• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Mat till första barnet

En kvalitativ studie om förstagångsföräldrars upplevelse och BVC-sjuksköterskors erfarenheter av matintroduktionen

Sammanfattning
Att bli förälder är en omvälvande livsprocess med nya situationer kring matintroduktionen, speciellt för förstagångsföräldrar som inte har någon tidigare erfarenhet. I denna period är barnavårdscentralen viktig med sitt stöd i hälsosamtal och föräldrargrupper. Detta arbete utforskar förstagångsföräldrars upplevelse av matintroduktionen genom kvalitativa telefonintervjuer med tre förstagångsföräldrar samt tre sjuksköterskor på en BVC-mottagning i centrala Göteborg. Intervjuerna analyserades genom en modifierad version av en kvalitativ innehållsanalys och gav ett resultat på sex huvudkategorier samt 16 underkategorier. Analysen från förstagångsföräldrarnas intervjuer visar att de önskar mer individanpassad information samt mer tid för frågor från sjuksköterskorna. De känner ett behov att få sina handlingar bekräftade, har olika tillvägagångssätt vid matrutinerna samt har olika behov av stöd från BVC. Analysen från sjuksköterskornas intervjuer visar att deras erfarenhet är att förstagångsföräldrar är pålästa men ändå osäkra, vilket bidrar till mer specifika frågor. De upplever att föräldrarna har ett lågt självförtroende vid tillagning av barnmat och brist på stöd från sina föräldrar. Sjuksköterskorna upplever att föräldrarna har en bekväm och stressig vardag med färdig barnmat där bortprioriterat samspel kan bli en konsekvens. Slutsatsen visar att förstagångsföräldrarna efterfrågar individanpassad information, konkreta svar och mer diskussion. Sjuksköterskorna upplever förstagångsföräldrar som osäkra med lågt självförtroende vilket kan stärkas genom exempelvis matlagningskurser som kostvetare kan hålla. Kostvetare kan även delta i föräldragrupper samt avlasta sjuksköterskor genom att svara på frågor om matintroduktionen för barnet.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Kandidatuppsats 15 hp Program: Hälsopromotion inriktning kostvetenskap Nivå: Grundnivå Handledare: Lena Gripeteg Examinator: Hillevi Prell Antal sidor: 30 (inklusive bilagor) Termin/år: VT 2020
URL:
http://hdl.handle.net/2077/65955
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_65955_1.pdf (375.1Kb)
Datum
2020-08-05
Författare
Sjöberg, Agnes
Hagström, Elina
Nyckelord
Matintroduktion
Förstagångsföräldrar
BVC
Self-efficacy Theory
Hälsofrämjande
Kostvetenskap
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV