Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Now showing items 81-100 of 628
-
Måltidglädje - ett samarbete över gränserna En fallstudie om implementering av ett mellanmålskoncept i äldreomsorgen.
(2019-08-14)Att tillgodose de äldres energibehov är idag en utmaning för kommunerna. Livsmedelsverkets rekommendationer för äldreomsorgen ger råd för hur man bör arbeta med måltiderna för att främja aptit och måltidsglädje och på ... -
En patientgrupp i gråzonen – en kvalitativ studie om behandling, bemötande och problematik gällande Irritable Bowel syndrome
(2019-08-14)Uppskattningsvis lider ca 5 - 15 % av befolkningen av IBS. Trots att IBS inte kan härledas till några genetiska biomarkörer är merparten av de som drabbas kvinnor. Det kan bero på att kvinnor uppsöker vård i högre grad ... -
Högstadieelevers kunskap och motivation för klimatanpassad skolmat
(2019-08-14)I Sverige serveras miljontals måltider inom offentliga verksamheter, som alla har ett ansvar att bidra till klimatet. Livsmedelsverkets rapport om ungdomars matvanor visar att de konsumerar för mycket rött kött och chark ... -
Upplevd psykisk ohälsa bland elever i årskurs nio med olika uppväxtmiljöer
(2019-08-14)Psykisk ohälsa är ett snabbt växande problem i dagens samhälle där framförallt barn och unga vuxna är den högst utsatta gruppen. Syftet med studien var att undersöka hur den psykiska ohälsan upplevs i ett multikulturellt ... -
Taktiska skillnader i sprints
(2019-08-14)Vad är egentligen en sprint? Denna pilotstudie syftar till att undersöka taktiska skillnader i sprints mellan två anfallare i Allsvenskan. Tidigare forskning åskådliggör hur löpdistanser skiljer mellan olika positioner men ... -
Aktiv transport till arbetet? En explorativ studie om betydelsefulla faktorer vid val av transportmedel i samband med en hälsopromotiv intervention
(2019-08-14)Konditionsnivån hos den svenska arbetsföra befolkningen har kraftigt försämrats under åren 1995-2017. En ökning av antalet individer som transporterar sig aktivt till och från arbetet har potential att både förbättra ... -
“Låt maten vara din medicin och medicinen din mat” - En intervjustudie om uppfattningar och användningen av läkeväxter i hälsofrämjande syfte
(2019-08-14)Läkeväxter har varit en viktig källa till både näring och medicin för människan under alla tider. Idag verkar dock kunskapen om och användningen av dessa växter vara relativt låg i Sverige i jämförelse med många andra ... -
Granskning av svenska matkassar – en kvantitativ tvärsnittsstudie om fettinnehåll och fettkvalitet i relation till de Nordiska Näringsrekommendationerna.
(2019-08-14)Den digitala näthandeln växer sig allt starkare. Under de nästkommande åren beräknas den digitala matvaruhandeln expandera och företag inom branschen erbjuder redan idag färdigkomponerade måltider till hela familjen. I ... -
Personliga tränares konflikt att arbeta hälsofrämjande i den kommersiella gymmiljön
(2019-08-14)Fysisk inaktivitet i samhället växer vilket kan leda till ett samhällsproblem. Yrket som personlig tränare kan ha en viktig roll på individnivå i det hälsofrämjande arbetet. Gym kan anses som kommersiella vinstsökande ... -
Vad vet vi som konsumenter egentligen om probiotika? – En enkätstudie om probiotiska livsmedel och konsumenters medvetenhet.
(2019-08-14)Trots ett ökande intresse och aktuell forskning kring probiotiska livsmedels hälsoeffekter, får de inte marknadsföras med hälsofördelar då det inte finns tillräcklig vetenskaplig grund. Ny litteratur om probiotika skrivs ... -
Familjecentraler i Skaraborg
(2019-08-13)En av de största riskfaktorerna för ohälsa i Sverige idag är ohälsosamma matvanor. Arbetet med att främja goda matvanor är viktigt, framförallt hos barn. En aktör som arbetar med att sprida hälsofrämjande information till ... -
”Jag känner ju ibland att jag vill klona mig”
(2019-08-13)Svenska skolbarn är idag allt för stillasittande, trots interventioner för att motverka detta blir polariseringen mellan aktiva och mindre aktiva barn allt större. Varningsklockor ringer högt om att något måste göras. ... -
Från måltidsersättning till energireducerad kost
(2019-08-13)Övervikt och fetma är ett globalt problem som ökar risken för välfärdssjukdomar. Very low energy diet (VLED) är en måltidsersättning som används för att behandla fetma och åstadkomma en snabb viktminskning. Syftet är att ... -
Hälsoval och kroppsuppfattning bland kvinnliga idrottsutövare inom lagidrott
(2019-08-13)Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, prestera och må bra. Hälsa och prestationsutveckling kan hämmas när vikt och kroppssammansättning mot topprestation eftersträvas. Ett bra kostintag ... -
En uppblåst historia? En kritisk diskursanalys om hur dags- och kvällspress framställer tarmsjukdomen IBS
(2019-08-13)Detta arbete är en kritisk diskursanalys på dags- och kvällspressens skildring av tarmsjukdomen Irritable Bowel Syndrome (IBS). Den syftar till att belysa hur språkbruk och användning av bilder bidrar till konstruktionen ... -
Magen styr allting: En intervjustudie om upplevelser av att leva med Irritable Bowel Syndrome
(2019-08-12)Irritable Bowel Syndrome (IBS) är en vanligt förekommande mag- och tarmsjukdom. Sjukdomen går inte att bota vilket innebär att symtomen oftast kvarstår. Flera tidigare studier tyder på att detta begränsar individen och ... -
Den glutenfria kosten – vår tids största diet på gott eller ont?
(2019-08-12)Den glutenfria trenden sprids allt mer runt om i världen, inklusive i Sverige. En glutenfri diet är nödvändig för individer med celiaki men allt fler individer som inte har celiaki följer numera kosten. Glutenfri kost ... -
Varför äter ungdomar så lite frukt?
(2019-08-12)Ungdomar i Sverige äter för lite frukt och endast en tiondel av alla gymnasieelever kommer upp i frukt- och grönsaksrekommendationen om 500 gram per dag. Medan intaget av grönsaker bland ungdomar ökat något de senaste ... -
Skärmtid framför rörelse?
(2019-08-12)Hur mycket påverkas barn och ungdomars fysiska aktivitetsnivå av dagens så kallade skärmsamhälle? Denna sekundäranalys bearbetar tidigare publicerade data i tillägg av opublicerade data för mängden skärmtid. Undersökningen ... -
Ute på hal is
(2019-08-12)Ätstörningar förekommer inom alla typer av idrott, men är mest förekommande inom estetiska idrotter. Idrottande ungdomar är en riskgrupp för att drabbas av ätstörningar, då de befinner sig i en omvälvande tid fysiskt och ...