Icke-energigivande sötningsmedel En kartläggning av attityder, uppfattningar och konsumtionsbeteenden
Sammanfattning
Växande oro för hälsa och livskvalitet uppmuntrar människor att anpassa hälsosamma
livsstilar och undvika konsumtion av mat rik på socker, salt och fett. Idag har tillgängligheten
till energitäta och näringsfattiga livsmedel skapat problem med livsstilssjukdomar såsom
övervikt och fetma, diabetes typ 2, insulinresistens, hjärt- och kärlsjukdomar och karies. En
tidigare kartläggning av matvanor visar att fyra av tio vuxna äter för mycket tillsatt socker
och 15 procent av vuxnas energiintag kommer från godis, läsk, bakverk och snacks.
Icke-energigivande sötningsmedel (IES) är ett substitut som visas vara ett bra alternativ för
att reducera energiinnehållet i livsmedel och därmed förebygga kostrelaterade
livsstilssjukdomar. Det är ett vanligt fenomen att enskilda studier synliggörs i media och
skapar en vilseledande bild av forskningsläget. Idag är ämnet omdebatterat och
motsägelsefulla forskningsstudier bidrar till olika riskuppfattningar. Syftet med studien var att
kartlägga allmänhetens attityder och konsumtionsbeteende kring livsmedel innehållande IES.
För datainsamling distribuerades en enkät via sociala medier och 223 svar insamlades.
Resultatet visade att den yngre generationen är mer positivt inställda till konsumtion av IES
än den äldre generationen. Statistiska analyser utfördes och inga stora skillnader visades för
utbildningsnivå eller träningsvanor, däremot fanns signifikanta resultat vad gäller ålder. En
del av respondenterna i studien bedömer IES som konstgjort och onaturligt och därmed
farligt för hälsan. En möjlig anledning till det är att människor exponeras för olika budskap
och information om IES, vilket speglas i respondenternas skilda uppfattningar om tillsatserna.
Skillnaderna i uppfattning mellan åldersgrupperna pekar på att den yngre generationen är mer
positiva till IES jämfört med den äldre, däremot krävs vidare forskning inom området.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2021-10-22Författare
Asskoul, Hiba
Gjaka, Mergita
Kullberg, Clara
Nyckelord
Icke-energigivande sötningsmedel
attityder,
riskuppfattningar
konsumtionsvanor