Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet
Permanent URI for this collectionhttps://gupea-staging.ub.gu.se/handle/2077/28575
Browse
Browsing Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet by Issue Date
Now showing 1 - 20 of 186
- Results Per Page
- Sort Options
Item Kan selen skydda mot utveckling av diabetes mellitus typ 2 En systematisk översiktsartikel.(2012-02-10) Augustsson, Mirja; Huseinovic, Ena; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineBakgrund: I dag har 220 miljoner människor diabetes världen över och 90 % av dessa har typ 2 diabetes. Sjukdomen föregås alltid av en insulinresistens och eftersom den har en koppling till oxidativ stress är en teori att spårämnet selen kan spela en viktig roll. Det är känt att selen har antioxidativa effekter i kroppen och tidigare djurstudier har visat att selen skulle kunna härma insulinets effekter samt öka insulinkänsligheten. Syfte: Att ta reda på om selen kan skydda mot utvecklingen av typ 2 diabetes. De frågeställningar som användes var om selensupplementering, selenintag via kosten eller selenstatus i blod kan påverka risken att utveckla typ 2 diabetes hos friska individer. Sökväg: Datainsamlingen genomfördes i den medicinska databasen PubMed med sökorden ”selenium AND diabetes mellitus type 2”. Andra sökord som kombinerades var diabetes, blood glucose, hyperglycemia, serum selenium och selenium supplementation. Urvalskriterier: De inklusionskriterier som antogs var RCT eller longitudinella epidemiologiska studier, studier som haft insjuknande i typ 2 diabetes som effektmått, populationer friska från typ 2 diabetes vid baseline och studier som undersökt kostintag av selen, selensupplementering eller selenstatus i blod. De exklusionskriterier som antogs var reviews, tvärsnitts- och fallkontrollstudier, andra typer av diabetes än typ 2, studier som undersökt selen ihop med andra antioxidanter och andra bifaktorer, studier som endast undersökt samband mellan selen och blodglukosnivåer, haft otillräcklig uppföljning eller varit skrivna på andra språk än engelska och svenska. Datainsamling och analys: Totalt tre studier valdes ut för analys, en RCT och två kohortstudier. Dessa granskades enligt granskningsmall för respektive studiedesign hämtade från SBU och Avdelningen för klinisk näringslära vid Göteborgs Universitet. Detta resulterade i ett bevisvärde för varje studie. Effektmåttets evidensstyrka bestämdes enligt GRADEs sammanfattande evidensformulär. Resultat: Studien som undersökte effekten av selensupplementering jämfört med placebo visade ett ökat insjuknande i typ 2 diabetes i interventionsgruppen. Studien som undersökt selenintag via kosten visade att de med högt selenintag vid baseline hade ett ökat insjuknande i typ 2 diabetes efter 16 år. Den tredje studien undersökte selenstatus i blod och fann att lågt selenvärde var en riskfaktor för att insjukna i typ 2 diabetes. Evidensstyrkan för effektmåttet i de tre studier som analyserats bedömdes vara mycket låg (+). Slutsats: I dagsläget finns det otillräckligt med underlag för att säga att selen skyddar mot utvecklingen av typ 2 diabetes.Item Mjölkprotein för starka ben. En systematisk översiktsartikel.(2012-02-10) Nyberg, Josefin; West, Sara; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineBakgrund: Osteoporos är en skelettsjukdom som ökar risken för frakturer. Sjukdomen i sig är asymtomatisk men frakturerna som uppkommer leder till morbiditet och ökad mortalitet. I Sverige beräknas en tredjedel av kvinnorna i åldrarna 70-79 år ha osteoporos i höften och förekomsten förväntas öka i och med att Sverige får en allt äldre befolkning. En strategi för att minska risken för frakturer är att öka bentätheten. På senare år har det gjorts flera studier som undersökt om komjölksprotein kan öka bentätheten. Syfte: Att undersöka om intag av komjölksprotein påverkar benremodelleringen och/eller ger ökad bentäthet hos unga människor, vilket skulle kunna leda till ett högre peak bone mass. Sökväg: Sökningar i PubMed och Scopus efter originalartiklar utfördes under april 2011. Sökord som användes var ”Milk AND bone mass/density”, ”Milk protein AND bone mass/density”, ”Milk basic protein AND bone mass/density”. Urvalskriterier: Originalartiklar på svenska/engelska som undersökt effekten av intag av mjölkprotein på bentätheten med hjälp av Dual energy X-ray absorbtiometry (DXA), samt på benremodelleringen med hjälp av biomarkörer inkluderades. Studierna skulle vara humanstudier gjorda på friska män och/eller kvinnor med maxålder 35 år, som ej var gravida eller ammande. Studier som endast undersökt mjölk med berikning utöver standardberikning med vitamin D, samt studier som endast fokuserar på totalt intag av kalcium har uteslutits. Även studier där huvudsyftet ej har varit att undersöka mjölkprotein har uteslutits. Datainsamling och analys: Artiklar valdes ut enligt uppsatta inklusions- och exklusionskriterier och granskades sedan enligt ”Granskningsmall för RCT” utvecklad av Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU). Studiernas resultat sammanvägdes sedan utifrån ”Sammanfattande evidensformulär”, som är baserad på GRADE. Resultat: Tre studier inkluderades varav två visade på signifikant ökning av bentätheten. Två studier såg en minskning av biomarkörer för bennedbrytning som en effekt av interventionen. En studie såg en ökning av biomarkörer för benuppbyggnad som en effekt av interventionen. Slutsats: Underlaget för att besvara huruvida komjölksprotein påverkar benremodelleringen och ger ökad bentäthet hos unga människor, vilket skulle kunna leda till ett högre peak bone mass, är otillräckligt. De inkluderade studierna har brister i sin kvalitet och har uppmätt motstridiga resultat. Större randomiserade kontrollerade studier behövs.Item Kan zinktillskott förbättra spermakvaliteten hos subfertila män? - En systematisk översiktsartikel.