Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet
Permanent URI for this collectionhttps://gupea-staging.ub.gu.se/handle/2077/28575
Browse
Browsing Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet by Subject "allergi"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Kan omega-3 förebygga uppkomsten av allergi?(2013-03-08) Andersson, Karin; Björertz, Cecilia; Göteborgs universitet/Institutionen för medicin; University of Gothenburg /Institute of MedicineKarin Andersson och Cecilia Björertz Examensarbete 15 hp Dietistprogrammet 180/240 hp Handledare: Henriette Philipson Examinator: Anna Winkvist 2012-05-23 Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för Invärtes medicin och Klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Kan omega-3 förebygga uppkomsten av allergi? – En systematisk översiktsartikel Författare: Karin Andersson och Cecilia Björertz Handledare: Henriette Philipson Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-05-23 Bakgrund Allergi är idag ett stort folkhälsoproblem och en av våra vanligaste kroniska sjukdomar. Finns det sätt att förhindra uppkomsten av allergier skulle det vara mycket fördelaktigt, både för samhället och den enskilda individen. Den antiinflammatoriska effekten omega-3 har påverkar immunsystemet och tros kunna förebygga utvecklingen av allergiska symptom. Det är därför intressant att undersöka om ett intag av omega-3 hos modern under graviditet, eller graviditet och amning, påverkar barnets framtida utveckling av allergi. Syfte Syftet var att ta reda på om tillskott av omega-3 till mamman under graviditet, eller graviditet och amning, kan visa sig fördelaktigt med avseende på allergi hos barn med ärftlighet att drabbas. Sökväg Litteratursökningar i databaserna PubMed, Cochrane och Scopus. Sökorden som användes var omega-3, supplement, allergy, pregnancy, infant, atopic och LCPUFA. Urvalskriterier RCT, humanstudier, skrivna på svenska eller engelska inkluderades. Effektmåtten var eksem samt allergi påvisat genom pricktest. Datainsamling och analys Tre RCT-studier erhölls uppdelat på 4 artiklar, varav två baserades på samma studie. Studiernas kvalité bedömdes med hjälp av Granskningsmall för RCT och därefter bedömdes evidensstyrkan för varje effektmått. Resultat Studierna bedömdes ha medelhög studiekvalitet och evidensstyrkan för effektmåtten bedömdes som måttligt hög. Alla studier visade en minskad förekomst av äggallergi eller sensibilisering mot ägg i omega-3-gruppen, men i en av studierna var det inte signifikant. Två av studierna visade minskad förekomst av eksem i omega-3-gruppen. Den tredje visade att symptomen av eksem var lindrigare i denna grupp. Slutsats Måttlig evidens finns för att omega-3 under graviditet/graviditet och amning, kan minska risken för äggallergi och eksem hos barnet. Det är därför relevant att rekommendera ett ökat intag i förebyggande syfte, gällande äggallergi och eksem, till kvinnor vars kommande barn har ärftlighet att drabbas. Vidare studier är av vikt för att fastställa lämplig mängd samt undersöka hur länge effekten består.