JAS 39 GRIPEN - En samtalsintervjustudie om den ekonomiska betydelsen av JAS 39 Gripen för det svenska Försvaret och Sverige
Sammanfattning
Syfte:
Syftet med uppsatsen är att granska hur utvalda respondenter har själva tolkat projektet JAS 39 Gripens ekonomiska betydelse på det svenska försvaret och Sveriges. Målet är att se om JAS 39 Gripen projektet har öppnat upp nya möjligheter till försvaret samt nationen och därmed fått en ekonomisk betydelse.
Teori:
Studien använder sig av en sociologiteori som delas av Max Weber. Teorin är friare i den bemärkelsen att det finner värde i människors egna perspektiv, vilket fungerar utmärkt med den valda metoden.
Metod:
Den valda metoden är samtalsintervjuer med olika respondenter som har under längre tid arbetat på eller med JAS 39 Gripen. Teorin som används i metoden är en hermeneutisk teori, vilket betyder att man vill granska och observera enskilda individers egna berättelser kring fenomenet JAS 39 Gripen. Metoden börjar med en frågeguide som skickas ut till varje enskild respondent för att sedan medverka i en längre intervju. Därefter bearbetas transkriptionerna med olika steg som kommer att presenteras i kapitelmetod och analys.
Resultat:
Resultatet visar att JAS 39 Gripen har haft en positiv ekonomisk betydelse både åt det svenska försvaret, försvarsindustrin, den svenska nationen som en global aktör och det svenska civila samhället enligt respondenternas tolkningar och den befintliga litteraturen.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2021-12-13Författare
Mäkelä, Katarina
Nyckelord
JAS 39 Gripen, ekonomisk betydelse, Sverige, Försvaret
Serie/rapportnr.
Kandidatuppsats i ekonomisk historia
2020:3
Språk
swe