En skola fri från verbal mobbning. En studie av gymnasieskolans specialpedagogers perspektiv om förebyggande arbete mot verbal mobbning.
A school free from verbal bullying. A study of the upper secondary school's educator’s perspective on preventive work against verbal bullying.
Abstract
Den här studien handlar om verbal mobbning i två gymnasieskolor. Mer precist beskrivs fyra specialpedagogers syn på det förebyggande arbetet som sker mot verbal mobbning. Syftet är därmed att belysa och diskutera specialpedagogers perspektiv när det kommer till verbal mobbning i gymnasieskolan och följande två frågeställningar ställs: Vilka metoder lyfter specialpedagogerna fram i arbetet mot verbal mobbning? Vilken nivå dominerar i specialpedagogernas berättelser om det förebyggande arbetet mot verbal mobbning? För att besvara de frågeställningarna har fyra specialpedagoger på två gymnasieskolor i en stad i Västsverige intervjuats. Verbal mobbning är ett stort, komplext och utbrett problem i dagens skola med allvarliga individuella och lika väl sociala konsekvenser. Ämnet har under åren fått stor nationell och internationell uppmärksamhet. Skolverket, skolan och forskarvärlden är tre av de aktiva aktörerna som var och en vill bidra till långsiktigt strukturellt förebyggande arbete som i sin tur bidrar till skapandet av en hållbar skolmiljö i vilken alla barn känner sig trygga. Som teoretiskt ramverk har både individualpsykologiska perspektivet och socialekologiska teorins olika systemnivåer och perspektiv använts. Dessa teoretiska perspektiv används för att utreda vilket fokus de olika nivåerna får, samt vilka strategier och metoder som används. Resultatet påvisar att specialpedagogerna lägger fokus på såväl mikro- som makronivå. På mikronivå handlar det om att få förståelse för bakomliggande faktorer till elevernas beteende i olika mobbningssituationer och här är samtal och gruppaktiviteter viktiga metoder. På makronivå ligger stort fokus på att all personal och alla specialpedagoger följer de lagar, regler och hänvisningar som finns i skollagstiftningen. Det är uppenbart att denna hjälper och vägleder ansvariga och specialpedagoger att systematisera och strukturera sitt arbete för olika åtgärder på skolnivå för att förebygga och förhindra den verbala mobbningen.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2020-04-01Author
Pejman, Sara
Keywords
verbal mobbning, förebyggande arbete och åtgärder, specialpedagoger