Pedagogers uppfattningar av dokumentation i förskolan - för alla barn och specifikt för barn i behov av särskilt stöd
Sammanfattning
Syfte: Syftet med studien har varit att undersöka pedagogers uppfattningar av dokumentation i förskolan, för alla barn och specifikt för barn i behov av särskilt stöd. I studien har pedagogers uppfattningar undersökts avseende dokumentationsformer, dokumentationssammanhang, användningsområden för dokumentation, uppfattningar av dokumentationens betydelse samt dess relation till utveckling.
Teori: Studiens teoretiska utgångspunkt har inspirerats av fenomenografi och därmed andra ordningens perspektiv via pedagogers berättelser om fenomenet dokumentation. Centralt i denna studie har varit att söka efter variationer, vilket står i centrum i en fenomenografisk ansats. Fenomenografi utgår från olika sätt att förstå, uppfatta och erfara olika fenomen.
Metod: Studien har en kvalitativ ansats och den har genomförts i praktiknära forskning inom förskolan. Datainsamling har skett genom fokusgruppsintervjuer i fyra arbetslag, med en intervju i respektive arbetslag. I metoden fokusgruppsintervju ingår fem olika typer av frågor vilka har använts i studien. Det är öppningsfrågor, introduktionsfrågor, övergångsfrågor, nyckelfrågor samt avslutande frågor. Intervjuerna har sedan analyserats i syfte att hitta kategorier och i dem hitta variationer i pedagogers uppfattningar avseende dokumentation.
Resultat: Utifrån genomförda intervjuer framkom att pedagogerna uppfattade en förändrad syn och högre krav på dagens dokumentation. En skillnad var från tidigare fokus på barns görande till ett alltmer fokus på lärande. En gemensam uppfattning var att barn idag beskrivs i dokumentationen utifrån styrkor och intressen. Dokumentation användes både i planerade och i spontana sammanhang. Den användes för arbetslaget, för barnen, föräldrarna samt som underlag i det systematiska kvalitetsarbetet. Utbildning, erfarenhet och tid för dokumentation verkade ha betydelse för hur dokumentationen gjordes och användes för att utveckla kvaliteten i verksamheten. Avseende dokumentationens betydelse för utveckling, uppfattade pedagogerna att den synliggjorde lärandet för barn, pedagoger och föräldrar. Uppfattningar om den specifika dokumentationen för barn i behov av särskilt stöd skilde sig åt i hur och om den ledde till utveckling.
Examinationsnivå
Student Essay
Samlingar
Fil(er)
Datum
2012-02-09Författare
Olsson, Karin
Pikkarainen, Virpi
Nyckelord
dokumentation
förskola
alla barn
barn i behov av särskilt stöd
Serie/rapportnr.
Magisteruppsats
HT11-IPS-08 SPP600
Språk
swe