Show simple item record

dc.contributor.authorRönnerman, Sara
dc.contributor.authorMartinsson, Karin
dc.date.accessioned2020-07-01T13:43:45Z
dc.date.available2020-07-01T13:43:45Z
dc.date.issued2020-07-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/65411
dc.description.abstractOhållbar konsumtion och produktion påverkar såväl dagens som framtida generationer då vi i dagsläget brukar mer resurser än vad som är långsiktigt hållbart enligt de planetära gränserna. För att komplettera tidigare forskning som pekar på en alltför långsam omställning till en mer cirkulär ekonomi, behövs ytterligare studier som granskar nästa generations företag som grundar sina affärsidéer på cirkulära koncept. Syftet med studien är att öka kunskapen om vad nystartade företag bör ta i beaktning vid utformning av cirkulära affärsmodeller för att framgångsrikt skapa en marknad och efterfrågan för restaurerade produkter. En kvalitativ studie med ett abduktivt förhållningssätt har utformats och då ett forskningsgap har konstaterats baseras uppsatsen på en explorativ undersökning vilken är uppdelad i en förstudie och två delstudier, för att belysa viktiga faktorer utifrån två perspektiv. Resultatet av förstudien påvisar, utifrån det nystartade företaget Kitchenware by Tareq Taylor, hur en cirkulär affärsmodell kan utformas i praktiken. Resultatet av delstudierna påvisar, utifrån såväl affärsutvecklares och hållbarhetschefers som konsumenters perspektiv, 19 viktiga faktorer att ta hänsyn till. De berör såväl den operationella driften som förmågan att tydligt och informativt kommunicera med konsumenter, vilka bör tas i beaktning. Faktorer som framhålls utifrån bägge perspektiven likväl som med det teoretiska ramverket är existerande förutsättningar, kundsegment, kommunikation & information, tillit till varumärke, och incitament. Då dessa faktorer återspeglas i de olika perspektiven samt det teoretiska ramverket kan de anses vara av störst vikt att ta hänsyn till vid utformning av cirkulära affärsmodeller för att skapa en marknad och efterfrågan. För att underlätta och möjliggöra en snabbare övergång till en mer cirkulär ekonomi anser författarna till denna uppsats att det krävs vidare forskning avseende utformning av cirkulära affärsmodeller överlag och i startups specifikt.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesEnvironmental Management/Uthålligt företagandesv
dc.relation.ispartofseries19/20:10sv
dc.subjectStartups, Cirkulära affärsmodeller, Konsumenter, Faktorersv
dc.titleUtformning av cirkulära affärsmodeller i startups - En explorativ undersökning utifrån två perspektiv och det nystartade företaget Kitchenware by Tareq Taylorsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Business Administrationeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionenswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record