Visa enkel post

dc.contributor.authorOdhner, Denise
dc.contributor.authorTrieu, Linda
dc.date.accessioned2020-08-05T11:14:38Z
dc.date.available2020-08-05T11:14:38Z
dc.date.issued2020-08-05
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/65980
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap Nivå: Grundnivå Handledare: Hillevi Prell Examinator: Anna Post Antal sidor: 32 sidor (inklusive bilagor) Termin/år: VT 2020 Nyckelord: Grundskolebarn, hållbara måltider, skolmåltider, sociala mediersv
dc.description.abstractVarje dag lagas och serveras omkring 1,3 miljoner skolmåltider vilket gör att barnens och ungdomarnas förhållningssätt till mat och näring spelar en viktig roll för hälsa och utveckling. Genom att påverka barns och ungdomars konsumtionsval i riktning mot mindre rött kött, mer fisk, frukt och grönsaker kan det bidra till en mer hållbar livsmedelskonsumtion. Syftet med studien är att analysera hur den hållbara skolmåltiden kommuniceras till elever i sociala medier. Utifrån SkolmatsGastro och White Guide Junior valdes fyra skolmatsrestauranger som nominerats, medverkat och vunnit de prestigefyllda “Årets skolrestaurang” och “SM i skolmat”. Skolorna är representativa i sin strävan efter hållbara och klimatsmarta måltider. Under analysen användes marknadskanalerna instagram, skolmaten.se, respektive skolhemsida, YouTube-klipp från Uppdrag: mat. Det insamlade materialet har sedan bearbetats utifrån en kvalitativ innehållsanalys detta för att identifiera relevanta mönster utifrån variablerna hållbar, god, integrerad och trivsam. Resultatet visar att den kanal som används mest frekvent för att kommunicera skolmåltiden är instagram i form av bilder, texter och videos. De hållbarhetsaspekter som är genomgående och representativt för skolrestaurangerna är dels KRAV-certifiering, arbetet mot 100 procent ekologiskt, mycket vegetarisk, säsongsbaserat samt kostpolicy med Livsmedelsverkets rekommendationer. Skolorna sprider kunskap och fakta kring koldioxidekvivalenter och jobbar aktivt med klimatsmarta alternativ och matsvinn. Genom Instagram kan måltidspersonalen förmedla matsedlar på ett mer autentisk, flexibelt och kreativt sätt. Att använda bilder och video kan vara ett sätt för att komplettera måltidens formulering, vilket också kan tilltala synen med färger och öronen med ljudet av nybakat bröd.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectGrundskolebarnsv
dc.subjecthållbara måltidersv
dc.subjectskolmåltidersv
dc.subjectsociala mediersv
dc.titleHur kommuniceras den hållbara skolmåltiden?sv
dc.title.alternative- En digital måltidsanalys i grundskolansv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post