Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet
Permanent URI for this collectionhttps://gupea-staging.ub.gu.se/handle/2077/28575
Browse
Browsing Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet by Author "Andersson, Julia"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Omega-3-supplementering och dess effekt på blodfetter och endotelfunktion hos barn och ungdomar med fetma och/eller hyperlipidemi(2017-06-02) Andersson, Stina; Andersson, Julia; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineSammanfattning Titel: Omega-3-supplementering och dess effekt på blodfetter och endotelfunktion hos barn och ungdomar med fetma och/eller hyperlipidemi Författare: Julia Andersson och Stina Andersson Handledare: Andrea Mikkelsen Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-04-04 Bakgrund: Hjärt- och kärlsjukdom är en av de vanligaste dödsorsakerna i världen. Fetma, hyperlipidemi, hypertoni och metabola syndromet hos barn kan alla kopplas till dessa sjukdomar senare i livet. Omega-3-supplementering har påvisats som en effektiv strategi för att minska sjuklighet, dödlighet samt riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom hos vuxna. Trots detta tydliga samband är mekanismens verkan betydligt mindre utforskat på en barn- och ungdomspopulation. Syfte: Att utvärdera det vetenskapliga underlaget för effekten av omega-3-supplementering på blodfetter och endotelfunktion hos barn och ungdomar med fetma och/eller hyperlipidemi. Sökväg: Litteratursökningen utfördes i databaserna PubMed, Scopus samt Cochrane Library. Sökorden som användes i olika kombinationer med MeSH-termer var exempelvis omega-3, n-3, child, adolescent, obesity, supplement, cardiovascular, endothelial och hyperlipidemia. Urvalskriterier: Humanstudier av typen RCT författade på svenska eller engelska. Urvalet begränsades till studier på barn och ungdomar med fetma och/eller hyperlipidemi där effekten av omega-3-supplementering på endotelfunktion och blodfetter hade jämförts med en placebogrupp. Supplementering i form av livsmedel exkluderades. Datainsamling och analys: Fyra studier inkluderades vilka kvalitetsgranskades med hjälp av Statens beredning för medicinsk och social utvärderings (SBU) Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier. Den sammanvägda evidensgraderingen för respektive effektmått utfördes med hjälp av Göteborgs Universitets Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE. Resultat: Sammantaget visade resultaten en signifikant förbättring i endotelfunktion. Resultaten för blodfetter pekade åt olika håll. En studie visade signifikant ökat totalkolesterol, LDL och HDL, en visade signifikant högre HDL. En studie visade en signifikant minskning i LDL för både placebo och intervention och en studie visade inga signifikanta förändringar i blodfetter. Svårigheter med sammanvägning av evidens fanns på grund av bristande överensstämmelse och jämförbarhet. Slutsats: Det finns låg (++) evidensstyrka för att supplementering av omega-3 förbättrar endotelfunktion och HDL samt låg (++) evidensstyrka för att supplementering av omega-3 inte förbättrar LDL, triglycerider och totalkolesterol hos barn och ungdomar i riskgrupper för hjärt- och kärlsjukdom. Till följd av den låga evidensstyrkan föreligger det ingen anledning att i dagsläget rekommendera supplementering med omega-3 för att förbättra blodfetter eller endotelfunktion och i förlängningen minska incidensen i hjärt- och kärlsjukdom hos barn och ungdomar med fetma och/eller hyperlipidemi. Nyckelord: Omega-3, intervention med omega-3-supplementering fetma, hyperlipidemi, blodfetter, endotelfunktion.