Laag och rätt styrer Herre och Knecht. En undersökning inom kognitiv semantik av flerordslemman i ordspråkslexikonet Penu proverbiale (1665)
Sammanfattning
Ordspråkslexikonet Penu proverbiale (1665) skrevs av ämbetsmannen och språkforskaren Christopher Larsson Grubb. Verket innehåller sammanlagt 3915 artiklar. Alla artiklar börjar med ett flerordslemma i form av ett ordspråksliknande uttryck. Ordspråks funktion är att förmedla olika typer av allmänmänskliga värderingar och de kan därför ge oss information om vilka prototypiska värderingar som har funnits under olika tider i historien. Ordspråksartiklar i Penu proverbiale (1665) kan ge oss kunskap om vilka prototypiska värderingar och normer som fanns om olika grupper av människor under 1600-talet. Att få kunskap om sådana prototypiska värderingar är också syftet med den här studien.
I min analys av flerordslemman har jag använt två teoretiska begrepp som finns i teorin om kognitiv semantik. Det teoretiska begreppet kategorisering är ett verktyg för att både undersöka vilka olika grupper av människor som framställs i flerordslemmana och att synliggöra vilka prototypiska värderingar som finns om dessa grupper. Jag har också använt det teoretiska begreppet föreställningsschema. Föreställningsscheman kan synliggöra vilka kroppsligt förankarade föreställningar och sinnesupplevelser som vårt mänskliga språk bygger på.
Resultatet av studien visar att de grupper av människor som framställs i Penu proverbiale (1665) är rika och/eller mäktiga människor, fattiga människor, kvinnor, män, barn, unga människor, gamla människor, olika yrkesgrupper och människor som lever i olika familjekonstellationer eller som ensamstående.
Det teoretiska begreppet föreställningsschema som jag använder i min analys synliggör till exempel att rika och/eller mäktiga människor metaforiskt framställs som Höga Herrar, stora djur eller träd. De här metaforiska uttrycken förmedlar att andra människor förväntas se UPP till rika och/eller mäktiga människor. Fattiga människor framställs tvärtom metaforiskt som mycket små. De liknas som små djur, till exempel bin och de påstås bo i det lägsta huset som andra människor kan kliva över.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2022-09-15Författare
Albrektson, Katarina
Nyckelord
ordspråkslexikon
Christopher Larsson Grubb
ordspråk
kognitiv semantik
Språk
swe