Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Now showing items 461-480 of 628
-
Kostbudskap i media En granskning av två hälsotidningars kostbudskap i förhållande till Livsmedelsverkets kostråd
(2012-10-01)Mat och hälsa uppmärksammas allt mer i media och idag finns det gott om hälsotidningar som utlovar kostbudskap och mirakelkurer för hälsan. Konkurrensen är hård mellan tidningarna och för att locka läsare gäller det att ... -
Energi- och näringsmärkning på lunchrestauranger - en kartläggning av attityder hos personal på tre olika företag
(2012-10-01)Prevalensen av övervikt och fetma är hög både i Sverige och i övriga världen. Den främsta orsaken till detta är ett högt intag av energitäta livsmedel samtidigt som den fysiska aktiviteten har minskat. Allt fler måltider ... -
Från fet till het med lågkaloridiet? – en kartläggning av VLCD- och LCD-produkter
(2012-10-01)Nära hälften av Sveriges befolkning är idag fet eller överviktig. Att vikten ökar beror på att energiintaget överstiger energiutgifterna vilket leder till att kroppen lagrar in överskottet som fett. Orsakerna till detta ... -
Are bananas for monkeys? Motionärers vanor kring återhämtningsmål
(2012-10-01)En förutsättning för att kroppen ska må bra är att man befinner sig i energibalans. Det är en viktig del för att kunna prestera och få en positiv utveckling med sin träning. Vid träning är kolhydrater och fett de största ... -
Supplementering av antioxidanter hos tränande individer En kvantitativ studie om antioxidantintag
(2012-10-01)För att skydda kroppen mot fria radikaler behövs ett välfungerande antioxidantförsvar. Forskningen visar på att fria radikaler inte enbart är skadliga för människan utan de ingår även i viktiga processer i kroppen som till ... -
Raw food diet En kvalitativ studie
(2012-10-01)Raw food, eller råkost diet kan ses som en växande trend i västvärlden och även i Sverige. Det har kommit ut raw food böcker på svenska, på internet finns det svenska diskussionsforum, bloggar och butiker som alla har ... -
Äta rätt och bränna fett? En innehållsanalys av kostråd för viktminskning på Aftonbladets webbplats Vikt
(2012-10-01)Övervikt och fetma är idag ett av våra största folkhälsoproblem, vilket skapar både behov och intresse av kostråd för viktminskning. Internet är en växande mediearena där kostfrågan ständigt debatteras och där råden är ... -
Vilka kostråd känner gravida kvinnor till? En kvalitativ studie om medvetenhet och anpassning under en graviditet
(2012-10-01)Bakgrund: En hälsosam och varierad kost är viktig vid alla tidpunkter i livet, inte minst i samband med en graviditet. Gravida kvinnor har i regel ett ökat intresse av att söka efter kostråd som är specifikt anpassade för ... -
Bloggar Ett nytt sätt att sprida budskap om kost, fysisk aktivitet, hälsa och motivation
(2012-10-01)De allmänna näringsrekommendationerna, bland annat Svenska näringsrekommendationer 2005, som används inom folkhälsoarbete i Sverige idag är framtagna utifrån vetenskaplig forskning genom ett kontinuerligt samarbete mellan ... -
Läskkonsumtion och uppfattningar om läsk bland gymnasieungdomar
(2012-10-01)Sett till Livsmedelsverkets kostrekommendationer är intaget av läsk och andra söta livsmedel idag alldeles för högt bland Sveriges befolkning. Flera studier visar ett samband mellan intag av läsk sötad med socker och ... -
Styrketränande individers attityd till behovet av protein via mat och tillskott
(2012-10-01)Kosten har stor betydelse för den idrottande individens prestation och hälsa. Trots det är det få idrottsutövare som följer kostrekommendationerna för sin idrottsgren. Styrketränande individer får ofta i sig mer protein ... -
Den som spar han har
(2011-03-16)I bakgrunden presenteras ämnet hem- och konsumentkunskap och dess roll i skolundervisningen. Kort om ämnets historia samt utveckling fram till idag med fokus på sparandet, även hur staten bedrivit en konsumentuppfostran ... -
Vad sägs och vad uppfattas? En studie om hälsobudskap riktade till barn
(2011-03-14)Vad sägs och vad uppfattas? är en kvalitativ undersökning som behandlar hälsobudskap riktade till barn och ungdomar. Fokus för studien har varit Hälsoäventyret Oasen Varas matprogram MP3. Undersökningen är utformad som en ... -
Utvärdering av RUN -projektet - En undersökning om elevers erfarenheter och åsikter
(2011-03-09)Många barn och ungdomar har idag en livsstil som innebär hög grad av fysisk inaktivitet och ohälsosamma matvanor. Denna livsstil har bidragit till att var fjärde tioåring i Sverige är överviktig och 3-5% lider av sjukdomen ... -
Uppfattningar kring snabbmatskonsumtion
(2011-03-09)Syftet med studien vara att undersöka vilka uppfattningar som finns kring snabbmat och snabbmatskonsumtion. Anledningen till att jag valde detta ämne är för att fetman och ohälsan i samhället ökar samtidigt som vi lägger ... -
Umami i äldrematen
(2011-03-09)Umami är den femte grundsmaken och den upptäcktes redan 1908 av den japanske smakforskaren Ikeda. Han fann att det var natriumglutamat som gav upphov till umamismaken. Forskning på senare tid har identifierat förekomst av ... -
Säker livsmedelshantering – är det möjligt?
(2011-03-09)År 2006 började nya regler inom livsmedelshanteringen att gälla inom hela EU. Den nya lagstiftningen ställer högre krav på verksamhetsutövaren och alla måltidsverksamheter måste ha ett anpassat egenkontrollprogram grundat ... -
Stående alternativrätt i skolan - En studie av elevers och skolmåltidspersonalens uppfattningar
(2011-03-09)Skolmaten är ett ständigt omtalat och debatterat ämne. Flera studier som genomförts på ungdomars matvanor visar att det blir allt vanligare att elever i högstadiet avstår från att äta skollunch varje dag. Hammarö kommun ... -
Satsa brett! Att nå ut med budskap om kost och goda matvanor
(2011-03-09)Budskap om kost och hälsa förs fram via många olika medier och kanaler. Det råder en hälsotrend i samhället, men samtidigt visar statistik att fetma och övervikt ökar i alla åldrar i Sveriges befolkning. Kostvanor är en ... -
Nyttigt och Gott! Kunskaper kring och konsumtion av frukt och grönsaker bland tre yrkesgrupper
(2011-03-09)Nordiska (och svenska) näringsrekommendationer rekommenderar att äta 500 gram frukt och grönsaker per dag. Detta är den mängd som, enligt forskning, har effekt mot övervikt samt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Utländska och ...