SEXUALITET OCH SEXUELL HÄLSA INOM ARBETSTERAPI
Sammanfattning
Bakgrund
Sexuell dysfunktion kan uppstå som följd av sjukdom, skada eller trauma. Vanligtvis behandlas dessa patienter inom primärvård, ungdomsmottagning, elevhälsa eller hos en sex- och samlevnadsmottagning. Arbetsterapeuter förekommer inom alla verksamheter men är inte en given profession i rehabiliteringen av sexualitet. Detta förklaras med bristande undervisning, kunskapsbrist hos professionen och ämnets känslighet. Både nationella och internationella ramverk stärker inkludering av sexualitet inom vården. Arbetsterapeuter har argumenterat för att ett holistiskt arbetssätt endast uppnås då sexualitet inkluderas.
Syfte
Syftet är att kartlägga kunskap relevant för arbetsterapeuten gällande kliniskt arbete med sexualitet och sexuell hälsa.
Metod
Systematisk litteraturöversikt med deduktiv riktad innehållsanalys som McColls teoretiska ramverk.
Resultat
Resultatet baseras på tio artiklar, varav nio kvalitativa och en litteraturstudie. Studierna var utförda under åren 2000–2021 i Kanada, Australien, Israel, Storbritannien, Spanien och USA. Resultatet gav två artiklar berörde stroke, en artikel berörde ryggmärgsskador och en handlade om att designa sexleksaker för personer med motoriska funktionsnedsättningar samt två artiklar som utvärderade rehabiliteringsprogram med avseende på sexualitet. Resterande artiklar handlade vårdpersonalens kunskap inom ämnet sexualitet. Resultatet kategoriseras med McColls teoretiska ramverk.
Slutsats
Både patienter och arbetsterapeuter anser att sexualitet ska vara en del av rehabiliteringen och att det ska vara ett ämne som tas upp vid vårdkontakt. Arbetsterapeuter besitter kunskap som är relevant för arbetet med sexualitet och sexuell hälsa. Arbetsterapeuten har nytta av angränsande ämnen. Kunskap om konsekvenser som kan uppstå för en individ med funktionsnedsättning gällande sexualitet och uppmuntran till patient att ta upp ämnet samt anpassning av befintliga medel underlättar arbetet.
Examinationsnivå
Student essay
Samlingar
Fil(er)
Datum
2022-06-08Författare
Karlsson, Linnea
Boman, Matilda
Nyckelord
Occupational therapy, occupational health, sexuality, sexual health, sexual dysfunction
Språk
swe