Kostundervisning i skolämnet hem- och konsumentkunskap – Lärares didaktiska val och tankar kring teori och praktik.
Abstract
Kostundervisning betraktas som ett kärntema inom hem- och konsumentkunskap. Läraren behöver kontinuerligt göra ställningstaganden i sin undervisning vad gäller innehåll, arbetsmetoder och elevinflytande. Forskning har dock visat att relationen mellan teori och praktik är för separerat från varandra i kostundervisningen i hem- och konsumentkunskap. Syftet med studien var att undersöka några lärares didaktiska ställningstaganden och tankar kring relationen mellan teori och praktik gällande kostundervisning, samt framtida undervisning om kost i hem- och konsumentkunskap. Studien genomfördes genom semistrukturerade intervjuer med fem lärare inom hem- och konsumentkunskap i årskurs 7-9. Resultatet visar att informanternas ställningstaganden vid kostundervisning i hem- och konsumentkunskap är att utgå ifrån ett brett perspektiv, där såväl undervisningsinnehåll som arbetsmetoder varieras i olika omfattning. Näringslära anses som en viktig del i kostundervisningen och det finns utrymme för elevinflytande även om det sker i varierande grad. Det finns olika synpunkter kring om det alltid måste finnas en relation mellan teori och praktik i undervisningen. Att kunna fortsätta inkludera näringslära ses som en möjlighet i genomförandet av kostundervisningen enligt Lgr22, medan brist på tid är ett hinder för att utveckla undervisningen. Trots att den nya kursplanen har förändrats och innehåller färre kunskapskrav har informanterna en positiv syn på Lgr22 i genomförandet av kostundervisningen.
Collections
View/ Open
Date
2021Author
Runmark, Sarah
Keywords
hem- och konsumentkunskap
kostundervisning
Lgr22
näringslära
teori och praktik
ämnesdidaktik
Language
swe