Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Now showing items 521-540 of 628
-
Måltidsordning - hos en grupp ishockeyspelare
(2011-03-03)Syftet med undersökningen var att studera en grupp idrottande män angående deras måltidsordning för att undersöka hur de förhöll sig till de Svenska näringsrekommendationerna och Sveriges Olympiska kommittés rekommendationer ... -
Ökning av ekologisk skolmat – är det möjligt? Inköpares uppfattningar om ekologiska inköp i offentliga skolmåltidsverksamheter.
(2011-03-03)Uppsatsen inleds med en kort introduktion i ämnet hållbar utveckling för att sedan fokusera på den ekologiska dimensionen av begreppet. Bakgrunden belyser hur miljöproblem kan kopplas till maten vi äter och miljöfördelar ... -
Äta för två? Gravida kvinnors inställning till viktuppgång under graviditet
(2011-03-03)Syftet med denna studie var att undersöka gravida kvinnors inställning till viktuppgång under graviditeten, attityden kring kost och fysisk aktivitet bland gravida samt om de själva upplever att de behöver mer kunskap ... -
Vad finns, vad behövs och vad kan förbättras? – några skolors hälsofrämjande miljö.
(2011-03-03)Andelen barn som lider av övervikt och fetma har ökat dramatiskt, inte bara i ett globalt perspektiv utan även här i Sverige. En försämrad kosthållning samt en ökad fysisk inaktivitet är två centrala orsaker till detta ... -
Upplevelsen av metoden Hälsoprofilbedömning - En studie utförd på tre fokusgrupper
(2011-03-03)Bland den vuxna befolkningen i Sverige har folkhälsan försämrats avsevärt de senaste decennierna vilket har bidragit till att det hälsofrämjande arbetet fått allt större betydelse i dagens samhälle. Ett led i detta arbete ... -
Upp med flåset! – utveckling av en grupp kvinnors kondition
(2011-03-03)”Upp med flåset!” är en undersökning om en grupp kvinnors konditionsutveckling. En stor del av litteraturen som handlar om träning säger att det tar cirka tre månader att förbättra konditionen. Forskning har däremot visat ... -
Tonåringar på diabetesläger - förmåga till egenvård
(2011-03-03)Under de senaste två decennierna har typ 1 diabetes ökat med 50 % bland barn och ungdomar i Sverige. Detta syns t.ex. genom att ca 500 barn i åldern 0 – 15 år varje år får typ 1 diabetes och mer än 95 % av dem som insjuknar ... -
Så mycket träning – men var tog maten vägen? En undersökning om ett kvinnligt elithandbollslags kostvanor
(2011-03-03)Att träningen har stor betydelse för en elitidrottare är en självklarhet, men får kosten lika stort utrymme? I litteratur poängteras att det måste finnas en balans mellan träning, kost och vila för att maximal träningseffekt ... -
Ska jag dansa in en ”Herr Gurka” i munnen på dig? Några pedagogers förhållningssätt till förskolebarns måltidssituation
(2011-03-03)Mer än 80 procent av alla 1-5 åringar går på förskola, vilket betyder att barnen äter fler måltider inom barnomsorgen än hemma och att det är fler vuxna än bara föräldrarna som har inflytande på barnens kostvanor. Små barn ... -
Röster om elevers frukt- och grönsakskonsumtion - Fokusgruppsintervjuer med skolmåltidspersonal
(2011-03-03)Många studier visar att elevers konsumtion av frukt och grönsaker är låg, både i Sverige och i övriga delar av världen. Då ett lågt intag av frukt och grönsaker förknippas med en ökad risk för fetma och övervikt är det ... -
Nystartad i Åre - En studie av fem restauranger
(2011-03-02)Företagsklimatet idag karaktäriseras av snabba förändringar och hård konkurrens och det krävs ständig förnyelse för att överleva och växa. Åre präglas av utveckling och framåtanda, med turismen som främsta näringsgren. ... -
Narkotika på krogen - 5 restaurangchefers uppfattning om förekomst och åtgärder
(2011-03-02)År 2007 redovisade Brottförebyggande rådet i en rapport att antalet narkotikarelaterade lagföringar har ökat under 2000-talet. Bland annat visade rapporten att antalet lagförda narkotikabrott som utgjordes av bruk hade ... -
Måltidens dilemman - Äldres uppfattning om den egna måltidssituationen
(2011-03-02)Äldreomsorgens måltidssituation i ordinärt boende är behäftad med svårigheter och många äldre blir undernärda. Måltiden består inte av mat som substans allena, utan är en komplex upplevelse, med sociala, emotionella och ... -
Livsmedelsreklam riktad till barn - Utbud och innehållsanalys av TV-reklam i Kanal 5
(2011-03-02)Att fler och fler barn blir överviktiga är idag ett hälsoproblem och om inget görs för att bryta trenden kommer problemet kvarstå och kanske öka i framtiden. Detta kan leda till många olika problem både psykiska och fysiska ... -
Konsten att kunna konsistensen - kartläggning av konsistensanpassad kost för äldre i Göteborgs stad
(2011-03-02)Den äldre populationen är en målgrupp som ökar i Sverige och en vanlig komplikation av åldersrelaterade sjukdomar är dysfagi, problem med att äta. Att inte kunna njuta av måltiden innebär en försämring av livskvaliteten, ... -
Järn och hälsa - Tonårstjejers uppfattningar och medvetenhet om järn
(2011-03-02)Järnbrist är en av de tio enskilt största riskfaktorerna för förlorade friska levnadsår, studier har visat att upp till 40 % av tonårsflickor i Sverige har järnbrist. Vad man kan göra för att påverka järnstatusen för denna ... -
Intressanta e-nyheter? Väcker nyhetsbrev intresse för utbildningar om mat och hälsa?
(2011-03-02)Hushållningssällskapet är en stor organisation som arbetar med bland annat utbildningar om mat och hälsa för företag. För att marknadsföra dessa tjänster skickar Hushållningssällskapet ett elektroniskt nyhetsbrev till ... -
Hälsoprofilbedömning – Hur upplevs metoden och kan den påverka till livsstilsförändring? En studie gjord på tre fokusgrupper
(2011-03-02)Bland den vuxna befolkningen i Sverige har livsstilen försämrats avsevärt vilket har bidragit till att det hälsofrämjande arbetet fått en allt större roll i samhället. Ett led i detta arbete är att undersöka hälsan för ... -
Matvanor hos familjer där barnet har typ 1 diabetes
(2011-03-02)Då ett barn drabbas av en sjukdom som diabetes berör detta oftast hela familjen. Förändringar kan ske både i livsstil och kosthållning, men inte enbart för diabetikern utan även för den övriga familjen. Syftet med denna ... -
Hälsofrämjande arbete i skolan - Rektorer, skolsköterskor och verksamhetschefer resonerar
(2011-03-02)Övervikten bland barn och ungdomar ökar i samhället och är idag uppe i 15-20 procent. Ut-veckling har lett till att man på internationell, nationell och regional nivå har utformat folk-hälsomål som man hoppas ska kunna ...