Endometrios och gastrointestinala symtom: En deskriptiv enkätstudie om kvinnor med endometrios
Abstract
Det verkar finnas ett samband mellan kost och gastrointestinala (GI) symtom vid endometrios
(gynekologisk östrogenberoende sjukdom hos kvinnor i fertil ålder), men det finns inga
riktlinjer gällande kostbehandling då det vetenskapliga underlaget är otillräckligt. Studien
syftade till att kartlägga vilka typer av symtom kvinnor med endometrios har genom att
registrera GI-symtom (t.ex. smärta, diarré, uppblåsthet osv.), aptit, måltidsfrekvens och
smärttillstånd dagen efter man upplevt de första smärtorna kraftigt samt under en normal vecka
utan endometriosframkallad smärta. Detta för att se om det finns ett samband mellan smärta
och typ och mängd av mat kvinnor äter, samt hur endometrios påverkar aptiten. I studien
inkluderades kvinnor (n=90) i fertil ålder mellan 18–45 år med preliminär diagnos endometrios
som uppträder i skov. Enkäten var uppdelad i två delar; del 1 avsåg dagen under skov och del
2 en normal symtomfri vecka. Deltagare i studien registrerade GI-symtom, aptit,
måltidsfrekvens och smärta dagen efter skov började (del 1), samt under en normal vecka (del
2). Resultatet visade signifikanta skillnader (p<0,05) i GI-symtom, livsmedelsintag (frukt och
bär, baljväxter och cerealier), aptit, måltidsfrekvens och smärta under skov jämfört med en
vecka utan endometriosframkallad smärta. Kosthållning var inte en förklarande faktor för
skillnader, utan kvinnor hade lika svåra besvär oberoende av vilken kost de följde. Det fanns
ett samband mellan GI-symtom och enskilda livsmedel. Ytterligare hade deltagare svårare GI-
besvär ju mer endometriosframkallad smärta de hade.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2022-06-29Author
Miettinen, Sonja
Keywords
Endometrios, gastrointestinala symtom, aptit, smärta, måltidsfrekvens, kos
Language
swe