• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Icke-energigivande sötningsmedel En kartläggning av attityder, uppfattningar och konsumtionsbeteenden

Sammanfattning
Växande oro för hälsa och livskvalitet uppmuntrar människor att anpassa hälsosamma livsstilar och undvika konsumtion av mat rik på socker, salt och fett. Idag har tillgängligheten till energitäta och näringsfattiga livsmedel skapat problem med livsstilssjukdomar såsom övervikt och fetma, diabetes typ 2, insulinresistens, hjärt- och kärlsjukdomar och karies. En tidigare kartläggning av matvanor visar att fyra av tio vuxna äter för mycket tillsatt socker och 15 procent av vuxnas energiintag kommer från godis, läsk, bakverk och snacks. Icke-energigivande sötningsmedel (IES) är ett substitut som visas vara ett bra alternativ för att reducera energiinnehållet i livsmedel och därmed förebygga kostrelaterade livsstilssjukdomar. Det är ett vanligt fenomen att enskilda studier synliggörs i media och skapar en vilseledande bild av forskningsläget. Idag är ämnet omdebatterat och motsägelsefulla forskningsstudier bidrar till olika riskuppfattningar. Syftet med studien var att kartlägga allmänhetens attityder och konsumtionsbeteende kring livsmedel innehållande IES. För datainsamling distribuerades en enkät via sociala medier och 223 svar insamlades. Resultatet visade att den yngre generationen är mer positivt inställda till konsumtion av IES än den äldre generationen. Statistiska analyser utfördes och inga stora skillnader visades för utbildningsnivå eller träningsvanor, däremot fanns signifikanta resultat vad gäller ålder. En del av respondenterna i studien bedömer IES som konstgjort och onaturligt och därmed farligt för hälsan. En möjlig anledning till det är att människor exponeras för olika budskap och information om IES, vilket speglas i respondenternas skilda uppfattningar om tillsatserna. Skillnaderna i uppfattning mellan åldersgrupperna pekar på att den yngre generationen är mer positiva till IES jämfört med den äldre, däremot krävs vidare forskning inom området.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/69848
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_69848_2.pdf (1.018Mb)
Datum
2021-10-22
Författare
Asskoul, Hiba
Gjaka, Mergita
Kullberg, Clara
Nyckelord
Icke-energigivande sötningsmedel
attityder,
riskuppfattningar
konsumtionsvanor
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV