Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Now showing items 21-40 of 699
-
Återgång vid främre korsbandsskada: faktorer, konsekvenser och tränarens påverkan. En kvalitativ intervjustudie hos unga idrottskvinnor
(2022-06-28)Studien är en kvalitativ intervjustudie som utforskar unga kvinnors återgång till idrott efter en främre korsbandsskada. Idrotterna som undersöks är fotboll och handboll. Studiens syfte är att utforska faktorer som ... -
Kvinnors förutsättningar att vara fysiskt aktiva under graviditet. En kvantitativstudie av aktivitetsnivå och påverkande faktorer
(2022-06-28)Att vara fysiskt aktiv under graviditet är viktigt för kvinnans hälsa. Förutom lägre viktökning minskar det risken för graviditetsdiabetes, högt BT och akut kejsarsnitt. Dock möter enligt endast 27% rekommendationerna ... -
Karismatiska ledarbeteenden bland tränare inom lag- och individuell elitidrott
(2022-06-28)Dagens kommersialiserade elitidrott är en miljö som präglas av konkurrens, pengar och superstjärnor. En tränare kan bli stadens hjälte, men riskerar också att bli en syndabock då hen ofta hålls ansvarig ... -
En ny profession inom Folktandvården? Hälsopromotörers upplevelser av hälsosamtal med familjer i ett pilotprojekt
(2022-06-28)Hälsan är ojämnt fördelat i samhället. Barn till föräldrar med lägre socioekonomisk bakgrund har en högre risk att drabbas av karies och få negativa konsekvenser som påverkar deras vardag än barn till föräldrar med ... -
(O)hälsa på arbetsplatsen. En utvärdering av långtidseffekterna av en arbetsplatsförlagd livsstilsutbildning
(2022-06-28)Sveriges befolkningen lever i genomsnitt längre idag än tidigare och den stigande medellivslängden kan komma att medföra en senare pensionsålder. När vi förväntas jobba längre blir det också självklart att vi behöver ... -
Holistiskt tränarskap inom hastighetsskridsko. En kvalitativ intervjustudie av tränares erfarenheter.
(2022-06-28)Att arbeta som tränare och utbilda, guida och handleda idrottare är ett komplext och dynamiskt arbete. Vilket kan innebära att behöva anpassa sig till olika förmågor, inlärningsstilar och kunskap. Eftersom tränarskap ... -
Träningsklädernas påverkan på träningsupplevelsen
(2022-06-28)Denna uppsats baseras på en explorativ studie där syftet är att undersöka hur kvinnor ser på skillnader mellan manliga och kvinnliga träningskläder, vilka träningskläder de väljer, samt hur träningskläder påverkar ... -
En kvantitativ analys av matkassemåltiders näringsinnehål
(2022-06-28)Antalet vegetarianer ökar i Sverige vilket bidrar till en ökad risk för brister av vissa näringsämnen. I resten av befolkningen finns det andra risker och våra matvanor når inte upp till de rekommendationer som finns. ... -
Kvinnors upplevelser och tankar kring medveten närvaro
(2022-06-28)Forskning visar på att stress kan medföra försämrade levnadsvanor både generellt och kopplat till kost. Medveten närvaro har visat sig kunna främja positiva matvanor och har visat sig ha en stressreducerande effekt. ... -
Medvetna val är inte synonyma med hälsosamma val. Elevers möjligheter att utveckla food literacy i hem- och konsumentkunskap enligt Lgr22 och ämnets nya timplan.
(2021)Ojämlika hälsokunskaper kan orsaka att barn och ungdomar utvecklar övervikt och fetma. Det är viktigt att elever utvecklar kunskaper kring näring och hälsosamma kostval för att främja hälsan. Undervisning i hem- och ... -
Läroplansvaliditet i hem- och konsumentkunskap. En kvalitativ studie om hur lärare synliggör kopplingen mellan styrdokument och undervisningspraktiker.
