Show simple item record

dc.contributor.authorLindman, Paulina
dc.contributor.authorNordqvist, Julia
dc.date.accessioned2022-06-21T07:52:39Z
dc.date.available2022-06-21T07:52:39Z
dc.date.issued2022-06-21
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/2077/72213
dc.descriptionAbstract: Aim: The aim of this systematic review was to investigate the scientific evidence that supplementation of fermented soy products influences blood lipids in adults with normal blood lipids. Methods: The systematic literature search was conducted on PubMed and Scopus. The search was based on three blocks, where block 1 included fermented soy products, block 2 blood lipids and block 3 RCT studies. Inclusion criteria were RCT studies examining the effect of fermented soy products on blood lipids compared with placebo. Exclusion criteria were studies with combined interventions and studies in which the participants received another combined lipid-lowering treatment. The participants were not allowed to have any diseases that could affect the outcome. Studies that met the selected criteria were included in the review. Risk of bias was assessed using SBU’s template “Assessment of randomized studies”. The certainty of the results was assessed according to GRADE. Results: The literature search resulted in 106 unique hits. Of these, nine articles were read in full, of which four were included in the review. Two studies were assessed to have a low risk of bias and two to have a moderate risk of bias. The study population consisted of 285 individuals and the intervention lasted for 8-12 weeks. No statistically significant effect was seen for the outcome measures total cholesterol, LCL-C or HDL-C. Conclusion: There is no scientific evidence that fermented soy products influences blood lipids in adults. The reliability of the weighted result is low (++) for all outcome measures.en_US
dc.description.abstractSyfte: Syftet med denna systematiska översikt var att undersöka det vetenskapliga underlaget för att supplement av fermenterade sojaprodukter har en effekt på blodfetter hos vuxna med normala blodfettsnivåer. Metod: Litteraturinsamlingen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Sökningen utgick från tre block, där block 1 innefattade fermenterade sojaprodukter, block 2 blodfetter och block 3 RCT-studier. Inklusionskriterier var RCT-studier där man undersökt effekten av fermenterade sojaprodukter på blodfetter jämfört med placebo. Exklusionskriterier var studier med kombinerade interventioner samt studier där deltagarna fått en annan samtidig blodfettssänkande behandling. Deltagarna fick inte heller ha några sjukdomar som skulle kunna påverka utfallet. Studier som mötte valda kriterier inkluderades i översikten och granskades i fråga om risk för bias med hjälp av SBU:s granskningsmall “Bedömning av randomiserade studier”. En sammanvägd bedömning av resultatens tillförlitlighet gjordes enligt GRADE. Resultat: Sökningen resulterade i 106 unika träffar. Av dessa lästes nio artiklar i fulltext varav fyra inkluderades i översikten. Två av studierna bedömdes ha låg risk för bias och två bedömdes ha måttlig risk för bias. Dessa fyra studier utgjorde en studiepopulation på 285 personer. Interventionen pågick i 8–12 veckor. Ingen statistisk signifikant effekt sågs för utfallsmåtten totalkolesterol, LDL-C eller HDL-C. Slutsats: Det saknas vetenskaplig evidens för att fermenterade sojaprodukter har effekt på blodfetter hos vuxna. Tillförlitligheten för det sammanvägda resultatet är låg (++) för alla utfallsmått.en_US
dc.language.isosween_US
dc.subjectBlodfetteren_US
dc.subjectlipidprofilen_US
dc.subjectHDL-Cen_US
dc.subjectLDL-Cen_US
dc.subjecttotalkolesterolen_US
dc.subjectkardiovaskulär sjukdomen_US
dc.subjectcheonggukjangen_US
dc.subjectdoenjangen_US
dc.subjectfermenterad sojaen_US
dc.subjectfermented soyen_US
dc.subjectcardiovascular diseaseen_US
dc.subjecttotal cholesterolen_US
dc.subjectlipid profileen_US
dc.subjectBlood lipidsen_US
dc.titleIngen effekt av fermenterade sojaprodukter på blodfetteren_US
dc.title.alternativeEn systematisk översikt bland vuxna individer med normala blodfettsnivåeren_US
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record