Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Now showing items 181-200 of 628
-
Upplevelser av ett tallrikssvinnprojekt i skolmåltiden - Vad motiverar elever till förändrat beteende?
(2015-08-10)EU har som ett av miljömålen att inom medlemsländerna minska matsvinnet med 20 % till år 2020 utifrån 2010 års nivå. Därigenom har Sveriges regering gett i uppdrag till Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket ... -
Idrott och hälsa i förändring - En kvalitativ studie om hur lärare uppfattar att införandet av Lgr11 påverkat ämnet Idrott och hälsa
(2015-08-10)Syftet i föreliggande studie är att studera hur implementeringen av Lgr11 påverkat ämnet Idrott och hälsas innehåll samt vilka konsekvenser det fått för lärarens roll i undervisningen. Studien har en kvalitativ ansats och ... -
Kost – en del av idrott och hälsa!? En kvalitativ studie om kostundervisningens utformning och innehåll inom ramen för idrott och hälsa i grundskolans senare år
(2015-08-10)Syftet med denna studie är att undersöka på vilket sätt idrott och hälsa lärare arbetar med delmomentet kost inom ramen för idrott och hälsa. Syftet är också att undersöka vilken kunskap om kost elever i årskurserna 7 - 9 ... -
TIWAC - Teaching In-Water Confidence for Physical Education and Health classes
(2015-08-10)Syftet med studien är att pröva och utvärdera effektiviteten av inlärningsmetoden för Teaching In-Water Confidence (TIWAC) som först presenterades i Vattenvana (Håkman, 2015) i ett helklassutbildningsscenario, för att ... -
”Fotbollens baksidor” - En kvalitativ fallstudie kring knäskador och fyra fotbollstjejers kunskap om förebyggande träning
(2015-08-10)Studien har sitt fokus på problematiken kring idrottsskador och framförallt på korsbandsskador inom fotboll. Trots att det finns forskning som visar på att en viss typ av förebyggande träning minskar risken för att drabbas ... -
Miljökrav i livsmedelsupphandling
(2015-08-10)Måltider orsakar en stor del av samhällets klimatpåverkan och många av måltiderna som äts i Sverige finns inom dem offentliga sektorn. Genom medvetna val går det att begränsa den miljöpåverkan som livsmedel ger upphov till. ... -
Rätt kost till rätt person - En kvalitativ studie av E-kost till äldre i Göteborgs Stad
(2015-08-10)Undernäring är ett utbrett problem för den äldre delen av befolkningen då 30 procent på särskild boende är undernärda och 60 procent ligger i riskzonen (Svenska Livsmedelsverket, 2014). En av de vanligaste orsakerna är ... -
Vad studenter äter och dricker mellan målen - En enkätundersökning om studenters mellanmålsvanor och dess påverkande faktorer
(2015-08-10)Mellanmål behövs för att vårt dagliga energibehov ska tillgodoses och för att vi ska orka hålla koncentrationen uppe mellan huvudmålen. Dagligen ställs vi inför olika val av vad vi ska äta till mellanmål. Ett flertal ... -
En kartläggning av vegetarisk mat i skolan
(2015-08-10)Syftet med studien är att kartlägga serveringen av vegetarisk skolmat i Sverige. För att undersöka detta användes en kvantitativ tvärsnittsdesign baserad på enkäter som skickades ut till en beslutsfattare för skolmåltiden ... -
Glutenfria måltider på restauranger och kaféer - En kvalitativ studie om lunchutbud, rutiner och serveringspersonalens bemötande
(2015-08-10)Måltider utanför hemmet ökar och att äta på restaurang som ett sällskap är idag en utbredd och vanligt företeelse. Men för personer med sjukdomen celiaki innebär det ofta rädsla och oro för kontaminering vid restaurangbesök ... -
En återanvändningsbar take away-låda? En studie om konsumenters förväntningar rörande en hållbar take away-låda
(2015-08-10)Den utbredda take away-konsumtionen som förekommer i Sverige och världen i stort leder till att det slängs en stor mängd engångsförpackningar. De satsningarna som finns gällande livsmedelskonsumtion och hållbarhet fokuserar ... -
Sjukhuskockarnas kamp - En kvalitativ studie kring menyförändring och dess konsekvenser
(2015-08-10)Maten som serveras till sjukhuspatienter syftar inte bara till att mätta och ge energi, den har också stor betydelse för tillfrisknandet. Studier visar att undernäring är ett stort problem bland patienter i många länder ... -
Framgångsfaktorer – Fyra kökschefer berättar
(2015-08-10)Det är väl uppmärksammat i samhället att det råder en ojämställdhet i restaurangbranschen mellan kvinnor och män i kockyrket, liksom att det finns klara gränser för könssegregering inom branschen. Kockens arbete betraktas ... -
Fragmentarisk kostinformation i privata hälsobloggar
(2015-08-10)De ursprungliga fem kostråden som handlar om att äta mycket frukt och grönt, välja fullkorn och nyckelhålsmärkta livsmedel, äta fisk 2-3 gånger i veckan samt att välja flytande margarin eller olja i matlagningen togs ... -
Spårbarhetsarbete i livsmedelsbranschen
(2015-08-10)Konsumenters matsäkerhet har blivit ett aktuellt ämne i samhället. Efter ett antal skandaler inom matsystemet har debatter om matsäkerhet och matfusk uppkommit. Skandaler som framkommit är bland annat livsmedel som ... -
Minimera matsvinnet, maximera måltidskvalitén - En kartläggning över matsvinnet inom äldreomsorgen
(2015-08-10)Den vanligast förekommande definitionen av matsvinn är: livsmedel som hade kunnat ätas om det hanterats annorlunda. Myndigheter kopplade till området skriver om miljömässiga och ekonomiska vinster av att reducera matsvinnet. ... -
A Digital Coach for Well-Being - En undersökning om upplevda hinder avseende hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet samt förslag hur en applikation kan stödja till hälsosamma levnadsvanor
(2015-08-10)I dagens samhälle är det vanligt att det förekommer levnadsvanor så som fysisk inaktivitet och ohälsosamma matvanor som orsakar ohälsa och minskat välbefinnande. Syftet med uppsatsen är att undersöka upplevda hinder avseende ... -
Kosten, motivationen och faktorerna - en kvalitativ undersökning gällande motivationsfaktorer kring kosthållning inom ett innebandylag
(2015-08-10)Idrotten kan påverka olika aspekter av livet både positivt och negativt, vilket kan reglera hur en person väljer att hantera dessa olika aspekter i sitt vardagsliv. En problematik finns i idrottens påverkan då denna kan ... -
Delaktighet, inflytande och glädje! En kvalitativ fallstudie som belyser vad som kan få unga vuxna att stanna kvar inom friidrotten
(2015-08-10)Det finns ett växande problem inom den svenska idrottsrörelsen med att behålla kvar unga vuxna inom föreningslivet, ett problem som även syns inom friidrotten. Dock finns det idag tydliga riktlinjer om hur idrottsföreningar ... -
”För även om jag skulle bryta armen så skulle jag åka upp varje tisdag och torsdag ändå.” - En kvalitativ intervjustudie om unga kvinnors möjligheter till fortsatt engagemang i idrottsföreningar
(2015-08-10)Bakgrunden till studien ligger i att ungdomars och framför allt unga kvinnors deltagande i idrottsföreningar har minskat de senaste åren. Idrottsrörelsen får ekonomiskt stöd av staten för att behålla ungdomar inom ...