt endast verkar påverka fruktkonsumtionen. Att uppfatta frukt som tråkigt verkar påverka såväl attityden till frukt som fruktkonsumtionen. Ett led i att öka fruktkonsumtionen bland gymnasieelever kan vara att erbjuda inspiration kring frukt, gratis i skolan.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Program: Hälsopromotionsprogrammet inr. Kostvetenskap Nivå: Grundnivå Handledare: Christina Berg Examinator: Mia Prim Antal sidor: 32 (inklusive bilagor) Termin/år: Vt/2019
URL:
http://hdl.handle.net/2077/61493
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_61493_1.pdf (417.4Kb)
Datum
2019-08-12
Författare
Lundh, Rebecca
Vesala, Isabella
Nyckelord
Attityder
Beteenden
Frukt
Fruktintag
Gymnasieelever
Hälsofrämjande
Theory of Planned Behaviour
Tillgänglighet
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV