Behandling av svåra situationer vid beslutsfattande
Sammanfattning
Syfte: Syftet med denna studie är att beskriva och förklara hur tjänstemän som
färdtjänsttillståndshandläggare hanterar svåra situationer vid beslutsfattande samt att tydliggöra processen för allmänheten.
Teori: Teorier om lämplighetslogik och konsekvenslogik av March och Olsen (1989), Teori om gräsrotsbyråkrater av Lipsky (2010).
Metod: Fallstudie som bygger på semistrukturerade intervjuer.
Resultat: Resultatet visar att färdtjänsttillståndshandläggarna uppträder enligt
lämplighetslogiken i så hög grad som möjligt genom att lägga stor vikt vid lagar, policys och kommunala riktlinjer som reglerar färdtjänsten. Även när situationen känns svår, när beslutsunderlag och regelverket saknas drivs beslutsprocessen enligt
lämplighetslogiken. Bristfälligt underlag löses genom direkt kontakt med den sökande, sjukvården eller andra berörda, medan prioritering i regelverket justeras antingen efter liknande praxis eller i samråd med arbetskollegor och chef. Vid svåra beslut, särskilt vid avslag då rättssäkerheten inte kan garanteras, tar
färdtjänsttillståndshandläggarna bestämt till konsekvenslogiken och tänjer på regelverket för att de sökande inte skall drabbas särskilt hårt. Det är viktigt att uppträda i samstämmighet med sin roll som tjänsteman, att varje beslut skall motiveras och att kommunikationen med medborgaren skall vara tydlig, vänlig, korrekt och koncis.
Examinationsnivå
Student essay
Samlingar
Fil(er)
Datum
2021-02-19Författare
Hubjer, Emina
Nyckelord
Beslut
Beslutsfattande
Beslutsprocess
Svåra situationer
Färdtjänst
Tillstånd
Lämplighetslogik
Konsekvenslogik
Tjänstemannaroll
Gräsrotsbyråkrat
Språk
swe