(2012-02-10) Addario, Denise; Arvidsson, Louise; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineBakgrund: Tillgänglig data visar att omkring 15 % av alla par i Västvärlden är drabbade av ofrivillig barnlöshet (1) i 27 % av fallen beror det, enligt WHO, på subfertilitet hos mannen (2). Det har påvisats att spermiekoncentration - och motilitet påverkas av variationer i koncentrationen zink i sädesplasma, varför det är av intresse att undersöka eventuella positiva effekter av zinktillskott på viktiga sädesparametrar. Syfte: Syftet med den systematiska översiktsartikeln är att undersöka om det finns vetenskapligt underlag för att rekommendera zinktillskott som en potentiell behandlingsmetod vid subfertilitet. Sökväg: Databaserna PubMed, Cochrane och Scopus användes för att hitta vetenskapliga originalartiklar. I Scopus användes även sökfunktionen "citations". Urvalskriterier: Studier som undersökte eventuell effekt av zinktillskott på spermiekoncentration och spermiemotilitet hos män med idiopatisk subfertilitet inkluderades. Datainsamling och analys: Artiklarna valdes ut efter uppsatta inklusionskriterier och granskades med hjälp av SBU:s "Granskningsmall för RCT" samt graderades utifrån GRADE-systemet. Resultat: Tre studier ligger till grund för resultatet. I två av dessa sågs signifikant förbättring av spermiemotilitet hos subfertila män som fick tillskott av zink. Gällande spermiekoncentration observerades signifikant förbättring i endast en av de granskade studierna. Slutsats: Två studier visar att zinktillskott har positiv effekt på spermiemotilitet hos subfertila män och en studie visar på ökning av spermiekoncentration. Det vetenskapliga underlaget bedöms dock vara måttligt och för att kunna dra säkra slutsatser kring huruvida tillskott av zink kan förbättra spermakvaliteten hos subfertila män behövs ytterligare forskning inom området. Forskning med inriktning mot idiopatisk subfertilitet, där de olika typerna av dessa tillstånd tydligt särskiljs, skulle eventuellt kunna ge tydligare resultat.Item Kan intag av nypon ha symtomlindrande effekter hos personer med artros?(2012-02-10) Aronsson, Malin; Simonsson, Madelene; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineBakgrund: Artros är en ”folksjukdom” som drabbar många, framförallt äldre. Sjukdomen innebär en broskförändring på en led som i sin tur ger upphov till smärta, stelhet och minskad rörlighet. Det finns ingen behandling förutom kirurgi som botar sjukdomen. De läkemedel som används är smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel som ger olika grad av biverkningar. Tidigare forskning har visat att nypon kan ha en antiinflammatorisk effekt som kan påverka symtombilden hos personer med artros. Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel är att undersöka om intag av nypon har en symtompåverkande effekt hos personer med artros. Sökväg: Vid litteratursökningen användes databaserna PubMed, Cochrane och Scopus. De sökord som användes var ”Rosehip and osteoarthritis” och ”Rosa Canina and osteoarthritis”. Urvalskriterier: Urvalskriterierna var att studierna endast skulle vara utförda på människor. Preparatet skulle enbart vara nypon och inte någon blandning med andra naturmedel. Sjukdomstillståndet skulle vara artros. Ingen tidsbegränsning på när studierna var gjorda sattes. Datainsamling och analys: Efter sökning i ovanstående sökmotorer med ovanstående sökord identifierades tre RCT. Studierna granskades enligt mallen ”Granskningsmall för randomiserad kontrollerad prövning” och de utvalda effektmåtten analyserades enligt ”Sammanfattande evidensformulär”. Effektmåtten smärta, rörlighet och ADL/fysisk funktion fick evidensstyrka hög (++++). Effektmått medicinering fick evidensstyrka måttlig (+++). Resultat: Samtliga effektmått visade i de tre studierna en liten, men statistiskt signifikant förbättring vid tillskott av ett standardiserat nyponpreparat. Slutsats: Trots att effektmåtten har hög och måttlig evidensstyrka behövs det fler och längre studier för att få underlag för en mer långsiktig effekt. I nuläget finns dessutom enbart underlag för ett specifikt standardiserat nyponpreparat. Därför skulle studier på andra nyponpreparat vara av intresse. Ett eventuellt positivt resultatItem Kan folsyrasupplementering minska risken för recidiv av kolorektala adenom?(2012-02-10) Nyström, Sofie; Skogberg, Anna; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineItem Frisk med probiotika? -Skyddar eller lindrar ett dagligt intag av probiotika mot förkylning, feber och influensasymtom?(2012-02-10) Johansson, Nathalie; Midsten, Frida; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineBakgrund: I Sverige drabbas vuxna av i genomsnitt en till två förkylningar per år och barn minst dubbelt så ofta. Totalt betalade Försäkringskassan ut 4 656 667 vab-dagar (vård av barn) under år 2010. Probiotiska bakterier i tarmen konkurrerar med sjukdomsframkallande organismer och reducerar dess förekomst i tarmfloran. Om probiotika kan användas för att minska eller åtminstone förkorta sjukdomstiden skulle det vara en enkel metod till en relativt låg kostnad vilket sparar tid, pengar och lidande för alla parter. Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att undersöka huruvida ett dagligt intag av probiotika skulle kunna skydda mot eller lindra förkylning, feber och influensasymtom. Sökväg: Litteratursökning i databaserna PubMed och Scopus har genomförts. Sökord som användes i olika kombinationer var: probiotics, effect, common cold, fever, flu, influenza, respiratory diseases, lactobacillus och bifidus. Urvalskriterier: Inklusionskriterier vid litteratursökningen var humanstudier i RCT-form där interventionen varit dagligt bruk av probiotika. Vid de tillfällen vitaminer och mineraler användes som placebo var kravet att dessa även skulle finnas med i interventionen. Exklusionskriterier var studier som inte var skrivna på svenska eller engelska och djurstudier. Studier som var kortare än 60 dagar uteslöts. Datainsamling och analys: Fyra artiklar klarade inklusions- och exklusionskriterierna och valdes ut som underlag till översiktsartikeln efter det att tio artiklar granskats. Evidensgradering gjordes enligt GRADE. Resultat: Statistiskt signifikant skillnad sågs i alla studier gällande färre dagars sjukdomsduration och i två studier gällande antal förkylningsepisoder. Angående övriga effektmått sågs olika resultat i studierna, dels för att de använt sig av olika effektmått och dels för att interventionen varit olika typer och mängd av probiotika. Slutsats: Det finns hög evidens (++++) för att ett dagligt intag av probiotika förkortar sjukdomsdurationen och minskar förekomsten av förkylning. Det finns låg evidens (++) för att probiotika lindrar