• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Högstadieelevers kunskap och motivation för klimatanpassad skolmat

Sammanfattning
I Sverige serveras miljontals måltider inom offentliga verksamheter, som alla har ett ansvar att bidra till klimatet. Livsmedelsverkets rapport om ungdomars matvanor visar att de konsumerar för mycket rött kött och chark samtidigt som de äter för lite frukt och grönt, denna kombination har negativ inverkan på klimatet. Syftet med studien var att undersöka hur flickor och pojkar på högstadienivå själva uppskattar sin kunskap om klimatet, vad som motiverar dem till att välja det lunchalternativ med minst klimatpåverkan och därefter se om eleverna förstår kopplingen mellan skolmat och klimat. I form av en enkätstudie som utfördes på tre olika skolor har kvantitativt material samlats in och analyserats. En av studiens styrkor var bortfallet var lågt och att olika elevgrupper valde att delta i undersökningen vilket har givit en bredd i underlaget. Resultatet visar att kunskapen hos eleverna är varierande och samverkar med deras intresse för klimatet. Det som motiverar eleverna att välja det mest klimatanpassade lunchalternativet är för flickor främst att maten ska ha producerats med en god djurhållning och för pojkar att maten skall smaka gott. Eleverna är intresserade av skolmatens klimatpåverkan och vill främst få information om det från skyltar vid serveringen. För vår blivande profession som kostekonomer är det betydelsefullt att besitta kunskap om skolelevernas inställning till klimatanpassad skolmat, men även att förstå variationen kring detta ämne.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Program: Kostekonomi, med inriktning mot ledarskap Nivå: Grundnivå Handledare: Agneta Sjöberg Examinator: Cecilia Magnusson Sporre Antal sidor: 38 (inklusive bilagor) Termin/år: Vt2019
URL:
http://hdl.handle.net/2077/61549
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_61549_1.pdf (1.935Mb)
Datum
2019-08-14
Författare
Andréasson Billström, Rebecca
Jadell, Niklas
Niclasson, Matilda
Nyckelord
Anpassning
Klimatarbete
Livsmedel
Växthusgasutsläpp
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV