• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Endometrios och gastrointestinala symtom: En deskriptiv enkätstudie om kvinnor med endometrios

Sammanfattning
Det verkar finnas ett samband mellan kost och gastrointestinala (GI) symtom vid endometrios (gynekologisk östrogenberoende sjukdom hos kvinnor i fertil ålder), men det finns inga riktlinjer gällande kostbehandling då det vetenskapliga underlaget är otillräckligt. Studien syftade till att kartlägga vilka typer av symtom kvinnor med endometrios har genom att registrera GI-symtom (t.ex. smärta, diarré, uppblåsthet osv.), aptit, måltidsfrekvens och smärttillstånd dagen efter man upplevt de första smärtorna kraftigt samt under en normal vecka utan endometriosframkallad smärta. Detta för att se om det finns ett samband mellan smärta och typ och mängd av mat kvinnor äter, samt hur endometrios påverkar aptiten. I studien inkluderades kvinnor (n=90) i fertil ålder mellan 18–45 år med preliminär diagnos endometrios som uppträder i skov. Enkäten var uppdelad i två delar; del 1 avsåg dagen under skov och del 2 en normal symtomfri vecka. Deltagare i studien registrerade GI-symtom, aptit, måltidsfrekvens och smärta dagen efter skov började (del 1), samt under en normal vecka (del 2). Resultatet visade signifikanta skillnader (p<0,05) i GI-symtom, livsmedelsintag (frukt och bär, baljväxter och cerealier), aptit, måltidsfrekvens och smärta under skov jämfört med en vecka utan endometriosframkallad smärta. Kosthållning var inte en förklarande faktor för skillnader, utan kvinnor hade lika svåra besvär oberoende av vilken kost de följde. Det fanns ett samband mellan GI-symtom och enskilda livsmedel. Ytterligare hade deltagare svårare GI- besvär ju mer endometriosframkallad smärta de hade.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
https://hdl.handle.net/2077/72416
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
Miettinen 2022.pdf (2.444Mb)
Datum
2022-06-29
Författare
Miettinen, Sonja
Nyckelord
Endometrios, gastrointestinala symtom, aptit, smärta, måltidsfrekvens, kos
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV