Skrivutvecklande arbetssätt - en intervention i grundsärskolan
Abstract
Syfte Studiens syfte är att bidra med kunskap om hur elever i en särskolekontext kan stödjas i sin skrivutveckling genom ett förändrat arbetssätt. Kan ett förändrat arbetssätt i form av en modellerande undervisning i en socio-kulturell kontext, och med bildstöd och skrivmallar, stödja elevers förutsättningar att formulera och överföra sina tankar till skrift?
Teori
Den teoretiska utgångspunkten är det sociokulturella perspektivet på lärande där lärande sker i en social kontext och i samspel med andra människor där elevens proximala utvecklingszon utmanas.
Metod
Studien ingår inom det specialpedagogiska verksamhetsområdet och har en samhällsvetenskaplig relevans. Ansatsen är övervägande kvantitativ då den avser att mäta effekten av en intervention men det finns kvalitativa inslag då effektens storlek mäts genom en jämförande för- och eftertest i form av en lärarskattning av elevers texter.
Slutsatser
Effekten av interventionen visar på ett positivt resultat. En post-test visade att lärarna skattade en ökad skrivförmåga hos eleverna mellan 12.9 % och 14.3 % beroende på vilken genre texterna skrevs i.
Degree
Student Essay
Collections
View/ Open
Date
2015-02-25Author
Karlsson, Anders
Keywords
specialpedagogik
skrivutveckling
skrivförmåga
modellerande
skrivmallar
bildstöd
inlärningssvårigheter
grundsärskola
intervention
Series/Report no.
Magisteruppsats
HT14 LLU600:5
Language
swe