Visas titlar 61-80 av 628

    • Må dåligt av Må Bra? 

      Seger, Christina; Strandberg, Alexandra (2020-08-05)
      “Kom i form med den hyllade fettbrännardieten!” är en av hälsomagasinet Må Bra:s många rubriker med koppling till nutrition. Studien är en kritisk diskursanalys av hur månadsmagasinet Må Bra kommunicerar ämnet nutrition ...
    • God psykisk hälsa oberoende av kosthållning? 

      Johansson, Beatrice; Staynfeld, Jasmine (2020-08-05)
      Genom tiderna har det diskuterats kring hur vi bör äta för att leva ett hälsosamt liv som ska förebygga risken för sjukdom. Hög andel fett, lågt intag av kolhydrater, vegetarisk kost och periodisk fasta är några av de ...
    • Hälsopromotivt arbete och delaktighet 

      Kristiansson, Elin; Karlsson, Sara (2020-08-05)
      Ett av samhällsproblemen i Sverige idag är övervikt och fetma. Barn med övervikt har ökad risk att i vuxen ålder utveckla fetma och andra relaterade sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Problemet ...
    • Är kostråd hjälpande eller stjälpande? 

      Hammer, Caroline; Jarlinius, Marielle (2020-08-05)
      Irritable Bowel Syndrome (IBS) är en vanligt förekommande mag- och tarmsjukdom som drabbar ca 11% av befolkningen. Vanliga symptom är uppblåsthet, buksmärta, diarré och förstoppning. Då symtombilden vid IBS är individuell ...
    • Varför äts maten inte upp? 

      Fujita Friedrich, Yuriko (2020-08-05)
      Cirka en tredjedel av maten i världen idag slängs som matsvinn och detta anses som en stor problematik inom hållbar utveckling. I slutet på 2019 kom ut remissen med de reviderade råden om måltider på sjukhus. I remissen ...
    • Motionärens relation till vardagsmotion 

      Enge, Jennifer; Söderberg, Hanna (2020-08-05)
      Stillasittandet har ökat och samhället har fyllts av allt mer bekvämligheter (Ekblom-Bak et al., 2018). Samhällets bekvämligheter gör att behovet av fysiskt arbete minskar vilket kan vara en anledning till att vi idag ...
    • Hur kommuniceras den hållbara skolmåltiden? 

      Odhner, Denise; Trieu, Linda (2020-08-05)
      Varje dag lagas och serveras omkring 1,3 miljoner skolmåltider vilket gör att barnens och ungdomarnas förhållningssätt till mat och näring spelar en viktig roll för hälsa och utveckling. Genom att påverka barns och ...
    • ”Det är mycket att släcka bränder, det här förebyggande arbetet kommer lite i skymundan…” 

      Holmgren, Linn; Sjöberg, Pernilla (2020-08-05)
      Svenska barn spenderar stor del av sin vardag i skolan och förutom att uppnå mål ska de få kunskap samt förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan. Tidigare forskning pekar på en ökad ohälsa hos barn med ...
    • Mat till första barnet 

      Sjöberg, Agnes; Hagström, Elina (2020-08-05)
      Att bli förälder är en omvälvande livsprocess med nya situationer kring matintroduktionen, speciellt för förstagångsföräldrar som inte har någon tidigare erfarenhet. I denna period är barnavårdscentralen viktig med sitt ...
    • How to Retain Volunteer Coaches 

      Backström, Andreas; Boman, Pontus; Ekblad, Adam (2020-08-05)
      Sports clubs often report how valuable volunteers are to their organization. Despite this, there is a decline in volunteer engagement in sports. Therefore, the aim of our study is to investigate how five sports clubs in ...
    • Måltidsvärdar på sjukhus 

      Bergström, Rebecca; Hjälteryd, Matilda; Tufvesson, Sofia (2020-08-05)
      Sjukhusmåltiden är en viktig del av vården och bör ses som en del av behandlingen. Det är viktigt att maten hamnar i magen, för att minska risken för undernäring. Syftet med studien är att undersöka vilka funktioner ...
    • Måltider i skolan 

      Appelqvist, Anna; Hansen, Michelle (2020-08-05)
      Idag serveras 1,3 miljoner skolmåltider dagligen i Sverige och skolmåltiderna ska enligt lag vara näringsriktiga och skolmåltiden är ett bra sätt att skapa hälsosamma matvanor för barn och ungdomar. Att servera vegetarisk ...
    • Överkompensera, anpassa eller förändra dig! 

      Lundqvist, Anna (2020-08-05)
      Vi vet att naturvistelse ger multidimensionella hälsoeffekter men våra könsroller ger oss olika förutsättningar till att komma ut. Inom friluftslivet riskerar kvinnor bli osynliga på grund av friluftsaktiviteter som ...
    • Franchising 

      Sulkvist, Anja (2020-04-16)
      Människor söker allt mer genuina och unika upplevelser vid restaurangbesök. Man vill uppleva något annorlunda och få njuta av en god måltid i en behaglig miljö. Franchising är allt vanligare i restaurangverksamheter och ...
    • Skolmåltider på sociala medier? 

      Röding, Anna; Sokolina, Marina (2020-02-13)
      Skollunchen kan var en av de viktigaste måltider för en elev, dock är det flera som väljer att inte äta i skolrestaurangen på grund av olika anledningar. Tidigare studier påpekar att eleven vill kunna påverka och vara ...
    • Undersökning av bollkänsla hos innebandyspelare i Svenska Superligan kontra utvecklingslag 

      Nilsson, Christopher; Aldén-Joyce, Finn; Estrella-Näslund, Danny (2020-02-13)
      Studiens syfte var att ta reda på om det fanns signifikant skillnad i bollkänsla mellan spelare i A-lag och utvecklingslag bland innebandyspelare. Undersökningen gjordes på 14 Alagsspelare och 14 spelare från utvecklingslaget ...
    • När rampljuset slocknat 

      Lägge, Pontus; Chitsaz, Sebastian; Hansson, Mariane (2019-10-21)
      Vid något tillfälle i livet kommer alla elitidrottare tillslut behöva avsluta sin idrottskarriär och påbörja en karriär i det civila. Övergången som sker till ett nytt levnadssätt eller en ny karriär sker inte alltid ...
    • Motivation till beteendeförändring – En kvalitativ studie om tjänsten Hälsocoach online 

      Bendroth, Emma; Svensson, Sofia (2019-08-14)
      Västra Götalandsregionens projekt Hälsocoach online har sedan 2017 utvecklat och testat en ny form av tjänst i syfte att förbättra individers hälsa och levnadsvanor. Då en stor del av klienterna väljer att avbryta ...
    • Effekterna av en arbetsplatsintervention med fysisk aktivitet – En utvärderingsstudie av fysiologiska hälsomarkörer och inre motivation 

      Engström, Sofia; Lindström, Ebba (2019-08-14)
      I dagens samhälle spenderar allt fler större delar av dagen stillasittandes på sin arbetsplats och samtidigt är ökat stillasittande ett problem i allmänhet. Denna tendens är eventuellt en av orsakerna till att stora delar ...
    • Måltidsupplevelsen inom äldreomsorgen -inte bara mat. En kvalitativ studie på ett särskilt boende i Västra Götalandsregionen 

      Hemmingberg, Emma; Tell, Frida (2019-08-14)
      Allt fler människor i Sverige blir äldre och har behov ett behov av extra omsorg. Måltiderna fyller en viktig funktion i arbetet på äldreboenden och är betydelsefull ur flera perspektiv än enbart fokus på maten. FAMM-modellen ...