Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Visas titlar 501-520 av 628
-
Vitamin- och mineraltillskott - Användning och uppfattningar hos kvinnliga 18 till 19-åriga elever
(2011-03-03)Konsumtionen av kosttillskott har ökat kraftigt i Sverige och då inte minst i form av vitamin- och/eller mineraltillskott (VMT). Dessa preparat används främst av kvinnor och tillräknas välgörande effekter som inte alltid ... -
Vin på restaurang - Vinlistans roll i restaurangarbetet
(2011-03-03)Restaurangbranschen är idag till stor del upplevelseinriktad. Hur mat och vin kombineras är avgörande för kundens upplevelse. I vår utbildning ingår kurser om vinkunskap, matkultur och markandsföring. I mötet mellan dessa ... -
Vad påverkar skiftarbetande polisers matvanor under nattskiften? – En kvalitativ studie med fokus på miljörelaterade och kognitiva faktorer
(2011-03-03)Även om det traditionella arbetsmönstret ofta ses som ”åtta-till-fem-arbete” arbetar närmare 50 procent av den svenska befolkningen helger eller skift under oregelbundna tider. En typ av skiftarbete är s.k. nattarbete, ... -
Utvärdering av ”Mat för små magar” - en föräldrautbildning om mat för småbarn
(2011-03-03)I Uddevalla kommun får blivande föräldrar en utbildning ”Mat för små magar” som är en teoretisk och praktisk utbildning om hur man lagar egen barnmat. Kursen är ett stöd i den information som barnavårdscentralen tillhandahåller. ... -
Uppfattningar om syntetiska sötningsmedel hos lärarstudenter
(2011-03-03)Massmedia påverkar människor bl.a. när det gäller matvanor och kan få mycket att verka farligt. På senare tid har det i media debatterats mycket om hur socker kan påverka hälsan i en negativ riktning. Ett alternativ till ... -
Ungdomars läskedrycksvanor - En studie gjord på två skolor i Göteborg
(2011-03-03)Den pågående sockerdebatten väckte vårt intresse för ungdomars läskkonsumtion. Vårt huvudsyfte med arbetet var att se hur läskkonsumtionen ser ut hos skolungdomarna genom att ta reda på var, när och hur mycket de dricker. ... -
Tränares roll som kostinformatör - Hur ser det ut inom innebandyns tre högsta divisioner?
(2011-03-03)Kosten spelar en betydande ro11 for den fysiska prestationen. En idrottare behöver ha kunskap om hur kosten ska vara sammansatt för att kunna prestera sitt bästa. Manga studier visar att tränaren är en viktig resurs i ... -
Tre skolors arbete med mat och hälsa - Hur kommer arbetet till uttryck i undervisningen och i hela skolans verksamhet?
(2011-03-03)Barnens uppväxtår är en tid i livet som kännetecknas av snabba förändringar i både kropp och beteende. I Sverige har andelen överviktiga skolbarn fördubblats från 1980- talets mitt till 2000- 2001. Vanor som har betydelse ... -
Torsk som råvara - Köksmästares resonemang kring inköp, samt torskdebattens påverkan.
(2011-03-03)Denna undersökning hade som syfte att undersöka vilka faktorer som påverkar köksmästare på restauranger när de köper fisk i allmänhet och torsk specifikt. Vi ville fånga dessa personers resonemang kring inköp och servering ... -
Sötningsmedel – kunskap och konsumtion hos kostekonomstudenter vid Göteborgs universitet
(2011-03-03)Sötningsmedel kan definieras som en substans som smakar sött. Det finns många olika budskap i samhället när det gäller sötningsmedel och ibland kan det därför vara svårt för konsumenter att veta vad de ska inhandla. Som ... -
Sund kost och ökad fysisk aktivitet - vad betyder det för oss? - Fokusgruppsintervjuer med kvinnor och män 45-64 år
(2011-03-03)Studien behandlar hur individers uppfattningar formuleras kring fysisk aktivitet jämfört med sunda kostvanor, en kunskap som är en viktig byggsten inom det tvärvetenskapliga området Kost och friskvård. Dessa livsstilsfaktorer, ... -
Strategiskt hälsoarbete i organisationen - ”Vi som redan arbetar med personalhälsan?”
(2011-03-03)Ohälsan är ett ökande problem i samhället. Den leder bland annat till ökad sjukfrånvaro vilket leder till ökade kostnader för såväl företagen som samhället. Arbetsplatsen anses vara en viktig arena för att förebygga den ... -
Sockerberoende - Några kvinnors syn på sitt upplevda sockerberoende
(2011-03-03)Sockerberoende är ett omtvistat ämne då det vetenskapligt inte existerar hos människan. Det finns människor som förespråkar att sockerberoende är en ärftlig beroendesjukdom. Om man gömmer, smyger och ljuger om sitt intag ... -
Smiley på restaurangdörren - Synbara resultat av hygieninspektioner
(2011-03-03)Den 1 juli 1990 blev det lag på att alla restauranger i Sverige ska ha ett funge-rande egenkontrollprogram. Utlandsresor och internationell livsmedelshandel har ökat de senaste åren, vilket ger både positiva och negativa ... -
Skolmåltidens kvalitetsaspekter - vad elever anser på en gymnasieskola i Göteborg
(2011-03-03)Nordlund och Jacobsons studie (1999b) kunde visa att de gymnasieelever som hoppar över skollunchen generellt sett känner sig sjukare och presterar sämre i skolan. Orsaken till att gymnasieelever valde bort skollunchen ... -
Skolluncher -en jämförelse mellan riktlinjer och matsedlar
(2011-03-03)Vi har som blivande kostekonomer, lärt oss hur viktigt det är med en bra sammansatt måltid. Det är intressant för oss i vår blivande yrkesroll, att studera i vilken utsträckning kommunerna följer Livsmedelsverkets riktlinjer ... -
Sensoriska effekter vid reducering av natrium i kryddmix för hamburgare
(2011-03-03)Enligt Livsmedelsverket är saltintaget för högt i Sverige. Det dagliga intaget är beräknat till 8-12 gram per person (Becker, 2005). Enligt de Nordiska näringsrekommendationerna (2004) bör det dagliga intaget inte överstiga ... -
S.K.I.F.T. – Skiftarbetares Kostvanor Inom Företaget Tekniska verken
(2011-03-03)Skiftarbetare är en utsatt grupp då åtskilliga hälsoproblem kan urskiljas här. Eftersom skiftarbetare har flera riskfaktorer för utvecklandet av bland annat hjärt-kärlsjukdom är denna grupp betydelsefull att studera. En ... -
Probleminventering med hjälp av aktionsforskning kring skollunchen
(2011-03-03)Ett flertal studier visar på att en stor del elever väljer att inte äta av skollunchen. Faktorer som smak, miljö, hälsa, sociala, kön och kroppsuppfattning påverkar elevernas val att äta eller inte äta skollunch. Flera ... -
Planering och utvärdering av en intervention - Viktminskningskurs för långtidssjukskrivna FaR-patienter
(2011-03-03)Då vi har ett stort intresse för fysisk aktivitet på recept (FaR) fick vi en möjlighet att genomföra en intervention i form av viktminskningskurs för en grupp långtidssjukskrivna FaR-patienter. Syftet med arbetet var att ...