Examensarbeten ämneslärarstudenter
Permanent URI for this collectionhttps://gupea-staging.ub.gu.se/handle/2077/71408
Browse
Browsing Examensarbeten ämneslärarstudenter by Subject "Ålder"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item ”Peta inte i min mat!”(2024-05) Mossberg, Ines; Sördal, EllenKostvanorna hos den svenska befolkningen är en av de största faktorerna till ohälsa. Hem- och konsumentkunskap har som mål att utbilda elever om kost, näring och hälsa. Därför behöver lärare förstå hur olika faktorer påverkar ungdomars kost när de planerar sin undervisning. Forskningsöversiktens syfte var att identifiera påverkansfaktorer och synliggöra hur de blir av- görande för ungdomars kostval. Denna systematiska forskningsöversikt har sammanställt re- sultatet ur ett flertal vetenskapliga artiklar som undersökt de utvalda faktorerna i relation till ungdomars kostval. Kön, ålder, socioekonomisk bakgrund, relationer och sociala medier är de fem faktorer som ansågs relevanta för ungdomars kostval. De fem faktorer forskningsöversik- ten bearbetat samspelar med varandra i skapandet av ungdomars kostvanor. Två faktorer ansågs vara dominanta i ungdomars val av kost. Dessa var socioekonomisk bakgrund och nära relat- ioner, ingen faktor är ensam avgörande och ett särskilt tydligt samband mellan de två domine- rande faktorerna åskådliggjordes i forskningsöversiktens resultat. I forskningsöversiktens re- sultat framkommer det att ha kunskap och att handla efter den kunskapen inte alltid är möjligt. Detta till följd av att olika personer verkar som aktörer för att informera om kost och influera kosten. För att undervisning i hem- och konsumentkunskap ska lyckas vara en stark influens i skapandet av goda kostvanor hos ungdomar bör undervisning var utformad på ett sätt som skapar intresse och engagemang hos eleverna.