Åtgärdsprogram. Matematiksvårigheter
Sammanfattning
Syfte: Syftet med studien är att undersöka åtgärdsprogram från år 2 upp till år 6 för att se om det ur åtgärdsprogrammen går att utläsa om de används som ”levande dokument” i arbetet med att hjälpa elever att utveckla sitt matematikkunnande, samt i vilken utsträckning de uppfyller kraven från nationella föreskrifter och även den undersökta kommunens ambitioner.
Frågeställningar:
- Hur beskrivs elevers matematiksvårigheter i åtgärdsprogrammen?
- Vilka stödåtgärder sätts in?
- Hur utvärderas och följs de insatta åtgärderna upp?
Teori: Åtgärdsprogrammen har tolkats utifrån en hermeneutisk tolkning.
Metod: Studien är en fallstudie av en kommun i västra Sverige. Empirin i undersökningen består av åtgärdsprogram från tio elever som haft åtgärdsprogram från år 2 till år 6.
Resultat: Det som framkom i studien var att ofta hade eleverna samma svårigheter i deras olika åtgärdsprogram. Det var svårt att följa kunskapsutvecklingen eftersom det ofta saknades utvärderingar. Endast i tretton åtgärdsprogram av trettiosex skedde utvärdering. Åtgärdsprogrammen såg olika ut och det påverkade tolkningen. I en del åtgärdsprogram fanns åtgärder på alla nivåer (skol-, grupp- och individnivå). Det var inte alltid så att åtgärder sattes in på alla nivåer. I en del åtgärdsprogram fanns inga nivåer alls. Ansvar för åtgärderna var olika på de olika nivåerna. Vanligast på skolnivå var att rektor och specialpedagog/Special-lärare var ansvariga. På gruppnivå var det lärare och på individnivå var det vanligast att elev och föräldrar hade ansvar. Det framgick inte i åtgärdsprogrammen om eleverna uppnått de uppsatta målen eller inte. Endast i två fall kunde det tolkas att målen uppnåtts.
Examinationsnivå
Student essay
Samlingar
Fil(er)
Datum
2010-04-19Författare
Andersson, Heléne
Nyckelord
åtgärdsprogram
matematiksvårigheter
svårigheter
åtgärder
utvärdering
Serie/rapportnr.
Magisteruppsats Speciallärarprogrammet
HT09-2611-07 Speclär
Språk
swe