eller skyddar mot övriga symtom. Vilka probiotikastammar eller vilken kombination av olika stammar som ger bäst effekt kräver mer forskning.Item Selen och incidens av typ 2-diabetes - en systematisk översiktsartikel(2012-02-22) Emma Dalman, Ulrika Eriksson; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineBakgrund: Typ 2-diabetes är en sjukdom som kan ge kärlskador, stroke och för tidig död. Oxidativ stress tros spela en viktig roll i utveckling av insulinresistens och diabetes. Selen är ett naturligt förekommande mineral som är involverat i att skydda mot oxidativ stress. Det har bedömts att selen skulle vara fördelaktigt i prevention av sjukdomen, dock har situationen ändrats då studier funnit positiva samband mellan höga nivåer och incidens av sjukdomen. Syfte: Att granska de studier som isolerat undersöker selens påverkan på incidens av typ 2-diabetes. Sökväg: Databaserna PubMed och Scopus användes i litteratursökningen. Urvalskriterier: Inkluderades gjordes humanstudier på svenska/engelska av RCT- eller kohortdesign med syfte att undersöka sambandet mellan selen och incidens av typ 2-diabetes. Exkluderades gjordes studier vars syfte var att undersöka selens roll vid redan diagnostiserad diabetes. Artiklar med gravida, djur eller barn samt in vitro-design uteslöts. Av de artiklar som erhölls i Scopus där MeSH-termer var angivna, uteslöts de som ej inkluderade "selenium" och "Diabetes mellitus type 2". Datainsamling och analys: Artiklar samlades in enligt ovanstående kriterier och kvalitetsgranskades med hjälp av SBU:s Granskningsmall för randomiserad kontrollerad prövning samt Gransknings- och dataextraktionsmall för kohortstudier från Göteborgs Universitet. Resultat: Tre studier ligger till grund för denna systematiska översiktsartikel;; en RCT och två kohortstudier. RCT-studien och en av kohortstudierna fann ett positivt samband mellan ett högt selenintag och incidens av typ 2-diabetes. Den tredje studien kom fram till en omvänd slutsats, men kan ändå inte helt sägas tala emot de andra två, med avseende på vilka mängder av selen som undersökts. Slutsats: Det föreligger måttlig evidens för att selen påverkar incidens av typ 2-diabetes. Konsumtion av selen över rekommenderat intag förmodas medföra en ökad risk för att insjukna i typ 2-diabetes, med ett sannolikt positivt dos-responssamband. Vidare tros en selenstatus i området 1.32-1.44 μmol/L innebära lägst incidens av typ 2-diabetes, däremot ses selenstatus kring 0.90 μmol/L samt 2.40 μmol/L betyda ökad risk för insjuknande. Mer forskning behövs för att säkert fastställa optimala mängder av selen med hänsyn till incidens av typ 2-diabetes, i och med att studiernas olika design begränsar slutsatsförmågan kring detta.Item Effekten av nutritionsbehandling på funktionell återhämtning efter stroke, en systematisk översiktsartikel(2012-03-30) Blankenau, Ingrid; Lindblad, Amanda; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för klinisk näringslära Sammanfattning Titel: Effekten av nutritionsbehandling på funktionell återhämtning efter stroke, en systematisk översiktsartikel Författare: Ingrid Blankenau och Amanda Lindblad Handledare: AnneMarie Grönberg Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2011-04-13 Bakgrund: Varje år drabbas 30 000 personer av stroke i Sverige. Detta kostar samhället runt 12 miljarder kronor. Många lever med funktionella nedsättningar efter sin stroke vilket kan medföra problem med att nutriera sig. Nutritionsbehandling är viktig vid återhämtningen efter stroke då undernäring ökar risken för komplikationer. Syfte: Att undersöka nutritionsbehandlings eventuella påverkan på funktionell återhämtning efter stroke. Sökväg: Sökning via litteraturdatabaserna PubMed, Scopus och Cochrane med hjälp av de engelska sökorden stroke, nutrition, rehabilitation, functional outcome, recovery, acute stroke, ischemic stroke, ischemic acute stroke, nutrition therapy, brain hemorrhage, functional recovery och nutritional rehabilitation. Urvalskriterier: Studier som publicerats efter 2001, gjorda på människor med stroke där de mätt funktionell kapacitet samt gjort någon nutritionsintervention, skrivna på engelska, svenska eller norska och som ej behövts beställas från biblioteket. Datainsamling och analys: En systematisk litteratursökning gjordes i PubMed, studier med intressant rubrik granskades och sammanfattningen lästes. Fem studier valdes ut vilka sedan analyserades med hjälp av granskningsmallar för RCT respektive kohort från Statens Beredning för medicinsk Utvärdering (SBU) och två sållades bort. Relevanta effektmått från de tre resterande studierna evidensgranskades med Grading of Recommendations Assessment Development and Evaluation (GRADE). Resultat: Enligt de studier som finns i dagsläget finns det måttliga bevis för att energi- och proteinrik näringsdryck förbättrar Functional Independent Measure (FIM)-värde och gångförmåga samt att individuell nutritionsbehandling kan förbättra handstyrka, dock ej livskvalitet. Det föreligger låg evidens för att varken DQWLR[LGDQWHU RFK/HOOHU Ȧ-3 fett påverkar Barthel Index (BI) och Rivermead Mobility Index (RMI). Slutsats: Låg till måttlig evidens för att nutrition påverkar funktion föreligger, men det är än så länge oklart i vilken utsträckning. Mer forskning kring ämnet är önskvärt för att fastställa effektenItem Transfetter från idisslare - och dess inverkan på blodlipidprofilen hos friska män och kvinnor(2013-03-08) Berg, Sophie; Karlsson, Sara; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för Invärtesmedicin och Klinisk Nutrition Sammanfattning Titel: Transfetter från idisslare - och dess inverkan på blodlipidprofilen hos friska män och kvinnor Författare: Sophie Berg och Sara Karlsson Handledare: Henriette Philipson Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-05-23 Bakgrund Hjärtkärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Det är idag välkänt att det finns ett samband mellan ett högt intag av industriella transfetter och hjärtkärlsjukdom, men hur de naturliga transfetterna påverkar oss är idag inte helt känt. Syfte Syftet med uppsatsen är att utifrån det i dagsläget tillgängliga vetenskapliga underlaget dra en slutsats om huruvida ett intag av transfettsyror från idisslare ger en påverkan på blodfettsprofilen hos friska män och kvinnor. Sökväg