(2019)Skolans uppdrag sedan 1962 är att lära barn och ungdomar om det svenska samhällets demokratiska grund. I skolan idag är bedömning en stor del av den pedagogiska verksamheten och denna ska ha sin grund i kursplan, planering ... -
Kostundervisning i skolämnet hem- och konsumentkunskap – Lärares didaktiska val och tankar kring teori och praktik.
(2021)Kostundervisning betraktas som ett kärntema inom hem- och konsumentkunskap. Läraren behöver kontinuerligt göra ställningstaganden i sin undervisning vad gäller innehåll, arbetsmetoder och elevinflytande. Forskning har dock ... -
”Jag ser er alla när ni bakar bullar”. Lärares perspektiv på likvärdig bedömning av det praktiska arbetet i hem- och konsumentkunskap.
(2021)Bedömning är en viktig del av lärarens uppdrag i skolan för att kunna sätta rättvisa betyg på eleverna. I hem- och konsumentkunskapen sker en stor del av bedömningen av elevernas praktiska kunskaper och förmågor vilket kan ... -
Hälsa ur ett elevperspektiv. Uppfattningar och erfarenheter av undervisning om hälsa i hem- och konsumentkunskap.
(2019)Det holistiska och dynamiska begreppet hälsa diskuteras ofta i medier av olika slag och är dessutom ett centralt perspektiv i ämnet hem- och konsumentkunskap (HKK). HKK ska ge elever möjlighet att utveckla flera viktiga ... -
”Hur jag än försöker trolla, så får jag inte riktigt till det.” En fenomenografisk studie om lärares uppfattningar gällande formativ bedömning i skolämnet hem- och konsumentkunskap.
(2019)Att lärare sätter betyg är ett myndighetsutövande och en viktig del av lärares uppdrag. Det är alltså både nödvändigt och ofrånkomligt att lärare bedriver bedömning i sitt arbete. Den formativa bedömningen har blivit alltmer ... -
”Det är viktigt på HKK-lektionerna också, men då lagar vi mest mat” - 15-åringars uppfattningar av undervisning om arbetsfördelning i hemmet ur ett jämställdhetsperspektiv i hem- och konsumentkunskap.
(2019)Begreppet jämställdhet har länge varit en del av skolans och hem- och konsumentkunskapens (HKK) läroplan. I HKK ska eleverna få lära sig hur man delar upp arbetsfördelning i hemmet ur ett jämställdhetsperspektiv. Det har ... -
”Det mesta är ju jättebra”. Hem- och konsumentkunskapslärares åsikter om food literacy i undervisningen.
(2018)Food literacy utvecklades i Australien för att öka kunskapen till mat och därmed minska den ohälsosamma livsstilen. Begreppet innehåller tre perspektiv: kunskaper, färdigheter och förmågor och under dessa tre perspektiv ... -
Att undervisa om näring i hem-och konsumentkunskap nu och efter läroplansskiftet.
(2021)Kunskaper om näring är väsentligt för individer att utveckla för att förhindra eventuella folksjukdomar, övervikt och diabetes. I ämnet hem- och konsumentkunskapens kursplan Lgr11 ska eleverna undervisas om ämnet näring. ... -
”Då fastnar det mer i huvudet!” En fallstudie om undervisningspraktiker i skolämnet hem- och konsumentkunskap.
(2018)Ämnet hem- och konsumentkunskap ska lära ut många stora saker på lite tid. För att klara av det krävs en god planering och effektiva undervisningspraktiker. Den här studien ämnar kartlägga undervisningspraktiker i hem- och ... -
Elever vill tävla. En kvalitativ studie om tävlingsmomentet i skolämnet Idrott och Hälsa.
(2018)Tävlingsmomentet har länge varit närvarande i skolans ämne idrott och hälsa. Detta trots att det redan år 1970 rapporterades om att det finns vissa risker med denna undervisning. Tidigare forskning inom ämnet visar att ...