Visas titlar 301-320 av 699

    • Utbildning inom behandling av barnfetma 

      Levenhagen, Camilla; Vigertsson, Johanna (2014-06-26)
      Bakgrund: De hälsofrämjande insatser som görs mot barnfetma idag är inte tillräckligt effek-tiva. Den nyligen framtagna utbildningen i samtalsmetodik Vuxendialog i kombination med Familjeverkstan, riktar sig till så väl ...
    • Den föränderliga kroppen 

      Lindgren, Stina; Isacsson Schiller, Elin (2014-06-26)
      Ett problematiskt förhållande till mat kan grunda sig i en negativ kroppsuppfattning vilket i sin tur kan bero på de normer och ideal som individen förväntas leva upp till för att passa in. Kroppsideal speglar inte bara ...
    • Ätbara insekter, nutid eller framtid? 

      Aspholmer, Emma; Gellerbrant, Ellen (2014-06-26)
      Att äta insekter benämns som entomophagy. Cirka två miljoner människor på jorden beräknas äta insekter i dagsläget. Det är dock inte vanligt förekommande i västvärlden där entomophagy ofta möts med avsky. Eftersom insekter ...
    • Ingen vill se en tjock människa på scen 

      Ljung, Ida; Vegborn, Maria (2014-06-26)
      Forskning tyder på att risken att drabbas av ätstörning är tre gånger högre hos dansare jämfört med icke dansare och prevalensen uppgår till 42 %. Dansvärldens strävan efter perfektionism, kvinnligt kön, en ålder av 14-20 ...
    • Att vara eller icke vara – medveten om kostråden 

      Johansson, Anna; Söderlund, Josefin (2014-06-26)
      Övervikt och fetma påverkas direkt av våra kostvanor. Då föräldrar har stort inflytande över barns kostvanor kan de påverka risken att drabbas av övervikt och fetma samt de livsstils-sjukdomar som följer med detta. ...
    • The symbolic value of different meals among Thai children in Krabi 

      Emanuelsson, Frida; Molin, Lova (2014-06-26)
      During the past three decades the food patterns have changed in dramatically in Thailand. At the same time the prevalence of overweight and obesity has increased considerably among children and adolescence. Therefore it ...
    • Att äta eller inte äta kolhydrater 

      Birath, Carolina; Pettersson, Eleonor (2014-06-26)
      Vad människor väljer att äta har stor betydelse för deras hälsa och idag är det många människor som lever ohälsosamma liv vilket bland annat beror på just bristfälliga kostvanor. Kolhydraternas roll i kosten har på senare ...
    • Användning av folsyratillskott bland gravida i första trimestern 

      Eriksson, Lina (2014-06-26)
      Folat är ett B-vitamin som behövs för vår blodbildning och cellens ämnesomsättning. En brist på folat ger anemi och har ett samband med risken för missbildningar av ryggmärgen, neuralrörsdefekter (NRD). Folat finns bland ...
    • Grönsaker – Hissa eller dissa? 

      Andersson, Sara; Widäng, Emma (2014-06-26)
      För hälsoarbetet är kosten en av de viktigaste faktorerna för att motverka övervikt och fetma. Vanor skapas redan i tidig ålder, vilket gör det väsentligt med hälsofrämjande arbete riktat mot unga individer för att på ...
    • Stress och dess påverkan på ätbeteende 

      Lindsjö, My; Olsson, Linda (2014-06-26)
      Stress är idag ett välanvänt begrepp som existerar i många personers vardag och kan i långvariga tillstånd ge negativa efterverkningar. Forskning kring området stress och ätbeteende har visat på spridda resultat men ...
    • Det är klart det går, men det är svårt 

      Eddeland, Felicia (2014-06-26)
      I Sverige har vi idag en skola för alla där alla barn har rätt till en likvärdig utbildning. En utbildning som ska anpassas efter varje barns förutsättningar oavsett funktionsförmåga (Skolverket, 2011, s.7). I ämnet ...
    • Maskuliniteter och femininiteter i läroböcker i idrott och hälsa 

      Ingebrigtsen, Charlotte; Persson, Li (2014-06-26)
      Framställningen av män och kvinnor i läromedel kan påverka elevers bilder av och kunskaper om kön och jämställdhet inom idrott och hälsa, beroende på hur läromedlen används och problematiseras i undervisningen. Därför är ...
    • Med vänlig hälsa 

      Jonsson, Nils; Peolsson, Linus; Pettersson, Rikard (2014-06-26)
      Syftet med denna studie är att belysa gymnasielärares syn på begreppet hälsa och hur de definierar hälsobegreppet inom ämnet idrott och hälsa. Vidare är syftet att undersöka på vilket sätt dessa lärare beskriver att de ...
    • Pedagogiska och didaktiska arbetssätt i idrottsundervisning på en kenyansk skola 

      Grahn, Loke; Johansson, Filip; Olovsson, Johan (2014-06-26)
      Syftet med uppsatsen är att beskriva idrottsundervisningen på en skola i Nairobi, Kenya, samt att undersöka lärarnas pedagogiska och didaktiska arbetssätt. Vidare syftar uppsatsen till att undersöka hur resurser och det ...
    • Simundervisningens utmaningar 

      Hamrin, Midde (2014-06-26)
      Bakgrund: I samband med den nya läroplanen Lgr 11 ingår kursmålet simning under rörelse i det centrala innehållet. Simningen har där fått en ännu mer framskjutande roll då elever redan i årskurs 1-3 skall få undervisning ...
    • Lärares betygsättning i ämnet Idrott och Hälsa 

      Kullenbäck Balafoutis, Saga; Johansson, Daniel (2014-06-26)
      Genom att intervjua fem lärare från olika skolor, i syfte att ta reda på lärares tillvägagångssätt i bedömning och betygsättning kom vi fram till att lärare har liknande tillvägagångssätt gällande anteckningar under/efter ...
    • Restaurangkoncept 

      Fällgren, Jonatan; Karlsson, Josefin; Nordevik, Charlotta (2014-06-26)
      Med hänvisning till hur fine dining restauranger i Sverige idag läggs ned alternativt byter koncept föreföll det relevant att undersöka vilka betydelsefulla faktorer som avgör huruvida ett fine dining koncept blir ...
    • Undervisning och bedömning utan gemensamt språk 

      Rask, Johanna (2014-06-26)
      Antalet nyanlända elever ökar i den svenska skolan, men nyanlända elevers skolsituation är ett område där den akademiska forskningen är underutvecklad. Studiens syfte är att öka förståelsen för hur undervisning och bedömning ...
    • Lärares och elevers uppfattningar om matvanor och hälsa 

      Willenheimer, Marie (2014-06-26)
      Då det ständigt kommer nya tips om hur man skall förhålla sig till mat, måltider och kost ökar även kraven på att vi människor måste bli mer kunniga inom området så att vi lättare kan förhålla oss till all information ...
    • Hälsobudskap i media 

      Johansson, Helena; Nilsson, Sofie (2014-06-26)
      I media förekommer det idag ett stort utbud av olika hälsobudskap och många gånger kan det vara svårt att bedöma sanningshalten i budskapen. Hälsobudskapen kan även skapa förvirring och stress hos människor och framförallt ...