• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Health and Care Sciences / Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • Magisteruppsatser / Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Health and Care Sciences / Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • Magisteruppsatser / Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Barriärer för god nutrition inom intensivvård - En integrativ litteraturöversikt

Barriers to nutrition in the ICU-setting – an integrative literature review

Abstract
Nutritionsbehandling är en del av basal omvårdnad för patienten och kopplas till bättre prognos vid kritisk sjukdom. Sjuksköterskan har ett ansvar för nutritionsbehandlingen inom intensivvård. Forskning visar att det finns brister i nutritionsbehandlingen inom intensivvård och att patienter på IVA inte får den näringsmängd som ordineras. Syfte: Syftet med denna litteraturöversikt är att identifiera barriärer som påverkar möjligheterna att tillgodose svårt sjuka patienters näringsbehov inom intensivvården. Metod: Integrativ litteraturstudie med tematisk analys av i huvudsak kvantitativ data. Sökning och dataanalys var systematisk. Resultat: Tio artiklar ingick i resultatet. Barriärerna som identifierades delades in tre teman: Kritisk Sjukdom, Praktiskt handlande och organisation. Slutsats: Barriärer för god nutritionsbehandling förekommer i stor utsträckning och påverkar patientens nutritionsbehandling. Den kritiska sjukdomen är en barriär i sig. Även sjuksköterskors handlande i förhållande till forskning och riktlinjer visade sig vara en barriär för god nutrition inom intensivvård. Abstract Background: Nutritional support is a part of basic nursing care and results in improved outcomes in the critical care setting. The critical care nurse is in part responsible for nutritional support. Previous research has highlighted shortcomings in nutritional support in the critical care setting. Critically ill patients are not getting the amount of nutritional support that is prescribed. Aim: The aim of this study was to identify potential barriers to good nutritional support in the critical care setting. Methods: An integrative literature review and thematic analysis was conducted on primarily quantitative data. Literature search and data analysis was systematically performed. Results: Ten articles were included. Barriers were inventoried and three themes emerged: Critical Illness, Action in practice and organisation. Conclusions: Barriers to good nutritional support are prevalent and impact the quality of the nutritional support negatively. We found that critical illness itself presents a barrier to good nutritional support. The actions and adherence of individual nurses in relation to research and guidelines emerged as a barrier to good nutritional support in the critical care setting.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/55772
Collections
  • Magisteruppsatser / Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
View/Open
Master´s thesis (940.9Kb)
Date
2018-03-01
Author
Joleby, Marcus
Henriksson, Kristoffer
Keywords
Intensivvård
nutrition
barriär
följsamhet
kritisk sjukdom
enteral nutrition
critical care
nutritional support
barrier
adherence
critical illness
enteral nutrition
Language
swe
Metadata
Show full item record

Related items

Showing items related by title, author, creator and subject.

  • "Äta bör man, annars dör man...": En retrospektiv datajournalgranskning om nutrition på IVA 

    Hedén, Karin; Sipic, Orijana (2014-07-02)
    Bakgrund: Adekvat näringstillförsel är en viktig del i återhämtning och utfall för intensivvårdspatienter. Nutrition på IVA har visats sig ha en lägre prioritet jämfört med övriga omvårdnadsåtgärder. Internationella ...
  • Hur är näringstillståndet hos äldre, som tar emot kommunal omsorg och vård? 

    Saletti, Anja (2004)
    Hur vanligt är felnäring? Förändras näringstillståndet om man får hemtjänst? Vem har ansvaret? Anja Saletti har i sin licentiatsavhandling Nutritional status in elderly receiving municipal services and care, (Uppsala ...
  • Children's hypersensitivity to cow's milk - Public health aspects and impact on families 

    Mikkelsen, Andrea (2014-02-17)
    Background and aims: Diet during childhood can have lifelong consequences for health. Cow’s milk is regarded as a basic food item in Sweden, but is also the most usual cause of adverse reactions during the first years of ...

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV