Rekrytera och behålla: Om möjligheter att uppnå en hållbar personalförsörjning i försvarsmakten
Abstract
Projektet har inriktats på anställda soldater och sjömän (GSS/K) och specialistofficerare (SO) med avseende på vilka faktorer som påverkade dem att söka anställning i Försvarsmakten, att fortsätta att vara anställda, eller att välja att avsluta sitt militära engagemang. Följande primära frågor ställs:
1. Vilka positiva respektive negativa faktorer avseende arbetsförhållandena påverkar valet att fortsätta eller att lämna?
2. Vilka externa påverkansfaktorer kan ha betydelse för ett beslut att lämna eller att stanna?
3. Hur kan Försvarsmaktens personalpolitik utvecklas för att stärka behållarperspektivet för de två kategorierna?
Efter en tvärsnittsundersökning av nyrekryterade GSS/K bildades kohorter om 20 personer av GSS/K under 2018 och 20 personer för SO under 2019; dessa har sedan följts med intervjuer under tre år. Intervjuerna har transkriberats och kategoriserats med avseende på de valda frågeställningarna. Dessutom intervjuades representanter för central personalfunktion, utbildningsinstitutioner, linjechefer och fack om deras syn på de anställdas villkor. Totalt genomfördes ca 150 intervjuer i projektet.
Vi har valt en kvalitativ, realistisk utvärderingsmodell. Detta betyder utnyttjande av ett analytiskt ramverk som fokuserat relationen mellan de kontextuella villkor som råder, de mekanismer som verkar inom ramen för dessa villkor och de resultat som detta ger upphov till. Perspektivet organizational commitment och vissa professionsteoretiska begrepp har använts för att diskutera och förstå specialistofficerarnas specifika situation och relation till officersyrket.
Beträffande soldater/sjömän och specialistofficerare kan vi notera att båda grupperna känner både stolthet och tillfredsställelse med arbetet och de uppgifter man har. De intervjuade soldaterna ser i hög grad Försvarsmakten som en meningsfull och stabil verksamhet, där sammanhållning och tradition är centrala aspekter i relation till ett behållarperspektiv. Specialistofficerarna refererar till liknande positiva aspekter, men betonar i större utsträckning lönen som en viktig faktor i beslutet om de ska stanna kvar i eller lämna Försvarsmakten. Detta gäller i synnerhet när man blickar framåt mot bättre boende och eventuell familjebildning. Specialistofficerarnas karriärmöjligheter begränsas av det rigida befordringssystem som Försvarsmakten tillämpar och som innebär att erfarenhet, lämplighet och skicklighet inte är utslagsgivande faktorer i lönesättning och karriärgång.
Den longitudinella intervjustudien med unga soldater och sjömän visar att en stark solidaritet och gemenskap med Försvarsmakten uppstår mycket snabbt hos de nyanställda soldaterna och sjömännen. Vi kan också konstatera att en ny yrkesgrupp, i det här fallet specialistofficerare, utmanar delar av den rådande professionella logik som existerar, trots att både officerare och specialistofficerare verkar inom en övergripande och gemensam referensram. I grunden handlar det om att både uttalade och outtalade regulativa hierarkier utmanas.
Collections
Date
2022-11-04Author
Gillberg, Gunnar
Holmer, Jan
Kadefors, Roland
Publication type
report
ISBN
978-91-87876-53-0
978-91-87876-53-0
Series/Report no.
Gothenburg Studies in Work Science Nr 25
Language
swe