Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Visas titlar 441-460 av 699
-
Gilla och kommentera gärna!
(2012-10-24)Bakgrund Vid förmedling av kost- och hälsobudskap har tvåvägskommunikation visat sig fördelaktigt för att budskapet inte bara ska nå fram, utan även förstås av mottagaren. Att skapa dialog kring det som förmedlas uppfattas ... -
Complementary feeding practices of indigenous mothers in rural Bolivia
(2012-10-24)Barnets två första levnadsår anses väldigt viktiga för dess optimala tillväxt och utveckling. Den period då mat introduceras är av särskild vikt för barnets hälsa då det, speciellt i utvecklingsländer, är vanligt med ... -
”Dukat med... människor man tycker om.”
(2012-10-24)För att få en förståelse kring hur en individs förhållande till mat ger sig i uttryck samt hur dess bakgrund och nutida händelser påverkar valde vi att göra en kvalitativ undersökning. Undersökningen valdes att göra med ... -
Hälsokultur på arbetsplatsen
(2012-10-24)Arbetsplatsernas ständiga utveckling och förändring har lett fram till ökade psykosociala krav från de anställda som företaget måste bemöta. Ska man bedriva ett hälsofrämjande arbete bör hänsyn tas till hur kulturen ser ... -
Livsstil i ljuset av Habitus
(2012-10-24)Den här studien är: (1) En del av en andra fas i ett internationellt projekt med huvudsyfte att öka förståelsen för om och hur olika faktorer påverkar utvecklandet av en (in)aktiv livsstil, samt utforska om faktorerna ... -
Mamma, vad blir det för mat idag?
(2012-10-24)Människors matvanor utgör ett viktigt målområde i dagens folkhälsoarbete. Som en del i detta arbete har folkhälsosektionen på Jönköpings läns Landsting under två år arbetat med projektet ”Inspirations- och matlagningsträffar” ... -
Vikten av en potatis
(2012-10-24)Flera vetenskapliga studier som handlar om lågkolhydratdieter har visat sig ge en snabb viktminskning och har av det skälet blivit alltmer populära under de senaste åren. En av dessa dieter är Low Carb High Fat (LCHF) som ... -
En kritisk diskursanalys av debatten om köttkonsumtion
(2012-10-24)Uppsatsen syfte är att kritiskt granska och analysera debatten om en minskad köttkonsumtion i Sverige mellan åren 2002 och 2011. Genom att använda kritisk diskursanalys är ambitionen att synliggöra hur olika aktörer talar ... -
Bakgrundens betydelse för individens kost- och aktivitetsvanor
(2012-10-24)Övervikt och fetma hos den vuxna befolkningen är ett växande hälsoproblem i stora delar av västvärlden. Utvecklingen i Sverige är likartad. Även bland barn och ungdomar har andelen individer med övervikt och fetma ökat ... -
Personer med ätstörningar om dagens och morgondagens välbefinnande
(2012-10-24)Ätstörningar är en allvarlig och omdiskuterad problematik som många ställer sig frågande till. En vanlig uppfattning är att det är omöjligt att bli frisk från en ätstörning och att den drabbade vill stanna kvar i tillståndet. ... -
Hälsoinspiratör inom NU-sjukvården
(2012-10-24)Sjukhusgruppen NU-sjukvården i Västragötalands regionen bedriver hälsofrämjande arbete mot sina medarbetare med hjälp av frivilliga hälsoinspiratörer. Dessa inspiratörer har till uppgift att vara ett stöd för medarbetarna, ... -
Vad blir det för mat?
(2012-10-24)Idag är nästan en tredjedel av Sveriges befolkning över 55 år, vilket innebär att en stor årskull snart når pensionsåldern. Demens är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland äldre och drabbar främst personer över ... -
LCHF:ares medvetenhet om Low Carb High Fat
(2012-10-24)LCHF är en diet som har fått mycket uppmärksamhet trots att den går rakt mot Livsmedelverkets kostråd. Försäljningen av lättprodukter har minskat och ersatts av feta produkter vilket är ett tecken på att befolkningen har ... -
Träning kontra mat
(2012-10-24)Tonåren är en period av såväl psykisk, fysisk som social förändring. Levnadsvanorna förändras under ungdomsåren och matvanorna tenderar att bli sämre. De ungdomar som flyttat hemifrån inför gymnasiet har visat sig vara en ... -
Kost + motion = prevention?
(2012-10-24)Hälsosamma kostvanor och regelbunden fysisk aktivitet har visat sig vara viktiga beståndsdelar i förebyggandet och behandlingen av flertalet sjukdomar. Människors uppfattningar har visat sig vara av vikt i förändringen mot ... -
”Jag har missat 16 träningar i rad”
(2012-10-24)Människor blir allt mindre fysiskt aktiva och allt mer stillasittande. Barn och ungdomar ses som en ökande riskgrupp i sammanhanget och bör därför prioriteras. Syftet är att undersöka hur 17 ungdomar från två olika skolor ... -
Gymmet som arena för nya möjligheter
(2012-10-24)Vad som utgör en begränsning för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar skiljer sig brett åt beroende på individ och situation, men ett gemensamt drag är deras osynliga karaktär. Att funktionsnedsättningen ... -
Idrott och delaktighet ur barns perspektiv och ett barnperspektiv
(2012-10-24)Bakgrunden till studien ligger i att Sverige har fått kritik från Förenta Nationernas (FN) barnrättskommitté för den rådande bristen på barns delaktighet i beslut som rör deras egna liv. Idrottsföreningar är en viktig arena ... -
Överträning
(2012-10-24)Överträning är en komplicerad diagnos som drabbar idrottare då de får en negativ balans mellan belastning och återhämtning. Överträning har varit ett ökande problem de senaste decennierna inom elitidrotten som alltmer ... -
Självkänsla hos elever på fotbollsgymnasium
(2012-10-24)Fysisk aktivitet har visats ha en positiv inverkan på barns- och ungdomars mentala hälsa och självkänsla. Fotboll är Sveriges mest populära idrott med många aktiva utövare. I denna studie har samband mellan unga fotbollsspelares ...