RCT-studier inhämtades genom sökningar i databaserna PubMed, The Cochrane Library och Scopus. Sökorden som användes var ”Ruminants” AND ”Cholesterol” AND “Trans fatty acids” respektive “Ruminants” AND “Blood Lipids” AND “Trans fatty acids”. Urvalskriterier Inklusionskriterier var RCT-studier utförda på friska människor som inte medicineras för hyperlipidemi. Därutöver skulle resultaten baseras på fasteblodprov med minst tio timmar fasta där blodfetter analyseras. Datainsamling och analys Datasökningen genererade åtta studier som evidensgraderades enligt SBU:s granskningsmall för randomiserad kontrollerad prövning, varefter fyra studier valdes ut. Studiernas resultat sammanvägdes sedan utifrån GRADEs sammanfattande evidensformulär. Resultat Tre av fyra studier bedömdes utifrån SBU: granskningsmall ha medelhög studiekvalitet och en studie värderades ha hög studiekvalitet. Den samlade säkerheten i det vetenskapliga underlaget för valda effektmått värderades till måttlig (+++) evidensstyrka. Tre studier fann en signifikant höjning av LDL-kolesterol och totalkolesterol vid konsumtion av rTFA. Tre av studierna såg en signifikant sänkning av HDL-kolesterol. En studie såg signifikanta skillnader i blodlipidprofilen mellan kvinnor och män. En annan studie fann signifikanta skillnader i blodlipidnivån mellan normalviktiga och överviktiga kvinnor. Mängden transfett som användes i de olika studierna var avgörande för utfallet. Slutsats En konsumtion av rTFA som överstiger det rekommenderade intaget på en energiprocent per dag kan påverka blodfetterna då signifikanta utfall på flera markörer för blodlipidprofilen har observerats (måttlig evidensstyrka +++). Det vetenskapliga underlaget har dock visat både positiva och negativa signifikanta utfall på blodlipidprofilen vilket försvårar en samlad slutsats.Item Artificiella sötningsmedel i dryck och dess effekt på hungerkänslor och energiintag(2013-03-08) Andersson, Sofia; Jakobsson, Sofia; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Artificiella sötningsmedel i dryck och dess effekt på hungerkänslor och energiintag Författare: Sofia Andersson och Sofia Jakobsson Handledare: Heléne Bertéus Forslund Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-04-11 Bakgrund År 2010 beräknades läskkonsumtionen i Sverige till 69 liter per person och av den inhemska läskproduktionen beräknades 17 % vara läsk sötad med artificiella sötningsmedel. Det är idag inte helt utrett hur artificiella sötningsmedel påverkar hungern. Det spekuleras om de kan ge ökade hungerkänslor och därmed öka energiintaget. Syfte Syftet var att sammanställa forskningen rörande effekterna av ett intag av dryck sötad med artificiella sötningsmedel jämfört med sackaros på efterföljande hungerkänslor och energiintag. Sökväg En systematisk litteratursökning genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Urvalskriterier Inklusionskriterierna var RCT, humanstudier, artiklar publicerade på svenska eller engelska, studier på friska vuxna och studier som mäter hungerkänslor med en subjektiv skala eller som mäter energiintag. Exklusionskriterierna var studier som mäter energiintag under annat än standardiserade eller kontrollerade former, studier utan standardiserad dos av försöksdryck och artiklar som måste beställas mot betalning. Datainsamling och analys Fyra artiklar valdes ut och granskades enligt en mall utarbetad av SBU. Evidensen för varje effektmått vägdes samman och graderades enligt GRADE utifrån ett sammanfattande evidensformulär utarbetat av Sahlgrenska Akademin. Resultat Alla fyra artiklar mätte subjektivt skattade hungerkänslor. Ingen av artiklarna såg någon signifikant skillnad efter intag av dryck sötad med artificiella sötningsmedel jämfört med dryck sötad med sackaros. Två av artiklarna mätte energiintag, varav en visade ett signifikant totalt högre energiintag efter intag av dryck sötad med sackaros. Den andra visade samma signifikanta skillnad hos kvinnor men inte hos män. Slutsats Hungerkänslorna skiljde sig inte mellan ett intag av dryck sötad med artificiella sötningsmedel jämfört med sackaros. Det totala energiintaget var högre efter intag av dryck sötad med sackaros jämfört med dryck sötad med artificiella sötningsmedel. Evidensstyrkan bedömdes som låg för båda effektmåtten.Item Kan probiotika förebygga atopiskt eksem hos högriskbarn?(2013-03-08) Pienihäkkinen, Laura; Olin, Max; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineSahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Kan probiotika förebygga atopiskt eksem hos högriskbarn? Författare: Laura Pienihäkkinen och Max Olin Handledare: Heléne Bertéus Forslund Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-05-22 Bakgrund Allergiska sjukdomar är idag vanligt förekommande, däribland atopiskt eksem som är den vanligaste inflammatoriska hudsjukdomen i världen. Ärftligheten har visat sig spela stor roll i utvecklingen av dessa sjukdomar. Det är därför av stort intresse såväl för den enskilda individen som för samhället att söka effektiva metoder för att förebygga atopiskt eksem hos individer med högriskprofil. Probiotika är fördelaktigt för bakterieprofilen i tarmen och det är därför av intresse att studera om det genom sin antiinflammatoriska effekt skulle kunna förebygga atopiskt eksem. Syfte Syftet var att undersöka om tillförsel av probiotika till modern och barnet (direkt eller via modersmjölk) kan förebygga atopiskt eksem hos barn med hög ärftlig risk (minst en förstagradssläkting med konstaterad allergisk sjukdom). Sökväg En systematisk litteratursökning gjordes i databaserna PubMed och Scopus med sökorden maternal, prenatal, probiotics, allergy, atopic dermatitis, prevention, och children. Urvalskriterier Randomiserade, kontrollerade humanstudier och originalartiklar skrivna på engelska inkluderades. Effektmått skulle vara atopiskt eksem. Datainsamling och analys Sex originalartiklar erhölls och granskades med hjälp av SBU:s granskningsmall. Evidensstyrkan bedömdes med hjälp av ett sammanfattande evidensformulär. Resultat Studierna bedömdes ha medelhög (n=3) till hög (n=3) studiekvalitet. De tre studierna med hög studiekvalitet visade signifikant lägre incidens av atopiskt eksem hos barn i interventionsgruppen jämfört med barn i kontrollgruppen. Resterande tre studier fann inte signifikant skillnad mellan grupperna. Evidensstyrkan för effektmåttet bedömdes som hög (++++). Slutsats Hög evidens finns för att tillförsel av probiotika till modern och barnet kan förebygga utveckling av atopiskt eksem hos barn med hög ärftlig risk (++++).Item Kan supplementering med omega-3 under graviditet påverka allergiprevalens hos barn?