Show simple item record

dc.contributor.authorJoleby, Marcus
dc.contributor.authorHenriksson, Kristoffer
dc.date.accessioned2018-03-01T09:54:33Z
dc.date.available2018-03-01T09:54:33Z
dc.date.issued2018-03-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/55772
dc.description.abstractNutritionsbehandling är en del av basal omvårdnad för patienten och kopplas till bättre prognos vid kritisk sjukdom. Sjuksköterskan har ett ansvar för nutritionsbehandlingen inom intensivvård. Forskning visar att det finns brister i nutritionsbehandlingen inom intensivvård och att patienter på IVA inte får den näringsmängd som ordineras. Syfte: Syftet med denna litteraturöversikt är att identifiera barriärer som påverkar möjligheterna att tillgodose svårt sjuka patienters näringsbehov inom intensivvården. Metod: Integrativ litteraturstudie med tematisk analys av i huvudsak kvantitativ data. Sökning och dataanalys var systematisk. Resultat: Tio artiklar ingick i resultatet. Barriärerna som identifierades delades in tre teman: Kritisk Sjukdom, Praktiskt handlande och organisation. Slutsats: Barriärer för god nutritionsbehandling förekommer i stor utsträckning och påverkar patientens nutritionsbehandling. Den kritiska sjukdomen är en barriär i sig. Även sjuksköterskors handlande i förhållande till forskning och riktlinjer visade sig vara en barriär för god nutrition inom intensivvård. Abstract Background: Nutritional support is a part of basic nursing care and results in improved outcomes in the critical care setting. The critical care nurse is in part responsible for nutritional support. Previous research has highlighted shortcomings in nutritional support in the critical care setting. Critically ill patients are not getting the amount of nutritional support that is prescribed. Aim: The aim of this study was to identify potential barriers to good nutritional support in the critical care setting. Methods: An integrative literature review and thematic analysis was conducted on primarily quantitative data. Literature search and data analysis was systematically performed. Results: Ten articles were included. Barriers were inventoried and three themes emerged: Critical Illness, Action in practice and organisation. Conclusions: Barriers to good nutritional support are prevalent and impact the quality of the nutritional support negatively. We found that critical illness itself presents a barrier to good nutritional support. The actions and adherence of individual nurses in relation to research and guidelines emerged as a barrier to good nutritional support in the critical care setting.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectIntensivvårdsv
dc.subjectnutritionsv
dc.subjectbarriärsv
dc.subjectföljsamhetsv
dc.subjectkritisk sjukdomsv
dc.subjectenteral nutritionsv
dc.subjectcritical caresv
dc.subjectnutritional supportsv
dc.subjectbarriersv
dc.subjectadherencesv
dc.subjectcritical illnesssv
dc.subjectenteral nutritionsv
dc.titleBarriärer för god nutrition inom intensivvård - En integrativ litteraturöversiktsv
dc.title.alternativeBarriers to nutrition in the ICU-setting – an integrative literature reviewsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokH1
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Institute of Health and Care Sciences
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record