Att förenkla eller ej. Ordförråd, grammatisk metafor och abstraktion i läromedel anpassade för andraspråksläsare, med fokus på historieämnet.
Sammanfattning
I uppsatsen studeras hur två läromedel anpassade för andraspråksläsare, Förstå språket och Överblick, skiljer sig språkligt från två läromedel som inte är anpassade för samma målgrupp, Prio Historia och SO-Serien. Studien utgår teoretiskt från systemisk funktionell grammatik och analysen fokuserar på den ideationella lexikogrammatiken utifrån ordförråd, grammatiska metaforer, abstrakta uttryck och deltagare. Resultatet visar att båda de anpassade läroböckerna använder grammatiska metaforer mindre varierat, frekvent och funktionellt än de icke anpassade läroböckerna. De använder också något färre ord som är typiska för skolspråket. Utöver detta syns två olika sätt att anpassa språket i de anpassade läroböckerna. Förstå språket utmärks av en förenkling genom ett vardagligare språk och ett minskat omfång, vilket ger upphov till ett större antal homonymer och betydelsetunna deltagare. Överblick utmärks istället av att språket inte förenklas utan istället når en abstrakt nivå som ligger närmare den typiska historiska diskursen och skolspråket.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Språkvetenskapligt självständigt arbete, SSA136 15 hp Ämne: Svenska som andraspråk Termin: HT 2015 Handledare: Lotta Olvegård
Datum
2017-05-02Författare
Almroth, Klas
Nyckelord
anpassade läromedel
ordförrådsindelning
grammatisk metafor
nominalisering
abstraktion
vardaglig abstraktion
Språk
swe