ÖVERGÅNG I PRAKTIKEN En intervjustudie av sex lärares erfarenheter av övergången mellan förskoleklass och årskurs 1
Sammanfattning
Syfte:
Syftet med vår studie var att undersöka erfarenheter hos lärare i förskoleklass respektive årskurs 1 gällande övergången mellan dessa verksamheter. Vi ville ta reda vilka medierande redskap och faktorer som påverkar övergången.
Teori:
Vi ville utifrån den sociokulturella teorins tankar om medierande redskap undersöka övergången mellan förskoleklass och årskurs 1. Medierande redskap är ett centralt begrepp inom nämnda teori. I uppsatsen försökte vi ta reda på om övergången med medierande redskap fungerade som stöd för elever och lärare att förstå sammanhanget.
Metod:
Vår studie har haft en kvalitativ inriktning. Vi intervjuade sex verksamma lärare då vi ville undersöka deras erfarenhet av övergången mellan förskoleklass och årskurs 1. Dessa intervjuer analyserades utifrån en fenomenografisk metod i fyra steg för att finna samband, olikheter och faktorer som påverkar övergången.
Resultat:
Resultatet visade att om övergången ska fungera optimalt med stöd av medierande redskap, alltså förmå att förmedla information för inblandade elever och lärare så de förstår sammanhanget, var vissa faktorer av största vikt. Dessa faktorer visade sig vara tid, samverkan och kontinuitet.
Examinationsnivå
Student essay
Samlingar
Fil(er)
Datum
2019-02-16Författare
Forsblad, Linnéa
Grahn, Cecilia
Nyckelord
övergångar
kontinuitet
samverkan
förskoleklass
medierande redskap
Serie/rapportnr.
Kandidat
HT18 IPS LAU927:4
Språk
swe