(2013-03-08) Eliasson, Peter; Rahm, Anna; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Kan supplementering med omega-3 under graviditet påverka allergiprevalens hos barn? Författare: Peter Eliasson, Anna Rahm Handledare: Lena Hulthén Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-04-12 Bakgrund Sambandet mellan ett högt intag av fisk under graviditet och lägre prevalens av allergi hos barn har kunnat visas i epidemiologisk forskning. Teorin är att allergiutveckling startar redan under fosterstadiet och den gravida kvinnans kost har i studier visats ha betydelse. Forskning på ämnet är svår att bedriva då både genetiska och miljörelaterade faktorer inverkar. Syfte Att sammanställa och bedöma de studier som finns inom området och på så sätt tydliggöra om det finns ett samband mellan omega-3 supplementering till gravida kvinnor och allergiutveckling hos barn. Sökväg En systematisk artikelsökning genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Sökord som användes var bland annat ”omega 3”, ”supplement”, ”pregnancy” och ”allergy”. Urvalskriterier Humana RCT med effektmåttet allergi där interventionen är supplementering med omega-3 till gravida. Interventionen ska vara minst tio veckor och upphöra vid förlossning. Datainsamling och analys Tre artiklar valdes ut och ligger till grund för denna översiktsartikel. Dessa artiklar granskades enligt SBUs mall för kvalitetsgranskning av RCT och evidensstyrkan bedömdes enligt GRADE. Resultat Ingen studie visade skyddande effekt av omega-3 supplementering för total allergiförekomst men en studie fann signifikant lägre prevalens av äggallergi och en annan studie visade signifikant lägre förekomst av svår eksem. Slutsats Omega-3 supplementering till gravida kvinnor kunde, med måttlig evidens, inte visas skydda mot allergi hos barn. Evidensen för att supplementering kan minska prevalensen av äggallergi är också måttlig medan evidensen för en minskad omfattning av eksem är låg.Item Kan ett ökat intag av omega-3- fettsyror påverka testosteronnivåer hos kvinnor med PCOS?(2013-03-08) Dernbrant, Ylva; Hagenborg, Helene; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Kan ett ökat intag av omega-3-fettsyror påverka testosteronnivåer hos kvinnor med PCOS? Författare: Ylva Dernbrant och Helene Hagenborg Handledare: Lena Hulthén Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-05-23 Bakgrund Polycystiskt ovariesyndrom drabbar kvinnor i fertil ålder och består av bl.a. förhöjda testosteronnivåer och ökad insulinresistens med påverkan på ovulation och fertilitet. De höga testosteronnivåerna gör att många har problem med acne och ökad manlig kroppsbehåring och det är även vanligt med övervikt och metabolt syndrom. Nutritionsbehandlingen har vanligen bestått av energirestriktion, tillsammans med motion och läkemedel för att minska insulinresistensen och därmed sänka testosteronnivåerna. Det saknas dock fördjupad kunskap om hur kostens komponenter kan påverka ytterligare. Omega-3-fettsyror har setts kunna påverka insulinresistens och testosteronnivåer inom andra grupper, men det saknas idag kunskap om detta går att överföra till kvinnor med PCOS. Är detta fallet skulle det kunna vara början till en mer skräddarsydd kost med bättre effekt. Syfte Syftet var att se vad det fanns för vetenskapliga bevis i litteraturen huruvida intaget av vegetabiliska eller marina omega-3-fettsyror i kosten kan påverka testosteronnivåerna i blodet hos kvinnor med diagnosen PCOS. Sökväg En systematisk artikelsökning genomfördes i databaserna PubMed, Scopus och Cochrane. Sökord som användes var ”pcos”, ”polycystic ovary syndrome”, ”omega-3”, ”polyunsaturated fatty acids” och “polyunsaturated fats”. Urvalskriterier Humanstudier på kvinnor med diagnostiserad PCOS. Interventionen skulle endast bestå av förändrad fettsammansättning i kosten. Datainsamling och analys Grunden för den här översiktsartikeln består av fyra artiklar. Dessa granskades enligt SBUs mall för kvalitetsgranskning av randomiserade, kontrollerade studier och evidensstyrkan bedömdes enligt GRADE. 3 Resultat Ett ökat intag av omega-3-fettsyror har inte setts ge någon signifikant effekt på totaltestosteron eller SHBG hos kvinnor med PCOS. Vidare sågs heller ingen skillnad mellan vegetabiliska och marina omega-3-fettsyror. Slutsats Det kan från denna översiktsartikel inte hävdas att ett ökat intag av omega-3-fettsyror kan påverka testosteronnivåer genom att förändra nivåer at totaltestosteron eller SHBG hos kvinnor med PCOS, eller att olika typer av omega-3-fettsyror ger olika resultat på testosteronnivåer. Det finns resultat som pekar mot en minskning av testosteron i form av både biotillgängligt och totaltestosteron, men mer vetenskapligt underlag behövs för att kunna dra några slutsatser kring effekterna.Item Vegetarisk kost - ett möjligt behandlingskomplement för symtomlindring vid reumatoid artrit?(2013-03-08) Ahlsén, Alexandra; Forsberg, Caroline; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Vegetarisk kost, ett möjligt behandlingskomplement för symtomlindring vid reumatoid artrit? En systematisk översiktsartikel. Författare: Alexandra Ahlsén och Caroline Forsberg Handledare: Mette Axelsen Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-05-22 Bakgrund: Reumatoid artrit (RA) är en kronisk förlöpande polyartrit som går i skov. Symtomen är inflammation i leder med smärta, stelhet och nedbrytning av ledvävnad. I vissa fall engageras även andra delar av kroppen. Behandlingen utgörs av olika läkemedel för att minska smärta, inflammation samt lednedbrytning. I dagsläget är den kostbehandling som erbjuds främst fokuserad på att tillgodose energi- och näringsbehov. Kosten har dock även diskuteras som symtomlindrande behandling, och en av de faktorer som tros kan inverka på symtomen är kött. Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget för om en vegetarisk kost kan påverka symtomen vid ledgångsreumatism och föreslå hur det i så fall kan implementeras i det praktiska dietistarbetet. Sökväg: De databaser som användes vid litteratursökningen var PubMed, Scopus och AMED. De sökord som användes var: "rheumatiod arthritis", "vegetarian", "vegan", "diet", "meat"och "animal protein". Urvalskriterier: Studier inkluderades som studerat en vegetarisk kosts påverkan på RA. RCT, clinical trial, controlled clinical trial, humanstudier samt orginalartiklar på svenska eller engelska var andra inklusionskrav. Studier exkluderades som enbart studerat fasta eller elementalkost. Datainsamling och analys: Två studier matchade ovanstående inklusionskrav samt uppnådde medelhög studiekvalitet. Slutsatser evidensgraderades enligt GRADE med avseende på effektmåtten smärta, antal ömma leder, morgonstelhetens varaktighet samt inflammationsmarkörerna ESR och CRP. Resultat Det saknas underlag för effekten av vegetarisk kost på smärta vid RA (mycket låg evidensstyrka). Vegetarisk kost tycks eventuellt minska antalet ömma leder, morgonstelhetens varaktighet eller inflammatiosmarkörerna ESR och CRP, hos personer med RA jämfört med omnivor kost (låg evidensstyrka). Slutsats: Då en studie pekar på signifikant positiv effekt och en annan studie på osignifikanta resultat av vegetarisk kost på symtom vid RA, dras slutsatsen att vegetarisk kost eventuellt kan påverka symtomen. Baserat på detta underlag kan dock inte detta rekommenderas som en generell behandling till alla patienter med RA, men bör inte avrådas ifrån om patienten är intresserad av detta som ett behandlingskomplement.Item Påverkar kaffekonsumtion risken för stroke?(2013-03-08) Käll, Jenny; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Påverkar kaffekonsumtion risken för stroke? Författare: Jenny Käll Handledare: Heléne Bertéus Forslund Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-05-22 ___________________________________________________________________________ Bakgrund: Den utbredda konsumtionen av kaffe världen över gör denna dryck intressant att studera ur ett folkhälsoperspektiv. Även små hälsoeffekter kan vara av betydelse för hela populationen. Strokepatienter kräver flest antal vårddagar på sjukhus och sjukhem än någon annan somatisk sjukdomsgrupp. Riskfaktorer för utveckling av stroke är bland annat rökning, högt alkoholintag, hypertension och diabetes. Kaffekonsumtion skulle kunna påverka incidens av stroke bland annat genom dess innehåll av antioxidanter och påverkan på insulinkänsligheten. Syfte: Att kartlägga sambandet mellan kaffekonsumtion och risken för stroke. Sökväg: Databaserna PubMed, Scopus och Cochrane användes för litteraturundersökning. Sökorden var (coffee AND stroke) AND (risk OR incidence) och “coffee” AND “stroke”. Urvalskriterier: Svenska/engelska humanstudier på vuxna med RCT- eller kohortdesign inkluderades. Exklusionskriterier var fall-kontrollstudier, studier undersökande sambandet mellan kaffekonsumtion efter insjuknande i stroke, studier endast tillgängliga vid beställning, studier med studiepopulation bestående av en viss riskgrupp för stroke och studier med syfte att studera koffeinets påverkan på risken för stroke. Datainsamling och analys: Artiklar samlades in efter urvalskriterierna. För kvalitetgranskning lästes fulltext av de utvalda artiklarna. SBUs ’Granskningsmall för kohortstudier med kontrollgrupp’ användes som hjälp för gradering av studierna och för evidenssummering användes Göteborgs Universitets ’Sammanfattande Evidensformulär’ baserat på GRADE. Resultat: Sju prospektiva kohortstudier uppfyllde urvalskriterierna. Två studier utförda på kvinnor tyder på att kaffekonsumtion måttligt minskar risken för stroke jämfört med ingen konsumtion och en studie fann samma samband hos män. Störst minskad risk sågs vid konsumtion av 2-4 koppar kaffe per dag. Fyra av de sju studierna visade inget samband mellan kaffekonsumtion och risk för stroke. Slutsats: En viss minskad risk att drabbas av stroke förekommer vid en konsumtion av kaffe jämfört med ingen kaffekonsumtion. Evidensstyrkan är låg till mycket låg och sambandet sågs framför allt hos kvinnor.Item Kan omega-3 förebygga uppkomsten av allergi?(2013-03-08) Andersson, Karin; Björertz, Cecilia; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineKarin Andersson och Cecilia Björertz Examensarbete 15 hp Dietistprogrammet 180/240 hp Handledare: Henriette Philipson Examinator: Anna Winkvist 2012-05-23 Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för Invärtes medicin och Klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Kan omega-3 förebygga uppkomsten av allergi? – En systematisk översiktsartikel Författare: Karin Andersson och Cecilia Björertz Handledare: Henriette Philipson Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-05-23 Bakgrund Allergi är idag ett stort folkhälsoproblem och en av våra vanligaste kroniska sjukdomar. Finns det sätt att förhindra uppkomsten av allergier skulle det vara mycket fördelaktigt, både för samhället och den enskilda individen. Den antiinflammatoriska effekten omega-3 har påverkar immunsystemet och tros kunna förebygga utvecklingen av allergiska symptom. Det är därför intressant att undersöka om ett intag av omega-3 hos modern under graviditet, eller graviditet och amning, påverkar barnets framtida utveckling av allergi. Syfte Syftet var att ta reda på om tillskott av omega-3 till mamman under graviditet, eller graviditet och amning, kan visa sig fördelaktigt med avseende på allergi hos barn med ärftlighet att drabbas. Sökväg Litteratursökningar i databaserna PubMed, Cochrane och Scopus. Sökorden som användes var omega-3, supplement, allergy, pregnancy, infant, atopic och LCPUFA. Urvalskriterier RCT, humanstudier, skrivna på svenska eller engelska inkluderades. Effektmåtten var eksem samt allergi påvisat genom pricktest. Datainsamling och analys Tre RCT-studier erhölls uppdelat på 4 artiklar, varav två baserades på samma studie. Studiernas kvalité bedömdes med hjälp av Granskningsmall för RCT och därefter bedömdes evidensstyrkan för varje effektmått. Resultat Studierna bedömdes ha medelhög studiekvalitet och evidensstyrkan för effektmåtten bedömdes som måttligt hög. Alla studier visade en minskad förekomst av äggallergi eller sensibilisering mot ägg i omega-3-gruppen, men i en av studierna var det inte signifikant. Två av studierna visade minskad förekomst av eksem i omega-3-gruppen. Den tredje visade att symptomen av eksem var lindrigare i denna grupp. Slutsats Måttlig evidens finns för att omega-3 under graviditet/graviditet och amning, kan minska risken för äggallergi och eksem hos barnet. Det är därför relevant att rekommendera ett ökat intag i förebyggande syfte, gällande äggallergi och eksem, till kvinnor vars kommande barn har ärftlighet att drabbas. Vidare studier är av vikt för att fastställa lämplig mängd samt undersöka hur länge effekten består.Item Kan omega-3 lindra hudsymtom hos psoriatiker?(2013-03-08) Borgmästars, Anita; Linder, Sara; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtes medicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Kan omega-3 lindra hudsymtom hos psoriatiker? – En systematisk översiktsartikel om supplementeringseffekter Författare: Anita Borgmästars och Sara Linder Handledare: Mette Axelsen Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-05-22 Bakgrund: Psoriasis är en inflammatorisk hudsjukdom med hög prevalens. Behandlingen är tidskrävande och kan ha svåra biverkningar. Forskning kring alternativa behandlingsformer, bland annat omega-3 supplementering, har därför bedrivits. Omega-3 är en familj av fleromättade fettsyror vars metaboliter deltar i regleringen av inflammatoriska processer i kroppens vävnader. Därför kan omega-3 möjligtvis ha positiv effekt på hudsymtom hos psoriasispatienter. Syfte: Att genom analys av tillgängliga studier värdera det vetenskapliga underlaget för huruvida tillförsel av omega-3 har en gynnsam effekt på hudsymtom vid psoriasis, jämfört med omega-6. Sökväg: Litteratursökningen utfördes i databaserna PubMed, Scopus och Amed. MeSH-termer som användes var psoriasis AND omega 3 samt omega 3 AND arthritis psoriatic. Urvalskriterier: Inklusionskriterier: artiklar publicerade 1982 eller senare, på svenska, engelska, franska eller spanska, humanstudier, RCT och kohort samt minst 20 deltagare. Endast intervention med oral eller intravenös supplementering av omega-3 och kontrollintervention med oral eller intravenös supplementering av olja accepterades. Effektmåttet var hudsymtom, mätta med PASI-skala eller motsvarande instrument. Studier med kombinationsbehandlingar exkluderades. Datainsamling och analys: Litteratursökningen resulterade i sju artiklar av vilka två exkluderades p g a bristande studiedesign. Av resterande fem studier valdes tre med tillfredsställande kvalitet och homogen kontrollgrupp (kontrollintervention med omega-6). Deras studiekvalitet granskades sedan med SBU:s granskningsmall och slutligen gjordes en sammanfattande evidensgradering enligt GRADE. Resultat: I två av studierna, båda med intravenös tillförsel av omega-3, sågs en signifikant förbättring i interventionsgruppen, jämfört med kontrollgruppen. I den tredje studien, med oral supplementering, kunde ingen sådan skillnad observeras. Två studier bedömdes ha låg till medelhög kvalitet och en medelhög kvalitet. Evidensgraderingen visade att det vetenskapliga underlaget för undersökt effektmått är begränsat (++), (två plus av fyra möjliga). Slutsats: Det finns idag ett visst stöd för att omega-3 supplementering har en gynnsam effekt på hudsymtom vid psoriasis, jämfört med omega-6. Mer forskning, med fokus på oral tillförsel av omega-3, behövs.Item Effekten av tillskott av CLA på kroppsvikt och andel kroppsfett hos överviktiga och feta(2013-03-08) De Goldsmith, Sierra; Egeberg, Amanda; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Effekten av CLA på kroppsvikt och andel kroppsfett hos överviktiga och feta. Författare: Sierra De Goldsmith och Amanda Egeberg Handledare: Frode Slinde Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-04-12 Bakgrund: Övervikt och fetma är ett globalt problem som genom en ökad andel kroppsfett ger en förhöjd risk för att utveckla sjukdomar som diabetes typ 2, hypertoni, insulinresistens, hjärt- och kärlsjukdom och vissa former av cancer. Det upplevs av många som svårt att nå en normalvikt endast genom förändrade levnadsvanor vilket skapar en marknad för hjälpmedel och metoder som påverkar kroppsvikt och mängden kroppsfett. Tillskott av konjugerad linolensyra, CLA, är ett exempel på ett sådant preparat som marknadsförs i huvudsak som en fettförbrännare. CLA har i djurstudier visats ha en minskande effekt på kroppsvikt och kroppsfett, men resultaten från humanstudier är motstridiga. Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget för att daglig supplementering med CLA kan minska kroppsvikt och/eller fettmassa hos vuxna med BMI ≥ 25 kg/m². Sökväg: Vid litteratursökningen användes databaserna PubMed och Scopus. Sökord som användes var “conjugated linoleic acid supplementation” och “conjugated linoleic acid weight” (PubMed) och “„conjugated linoleic acid‟ supplementation weight loss” (Scopus). Urvalskriterier: De begränsningar som användes i litteratursökningen gav en inkludering av humanstudier i RCT-design gjorda på vuxna ≥ 19 år. Övriga inklusionskriterier var intervention med ≥ 3 g 50:50 CLA/d, BMI ≥ 25 kg/m², att effektmått kroppsvikt och/eller kroppsfett användes samt att undersökta individer var friska. Datainsamling och analys: Enligt inklusionskriterierna valdes fem RCT-studier ut till granskning enligt SBUs Granskningsmall för kontrollerad randomiserad prövning. Fyra studier klarade kvalitetsgranskningen och granskades slutligen med enligt GRADE där den sammanlagda evidensen för effektmåtten kroppsvikt respektive kroppsfett bedöms. Resultat: Tre av fyra studier kunde efter supplementering med 3,2 - 6,8 g CLA/d under tre till tolv månader uppvisa en signifikant minskning av kroppsfett jämfört med kontrollgruppen och inom interventionsgruppen jämfört med baseline. För effektmåttet kroppsvikt visade en av tre studier en signifikant minskning jämfört med kontrollgrupp och inom interventionsgruppen. I de studier som visade signifikanta resultat var minskningen av kroppsfett efter mellan tre till tolv månaders intervention -1,0 till -2,4 kg och minskningen av kroppsvikt var -0,6 kg efter sex månader. Slutsats: Evidensen för att daglig supplementering med CLA har en minskande effekt på andel kroppsfett bedöms vara stark (++++) och evidensen för effekt på kroppsvikt begränsad (++). Fler studier behövs där effekten av tillskottet tillsammans med andra viktminskningsmetoder undersöks och där fördelningen mellan män och kvinnor i studiepopulationen är likvärdig.Item Can regular oral supplementation of fish oils improve symptoms in psoriasis?(2013-03-08) Miller-Malm, Louise; Pitulia, Nicole; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineSahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of internal medicine and clinical nutrition Abstract Title: Can regular oral supplementation of fish oils improve symptoms in psoriasis? Authors: Louise Miller-Malm and Nicole Pitulia Supervisor: Lena Hulthén Examiner: Anna Winkvist Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS Type of paper: Examination paper, 15 ECTS Date: April 11, 2012 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Background: Psoriasis is a chronic hereditary inflammatory disease that can affect both the skin and joints, and affects 2-3 % of the world‟s population. It presents with red and inflamed thick skin that has flaky silver-white patches, and 60% of those who suffer from it report it to be a large problem in their everyday life. Fish oils contain the omega-3 fatty acids EPA and DHA, which are precursors to eicosanoids that have been seen to reduce inflammation. As psoriasis is an inflammatory disorder, the supplementation of fish oils is hypothesised to improve patients symptoms and therefore also their quality of life. Objective: The aim of this paper is to review the literature and evaluate whether or not the oral supplementation of fish oils for symptom alleviation is recommended in psoriasis. Search strategy: The literature search was conducted through the databases PubMed, Scopus and Cochrane. In Pubmed and Scopus, the keywords used were “psoriasis and fish oil”, “psoriasis and omega 3”, “psoriasis and EPA” and “psoriasis and DHA”. In Cochrane, the words “Psoriasis and fish oil” were used. Selection criteria: The criteria were that the studies were to be randomized controlled trials conducted on humans written in English. The supplementation of fish oils should be oral and the condition should be psoriasis. No time limits when the studies were made were included. Data collection and analysis: Three RCTs were identified in the literature search. These studies were examined using the template “Review template for randomized controlled trials” (granskningsmall för randomiserad kontrollerad prövning) and the selected outcomes were analysed according to the GRADE-system using the template “conclusive evidence form” (Sammanfattande evidensformulär). The outcomes measured were inflammation in form of erythema and coverage in form of affected area. Main results: The outcome measures in two of the studies shows no statistic significant improvement of symptoms after the oral supplementation of fish oils. One of the studies showed a small but significant improvement in inflammation and a trend towards an improvement in the surface area affected. Both the outcome for inflammation and coverage ended up having a limited (++) evidence grade. Conclusions: The clinical value of fish oil supplementation remains uncertain. Fish oil supplementation may possibly exert some positive effects when used in addition to established psoriatic therapies, but at present its use as an exclusive treatment is not justifiable. Both higher doses of fish oils and longer periods should be examined in double blind studies in the future.Item Kan total enteral nutrition ersätta steroidbehandling vid pediatrisk Morbus Crohn?(2013-03-08) Pettersson, Josephine; Rymark Lehnér, Hanna; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtes medicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Kan total enteral nutrition ersätta steroidbehandling vid pediatrisk Morbus Crohn? Författare: Hanna Rymark Lehnér och Josephine Pettersson Handledare: Mette Axelsen Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-05-23 Bakgrund: Morbus Crohn är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som periodvis innebär mycket lidande för patienten. Det finns gediget vetenskapligt underlag för att behandling med steroider effektivt inducerar och bevarar remission. Biverkningarna är dock många och risken stor för hämmad tillväxt och påverkan på skelettutvecklingen hos barn. En allmänt utbredd uppfattning är att total enteral nutrition är lika effektiv som steroidbehandling vid pediatrisk Crohn´s. Detta skulle medföra en minskad risk för allvarliga biverkningar, samtidigt som barnets näringsintag säkerställs och chanserna för en normal tillväxt och kroppsutveckling förbättras. Syfte: Att ta reda på om nutritionsbehandling i form av total enteral nutrition kan leda till remission i samma utsträckning som steroidbehandling hos barn med Crohn´s sjukdom. Frågeställningar som sattes upp var om total enteral nutrition är ett likvärdigt val av primär behandling jämfört med steroider, med avseende på remission/reduktion av sjukdomsaktivitet, tillväxt samt biverkningar. Sökväg: Systematiska sökningar gjordes under februari 2012 i de vetenskapliga databaserna Pubmed och Scopus. Sökord som användes var Crohn disease, enteral nutrition, remission, children och diet. Urvalskriterier: Orginalartiklar på svenska och engelska som jämfört behandlingseffekten mellan total enteral nutrition och steroider hos barn mellan 0-18 år med aktiv Crohn´s. Endast randomiserade kontrollerade humanstudier med steroider som kontrollbehandling inkluderades. Studier som även innefattat Ulcerös colit och/eller parenteral nutrition exkluderades. Datainsamling och analys: Det inkluderades fyra artiklar som granskades enligt SBU´s ”granskningsmall för randomiserad kontrollerad prövning”. Den sammanlagda evidensstyrkan bedömdes utifrån ”sammanfattande evidensformulär”, som är baserat på GRADE. Resultat: Total enteral nutrition är lika effektivt som steroider för att inducera remission vid pediatrisk Crohn´s (Måttlig evidensstyrka +++). Total enteral nutrition som primär behandling leder till en bättre tillväxt jämfört med steroidbehandling. (Begränsad evidensstyrka ++). Total enteral nutrition verkar också ge mindre biverkningar jämfört med steroider(Måttlig evidensstyrka +++). Slutsats: Baserat på denna litteraturgenomgång tyder det vetenskapliga underlaget på att total enteral nutrition är ett bra alternativ till steroider som primär behandling vid pediatrisk Crohn´s.