• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Endometrios och gastrointestinala symtom: En deskriptiv enkätstudie om kvinnor med endometrios

Abstract
Det verkar finnas ett samband mellan kost och gastrointestinala (GI) symtom vid endometrios (gynekologisk östrogenberoende sjukdom hos kvinnor i fertil ålder), men det finns inga riktlinjer gällande kostbehandling då det vetenskapliga underlaget är otillräckligt. Studien syftade till att kartlägga vilka typer av symtom kvinnor med endometrios har genom att registrera GI-symtom (t.ex. smärta, diarré, uppblåsthet osv.), aptit, måltidsfrekvens och smärttillstånd dagen efter man upplevt de första smärtorna kraftigt samt under en normal vecka utan endometriosframkallad smärta. Detta för att se om det finns ett samband mellan smärta och typ och mängd av mat kvinnor äter, samt hur endometrios påverkar aptiten. I studien inkluderades kvinnor (n=90) i fertil ålder mellan 18–45 år med preliminär diagnos endometrios som uppträder i skov. Enkäten var uppdelad i två delar; del 1 avsåg dagen under skov och del 2 en normal symtomfri vecka. Deltagare i studien registrerade GI-symtom, aptit, måltidsfrekvens och smärta dagen efter skov började (del 1), samt under en normal vecka (del 2). Resultatet visade signifikanta skillnader (p<0,05) i GI-symtom, livsmedelsintag (frukt och bär, baljväxter och cerealier), aptit, måltidsfrekvens och smärta under skov jämfört med en vecka utan endometriosframkallad smärta. Kosthållning var inte en förklarande faktor för skillnader, utan kvinnor hade lika svåra besvär oberoende av vilken kost de följde. Det fanns ett samband mellan GI-symtom och enskilda livsmedel. Ytterligare hade deltagare svårare GI- besvär ju mer endometriosframkallad smärta de hade.
Degree
Student essay
URI
https://hdl.handle.net/2077/72416
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
Miettinen 2022.pdf (2.444Mb)
Date
2022-06-29
Author
Miettinen, Sonja
Keywords
Endometrios, gastrointestinala symtom, aptit, smärta, måltidsfrekvens, kos
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV