Systematiska kunskapsöversikter; 1. Betydelsen av fukt och mögel i inomhusmiljö för astma hos vuxna
Sammanfattning
Fukt och mögelskador är vanligt förekommande problem. I många av de citerade studierna i denna översikt har 10-40% av de undersökta personerna rapporterat problem med fukt och/eller i inomhusmiljön. Sådana skador finns i varma fuktiga regioner, men också i subarktiskt klimat (Piipari 2005). Framtida klimatföränd-ringar i de nordiska länderna väntas medföra kraftigare regn och ökning av regn-mängderna. Det kan förväntas leda till ökad förekomst av fukt- och mögelskador
i byggnader (Cecchi 2010).
Målsättningen med den aktuella översikten var att kritiskt och systematiskt granska kunskapsläget avseende sambandet mellan astma hos vuxna och fukt-
och mögelskador i inomhusmiljöer . Slutsatsen är att det idag inte finns evidens för att fukt- eller mögelskador i inomhusmiljön (inkl. arbetsplatser) ökar risken för att insjukna i astma som vuxen. Som påpekas i översikten, är avsaknad evi-dens inte detsamma som att ett sådant samband inte finns. Det finns endast ett fåtal studier av god kvalitet och de kommer till motsatta slutsatser. Så fann till exempel en studie (Thorn 2001) en dubblad risk för astma vid synligt mögel, men en annan studie inte fann ingen ökad risk (Jaakola 2002). För barn är kunskaps-läget mer entydigt och visar att det finns en risk för att insjukna i astma. Tidigare översikter har inte tydligt skilt på risken hos barn och vuxna.
Översikten finner, liksom tidigare översikter, att bland vuxna är exponering för fukt- och mögelskador i inomhusmiljöer förknippat med en ökad förekomst av astma symptom (Fisk 2007, WHO 2009). Detta är tidigare även visat bland barn.
Frågeställningen om astma har samband med mögel- eller fuktskador i inomhus-miljön är inte ovanlig. Från Finland har nyligen publicerats en fallserie av 2 200 patienter som under perioden 1995-2004 undersöktes på grund av symptom från luftvägarna som förknippades med fukt- eller mögelskador på arbetsplatsen. Vid en klinisk utredning bedömdes 156 patienter ha astma som hade samband med denna exponering baserat PEF-mätningar och/eller provokationstest med mögel-extrakt (Karvala 2010).
Sambandet mellan exponering för fukt och mögel och en förhöjd förekomst av astmasymptom ger underlag för att på medicinsk grund rekommendera att denna typ av skador åtgärdas. Resultaten ger också stöd för att avråda personer med astma att vistas i dessa miljöer under längre perioder eftersom man avråder perso-ner med astma att vistas i miljöer som förvärrar deras besvär.
Översikten visar tydligt att det finns behov av ytterligare forskning avseende sambandet mellan fukt- och mögel och astma hos vuxna.
1) Det finns alltför få studier av risken för vuxna att insjukna i astma i relation till vistelse i fukt- och mögelskadade byggnader. Det behövs ytterligare longitudinella studier av detta.
2) Prognosen för besvär utlösta av vistelse i dessa miljöer är oklar. Kliniskt är erfarenheten att vissa personer blir av med besvären medan andra tycks ha bestående besvär (Kalevala 2010).
3) Det är oklart vad det är i de fuktiga och mögliga miljöerna som utlöser besvär och mekanismerna bakom besvären. Detta begränsar både vår möjlighet till att följa effektiviteten i åtgärderna och att bättre kunna utreda de som drabbas av besvär eller astma.
En ökad kunskap är väsentlig för både prioriteringar och praktisk handläggning. De är också väsentliga för den försäkringsmedicinska bedömningen.
Kjell Torén
Maria Albin
Bengt Järvholm
Utgivare
Arbets- och miljömedicin, Göteborgs universitet
Samlingar
Fil(er)
Datum
2010Författare
Torén, Kjell
Albin, Maria
Järvholm, Bengt
ISBN
978-91-85971-25-1
ISSN
0346-7821
Serie/rapportnr.
Arbete och Hälsa, vetenskaplig skriftserie
2010;44(8)
Språk
swe