• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Examensarbeten ämneslärarstudenter
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Examensarbeten ämneslärarstudenter
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Matkulturer och mattraditioner. En litteraturstudie om matvalens påverkan på hem- och konsumentkunskapsundervisningen

Sammanfattning
Främjar undervisningen i hem-och konsumentkunskap en positiv syn på mat och de olika kulturer som finns hos de olika eleverna? Är lärarens inverkan på elever positiv, eller kan läraren ha en negativ inverkan på elevernas upplevelser eller tankar om mat? Elever från olika länder och kulturer har skilda uppfattningar om vad som är normativt i ett samhälle efter livserfarenheter som fås av släkt och närstående när det kommer till matkultur och mattraditioner. Som lärare i skolämnet hem- och konsumentkunskap behöver man säkerställa att eleverna får de bästa förutsättningarna för att aktivt kunna, men också vilja delta i undervisningen. Skolan kan därför agera en social mötesplats för elever där deras värderingar och kulturer under trygga former kan få växa och utvecklas. Således kan skolans verksamhet också ses som en plats som influerar elevers sociala och kulturella utveckling. I denna litteraturstudie undersöks hur elevers egenvalda matval påverkar de mattraditioner och matkulturer som eleven på olika sätt involveras i, både i hemmet, i skolan eller under andra tillfällen. Det kommer även lyftas hur dessa egenvalda matval bör hanteras i hem- och konsumentkunkapsundervisningen.
URL:
https://hdl.handle.net/2077/74133
Samlingar
  • Examensarbeten ämneslärarstudenter
Fil(er)
student essay (505.2Kb)
Datum
2022
Författare
Eliasson, Magnus
Cederfeldt, Angelica
Andersson, Nathalie
Nyckelord
pedagogik
undervisning
hem- och konsumentkunskap
matval
mattraditioner
Publikationstyp
other
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV